İran savaşı: Pakistan müzakerelerde merkezi rol üstlenmeyi nasıl başardı?

İkinci Trump yönetimiyle birlikte Washington - İslamabad ilişkileri düzeldi

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Savunma Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asım Munir, eylülde Donald Trump'ı Beyaz Saray'da ziyaret etmişti (AFP)

Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın dışişleri bakanları bugün İslamabad'da bir araya geliyor. 

Washington'la Tahran arasında doğrudan diyalog kurulması için çabalayan bu 4 ülkenin Pakistan'da zirve düzenlemesi dikkat çekiyor. 

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ), Pakistan'ın Donald Trump'ın gönlünü nasıl kazanıp İran'la ABD arasında arabuluculuk yaptığını irdeledi.  

İslamabad yönetiminin ABD'yle İran arasındaki mesaj trafiğini eylülden beri sağladığı bildirildi. 

Komşusu İran ve Suudi Arabistan'la dostane ilişkilerini sürdüren Pakistan'ın son diplomasi çabalarıyla dünyadaki imajını güçlendirdiği aktarıldı. 

Pakistan'ın eski ABD Büyükelçisi Hüseyin Hakkani'nin "Anlaşma olsa da olmasa da Pakistan bir kazan-kazan durumunda. Tecrit imajı, yerini merkezi bir rol üstlenmeye bıraktı" yorumuna haberde yer verildi.

Hakkani, eylülde Suudi Arabistan'la karşılıklı savunma işbirliği anlaşması imzalayan Pakistan'ın arabuluculuk rolünü üstlenerek Riyad'ın talebiyle İran'la çatışma ihtimalini de bertaraf ettiğini öne sürdü. 

Pakistan'ın eski Umman Büyükelçisi İmran Ali ise "Pakistan, İran ve Suudi Arabistan arasında çok zor bir diplomatik dans yürütmek zorunda" dedi.

WSJ, Washington - İslamabad ilişkilerinin El Kaide lideri Usame bin Ladin'in 2011'de Pakistan'da öldürülmesiyle birlikte gerildiğini hatırlattı. 

Daha iki yıl önce Joe Biden yönetiminin, "Pakistan, ABD'ye ulaşabilecek bir füze geliştirmeye çalışıyor" iddiasında bulunduğu bildirildi.

Donald Trump'ın ikinci döneminde Washington'ın Pakistan'la terörle mücadeleye dair işbirliğini artırırken İslamabad yönetiminin de ABD Başkanı'nı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiği anımsatıldı. 

Geçen sene Hindistan'la çatışan Pakistan'ın, ateşkesi ABD'nin sağladığını söylediği ancak buna Yeni Delhi yönetiminin karşı çıktığı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İslamabad yönetiminin, Trump'ın yakın çevresinin de dahil olduğu iş anlaşmalarıyla ABD Başkanı'nın gönlünü kazandığı belirtildi.

Ekonomik zorluklar yaşayan Pakistan'ın, kritik madenlerini sunduğu Washington'dan yatırım çekmek istediği aktarıldı.

Ülke yönetiminde çok etkili olan Savunma Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asım Munir'in ABD'yle ilişkilerde de merkezi rol oynadığı vurgulandı. Trump'ın da ondan övgüyle bahsettiği ifade edildi.

Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Trump ailesiyle birlikte kurduğu kriptopara şirketi World Liberty Financial'ın Pakistan Merkez Bankası'yla anlaşma yapmasını da Munir'in sağladığı öne sürüldü. 

Diğer yandan Guardian'da yayımlanan analizde İsrail'in İran'daki sivil hedefleri vurmasının ve ABD'nin bölgeye yaptığı askeri sevkıyatı artırmasının Pakistan'ın çabalarının altını oyabileceği vurgulandı.

Pakistan'ın Amerikan üslerine ev sahipliği yapmadığı ve İran'dan sonra en kalabalık Şii nüfusu barındırdığı hatırlatılırken İslamabad'daki yetkililerin, "Görüşmeleri en fazla tehlikeye atan şey, İsrail'in bunları bozma girişimleri" görüşüne sahip olduğu belirtildi. 

Son olarak açıklama yapan İranlı yetkililerden Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise ABD'nin kamuoyunda müzakerelerden söz ettiğini ancak gizlice kara saldırısı planladığını söyledi.

Savaşın birinci ayı dolayısıyla halka hitap ettiği bir açıklama yayımlayan Kalibaf, "Yüce Allah'ın izniyle bu savaşı her saldırgan için büyük bir ders haline getireceğiz" dedi. 

Kalibaf, İran'a Pakistan üzerinden iletilen ve ABD'nin 15 maddelik şartlarının yer aldığı teklife ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Amerika savaşta elde edemediklerini 15 maddelik bir liste ilanıyla ve diplomasi yoluyla elde etmeyi umuyor. Amerikalılar, İran'ın teslim olmasını istedikleri sürece, evlatlarınızın ABD'nin bu arzularına cevabı açık ve nettir. Zillet bizden uzaktır.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU