ABD, Çin için ajanlık yaptığı suçlamasıyla bir yurttaşını tutukladı

Savcı, “Davaya konu olan eylemde asırlık casusluk zanaatıyla modern teknolojinin bir kombinasyonunun kullanıldığı iddia ediliyor” ifadelerini kullandı

OECD, Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret savaşının dünya ekonomisini kötü etkildiğini belirtmişti (AFP)

ABD’de geniş çaplı casusluk operasyonu kapsamında Çin adına ajanlık yapmakla suçlanan bir kişi Kaliforniya eyaletinde tutuklandı.

Yetkililer, Xuehua Peng olarak da bilinen 56 yaşındaki Edward Peng’in tutuklandığını ve Pekin’deki yetkililere gizli bilgiler ulaştırmak için kuryelik yapmakla suçlandığını söyledi.

Savcılar, Peng’in kendi elde etmemiş olsa da bilgiyi ülke genelinde otel odalarında “gizli mektup bırakma” sistemiyle aktardığını söyledi. 

Peng’in para getir-götürü yaptığı, güvenli dijital kartlar taşıdığı ve sonra da bunları Çin’e şahsen taşıdığını belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD savcısı David Anderson pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Davaya konu olan eylemde asırlık casusluk zanaatıyla modern teknolojinin bir kombinasyonunun kullanıldığı iddia ediliyor. Bugün açıklanan suçlamalar, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ABD’den gizli ulusal güvenlik bilgilerini elde etmeye yönelik gizli çabalarına nadir bir bakış sunuyor” ifadesini kullandı.

Peng’in tutuklanmasının açıklanması ticaret savaşı yüzünden birbirine giren iki ülkenin arasındaki ilişkinin gerildiği bir sırada ortaya çıktı.

Donald Trump uzun zamandır Çin’i haksız ticaret uygulamaları ve fikri mülkiyet hırsızlığıyla suçluyor. ABD Başkanı şu ana kadar 360 milyar dolarlık (yaklaşık 2 trilyon 68 milyon TL) Çin ürününe gümrük vergisi uyguladı ve gelecek ay bu ürünlerin çoğunda vergileri artırmaya hazırlanıyor. Trump, Çin ürünlerine 160 milyar dolarlık (yaklaşık 919 milyar TL) ilave vergiyi de aralık ortasına kadar getirmeyi planlıyor. Pekin yönetimi ithal edilen 120 milyar dolarlık (yaklaşık 689 milyar TL) Amerikan ürününe vergi koyarak misilleme yaptı.

Haberlerde Peng’in Kaliforniya’nın Hayward kentinde geçen cuma günü gözaltına alındığı ve aynı gün hakim karşısına çıktığı ilk duruşmada kefaletle serbest bırakılma talebinin reddedildiği belirtiliyor. Peng’in bir avukatının bulunup bulunmadığı veya savunma yapma fırsatının olup olmadığı bilinmiyor.

 

 

San Francisco’nun Körfez Bölgesi’nde Çinli turistler için tur rehberi olarak çalışan Peng’in suçlu bulunması durumunda 10 yıla kadar hapis ve 250 bin dolar (yaklaşık 1 milyon 436 bin TL) para cezasıyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. 

NBC News kanalı mahkemedeki suç duyurusuna göre, FBI’nın Mart 2015’te başlattığı “çift taraflı ajan operasyonunun” ardından Çin’in Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) üyesi olduğu söylenen Peng’in tutuklandığını belirtti.

Haber kanalı, soruşturmanın bir parçası olarak FBI’ın gizli kaynağının MSS’in istihbarat memurlarıyla bir araya geldiğini, ulusal güvenlik endişeleriyle ilgili gizliliği bulunan bilgileri onlara verdiğini ve karşılığında finansal ödeme aldığını belirtti.

Peng’in 6 farklı tarihte Kaliforniya ve Georgia eyaletlerinde otel odalarında bırakılan paketleri almak için geldiği iddia edildi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU