Tayland-Kamboçya çatışmalarına dair bütün bilinenler

Asya ülkeleri itidal çağrısı yaparken, Bangkok ve Punom Pen yönetimleri birbirini suçluyor

Tayland, sınırdaki Sisaket eyaletinde yer alan akaryakıt istasyonuna, Kamboçya tarafından saldırı düzenlediğini ve 5 kişinin öldüğünü bildirdi (AA)

Tayland'la Kamboçya arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde sabah çıkan çatışmalar devam ediyor.

Tayland Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son rakamlara göre çatışmalarda can kaybı 12'ye yükseldi. Bunlardan 11'inin sivil, birininse asker olduğu aktarıldı.

Kamboçya ordusunun top atışları nedeniyle hayatını kaybedenler arasında bir çocuğun yer aldığı da belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayland ordusundan yapılan açıklamada, sivilleri vurduğu öne sürülen Kamboçya kınanırken, "Egemenliğimizi ve halkımızı insanlık dışı eylemlerden korumaya hazırız" dendi.

Buna ek olarak 14 sivil ve 7 askerin de yaralandığı bildirildi. Bangkok yönetimi, ilk saldırının Kamboçya tarafından düzenlendiğini savunuyor.

Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü Surasant Kongsiri, çatışmanın en az 6 farklı sınır noktasında sürdüğünü bildirdi.

Bangkok yönetimi, Kamboçya'yı Phanom Dong Rak Hastanesi de dahil, sivil bölgelere saldırmakla suçlarken, sınır hattındaki köylerden 30 ila 40 bin civarı kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini duyurdu.

Ayrıca Tayland ordusuna ait F-16'ların, Kamboçya'nın askeri karargahlarından bazılarını vurduğu aktarıldı.

Kamboçya ise Tayland'ın "önceden planlanmış ve kasıtlı" saldırılarla çatışmaları başlattığını iddia ediyor. Kamboçya Savunma Bakanlığı, Tayland'ın Preah Vihear tapınağına giden yola savaş uçaklarıyla bomba attığını bildirdi. Ayrıca Tayland, Ta Muen Thom ve Ta Krabey tapınaklarına saldırmakla da suçlandı.

Kamboçya başbakanı Hun Manet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı Pakistan'ın Daimi Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed'e gönderdiği mektupta "acil toplantı" talebinde bulundu. Manet, her zaman barıştan yana olduklarını savunurken, "Bu durumda silahlı saldırıya silahlı karşılık vermekten başka seçeneğimiz kalmamıştır" dedi.

Punom Pen yönetimi, yaralı ya da ölü sayısına ilişkin açıklama yapmadı.

BBC'nin aktardığına göre iki ülke de 800 kilometreyi aşan kara sınırını karşılıklı olarak kapattı.
 


Kamboçya ve Tayland arasında sınır anlaşmazlığı

Sınır ihtilafı, Kamboçya'nın Fransız sömürgesi olduğu dönemde çizilen ve bölgenin Tayland'dan ayrılması için kullanılan 1907 tarihli haritadan kaynaklanıyor.

Kamboçya toprak talebinde bulunmak için bu haritayı referans olarak kullanırken, Tayland haritanın yanlış olduğunu savunuyor.

İhtilafta en şiddetli çatışmalar, sınırdaki bin yıllık Preah Vihear tapınağı etrafında yaşanmıştı.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 1962 yılında açıkladığı kararda tapınak bölgesi üzerindeki egemenliği Kamboçya'ya vermiş, bu da iki ülke arasında gerilimi yükseltmişti.

2011'de çıkan, 20 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yerinden olmasına yol açan çatışma sonrasında Kamboçya, tekrar UAD'ye başvurmuştu. Mahleme'nin 2013'te yaptığı açıklamada, Kamboçya'nın lehine olan karar tekrarlamıştı.

Son dönemdeki gerginlikse 28 Mayıs'ta sınırda çıkan çatışmalarda bir Kamboçyalı askerin öldürülmesiyle başladı. Daha sonra Taylandlı bir asker, 16 Temmuz'da sınır bölgesinde bir mayına basması sonucu tek bacağını kaybetti.

Çin, taraflara sorunu diyalog ve istişare yoluyla çözme çağrısında bulundu. Japonya hükümeti de taraflara "azami itidal" çağrısı yaptı. Malezya Başbakanı Enver İbrahim, sınır sorununun tek çözüm yolunun diplomasi ve barıştan geçtiğini bildirdi.


Independent Türkçe, Guardian, BBC, CNN, Reuters, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU