ABD halkının mevcut ekonomiden kimi sorumlu tuttuğu belli oldu

Trump yönetimi çok sayıda uluslararası ticari ortağıyla yeni gümrük vergisi oranları için 9 Temmuz'u son tarih olarak belirledi

Olumlu istihdam artışı ve gümrük vergilerindeki belirsizlik sonucunda göstergeler karışık bir tablo çizerken, seçmenler artık ekonomiyi büyük ölçüde ABD Başkanı Donald Trump'ın sorumluluğunda görüyor (Reuters)

Haziran sonu anket verilerine göre Amerikalı seçmenlerin ezici bir çoğunluğu ekonominin mevcut durumundan ABD Başkanı Donald Trump'ı sorumlu tutuyor.

Wall Street Journal / YouGov anketine katılanların toplamda yüzde 55'i ekonomiden başkanın sorumlu olduğunu söyledi. Bu oran, mevcut koşullardan eski ABD Başkanı Joe Biden'ı sorumlu tutanların iki katından fazla.

Trump seçmenlerinin çoğu, Biden dönemi ekonomisinin pandemideki rekor enflasyon gibi etkileriyle sandığa gitmelerinde kilit rol oynadığını belirtse de mevcut ekonomiden görevdeki başkanı sorumlu tuttu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

17-20 Haziran'da yapılan ankete katılan MAGA (Make America Great Again/Amerika'yı Yeniden Harika Yap) yanlılarının yüzde 46'sı ekonominin Trump'ın sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Trump ekonomisine ilişkin temel göstergelere gelince, son veriler karışık bir tablo çiziyor. Ekonomi haziranda yaklaşık 147 bin kişilik istihdam yaratarak tahminleri aştı ve mayıstaki 144 bin kişilik artışı geride bıraktı. İşsizlik de binde bir oranında azaldı.

Diğer yandan Los Angeles'taki göçmen baskınlarına karşı kitlesel protestoları ve bir Minnesota parlamenterinin vurularak öldürülmesini içeren bir iç huzursuzluk dönemine rağmen Michigan Üniversitesi'nin tüketici anketine göre, tüketici güveni mayıs değerlerine kıyasla yükseldi.

Ancak özel sektörde işe alımlar yarı yarıya azaldı ve genel işgücü piyasasında 130 bin kişilik daralma görüldü.

ABD yönetiminin uluslararası ticaret ortaklarıyla gümrük vergilerini dondurduğu 90 günlük sürenin 9 Temmuz'da sona erecek olması nedeniyle, Trump ekonomisinin uzun vadeli kaderiyle ilgili ciddi belirsizlikler sürüyor.

JPMorganChase Enstitüsü'nün bir araştırmasına göre gümrük vergileri; öngörülen fiyat artışları, işten çıkarmalar, işe alımların dondurulması ve marjların azalması nedeniyle orta ölçekli Amerikan şirketlerine en az 82 milyar dolara mal olabilir.

Dahası, bizzat başkanın da kabul ettiği gibi yönetimin sınır dışı etme kampanyasının boyutları, tarım ve konaklama gibi büyük ölçüde göçmen işgücüne dayanan sektörlere ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Ülke genelindeki göçmen topluluklarında yaşayanlar, tüketici trafiğinin azaldığını ve çalışanların işe gitmediğini anlatıyor.

Beyaz Saray'ın alametifarikası olan harcama paketi "Büyük, Güzel Yasa Tasarısı" da ekonomi üzerinde uzun vadeli etkiler bırakabilir. 

Perşembe günü Temsilciler Meclisi'nden geçerek başkanın masasına doğru ilerleyen tasarı, 2017'deki vergi indirimlerini uzatıp düşük gelirli kişilere yönelik Medicaid (sınırlı gelire sahip yetişkin ve çocuklar için sağlık sigortası sağlayan hükümet programı -çn.) ve beslenme yardımı programlarında büyük kesintiler öngörüyor.

Kongre Bütçe Ofisi'ne göre yasa, gelecek 10 yıl içinde bütçe açığına 3,3 trilyon dolar ekleyecek ve 11,8 milyon kişiyi daha sağlık sigortasından mahrum bırakacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU