Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, 18 Temmuz'da imzaladığı kararla ülkesiyle Almanya arasındaki askeri teknik işbirliği anlaşmasını sonlandırdı.
Rus devletine bağlı RT, Demir Perde'nin yıkılması ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1996'da yapılan anlaşmayı "Dönüm noktası niteliğindeydi" diye tanımladı. Almanya'nın ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok silah desteği veren ikinci ülke olduğu da ilgili haberde hatırlatıldı.
Ukrayna savaşı yüzünden Batı ülkeleriyle gerginlik yaşayan Rusya, Almanya'nın kendilerine yönelik "düşmanca" tutumundan dolayı anlaşmanın iptal edildiğini bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Berlin, Alman halkının beynini yıkamakla suçlandı. Rusların "asli hasım" olmadığı savunularak şu ifadeler kullanıldı:
Anlaşma, mevcut koşullar altında değerini ve pratik önemini kaybetti zira Almanya yönetimi açık bir şekilde düşmanca politikalar benimsiyor ve militarist hırslarının giderek arttığını gösteriyor.
Cuma günü AB'nin Rusya'ya yönelik 18. yaptırım paketini açıklaması üzerine tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov şöyle demişti:
Bu yaptırımlar yasadışıdır. Artık bağışıklık kazanıp, uyum sağladık. Ayrıca her yeni yaptırım paketinin uygulayan ülkelere de olumsuz etkisi var. Bu, iki ucu da keskin bir bıçaktır.
Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin de konuşan Peskov, Batılı ülkelerin bu ülkedeki tüm askeri tesislerinin Rus ordusunun "meşru hedefi" olduğunu söylemişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Moskova, NATO topraklarına saldıracakları iddiaları için "saçmalık" dese de birliğe üye ülkelerin liderleri, ülkelerinin gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYH) yüzde 5'ini savunmaya harcayacakları sözünü geçen ay düzenlenen zirvede vermişti.
2014'te alınan karar uyarınca NATO ülkelerinin, GSYH'lerinin en az yüzde 2'sini savunmaya harcamaları gerekiyordu. Ancak Donald Trump, göreve gelmeden yaptığı açıklamalarda, bu oranın yüzde 5'e çıkarılmasını istemişti.
2024'te 32 NATO üyesinden 22'si yüzde 2 hedefini tutturdu. ABD ise yüzde 3,5'la NATO'nun en büyük destekçisi.
Birleşik Krallık, 2027'de yüzde 2,5, 2029'daysa yüzde 3'e ulaşmayı hedefliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen hafta "Avrupa son 80 yılın en büyük tehlikesiyle karşı karşıya" deyip 2027'de savunma bütçelerini 64 milyar euroya çıkaracaklarını açıklamıştı.
Halihazırda yüzde 4,7'ye erişen Polonya, yüzde 5 hedefine yaklaşmaya en yakın ülkelerden.
Independent Türkçe, Kyiv Independent, RT, AFP, AA
Derleyen: Eren Umurbilir