SDG ve Şam arasında Hol Kampı anlaşması

Kuzey Doğu Suriye yönetimi ile Suriye geçici hükümeti, Hol Kampı’nda kalan Suriyeli vatandaşların tahliye edilmesi ve kendi bölgelerine geri dönmelerini sağlamak üzere ortak bir anlaşmaya vardı

Fotoğraf: Reuters

Anlaşmaya dair açıklama, Kuzey ve Doğu Suriye'de yerinden edilmiş kişiler ile mülteci kamplarından sorumlu yetkili Şeyhmus Ahmed tarafından yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin resmi Facebook sayfasında yer alan bilgiye göre, taraflar geçtiğimiz hafta bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda, Hol Kampı’ndaki Suriyeli ailelerin tahliyesi ve geri dönüşlerini sağlayacak bir mekanizma kurulması konusunda mutabakata varıldı. Görüşmelere, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun temsilcileri de katıldı.

Yerel kaynakların aktardığına göre, Suriye hükümetinden oluşan 10 kişilik bir heyet, cumartesi günü Hol Kampı’nı ziyaret etti. Heyette bakanlık düzeyinde yetkililer de yer aldı. Bu ziyaret, geçici hükümetin kampa yönelik gerçekleştirdiği ilk resmi temas olma özelliği taşıyor. Heyete uluslararası koalisyon temsilcileri de eşlik etti.

Rûdaw’a konuşan Suriye İçişleri Bakanlığı sözcüsü, bu adımın, mart ayında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile geçici Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara arasında yapılan anlaşmanın bir sonucu olduğunu ifade etti. Sözcüye göre, bu anlaşmayla Şam yönetiminin Hol Kampı da dahil olmak üzere Rojava’nın genelinde kontrolü devralması hedefleniyor.

IŞİD'e katılanların aileleri barınıyor

Suriye’nin Haseke vilayetinde yer alan Hol Kampı, uzun zamandır kötü yaşam koşulları ve güvenlik sorunlarıyla uluslararası kamuoyunun gündeminde. 2019’da IŞİD’in çöküşünün ardından aralarında Iraklı ve Suriyelilerin de bulunduğu yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı kampta, ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden gelip IŞİD’e katılan kişilerin yakınları da barınıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, ocak ayında yaptığı bir açıklamada, kampta kalan Suriyelilerin “gönüllü olarak” kendi bölgelerine dönmelerine açık kapı politikası uygulandığını duyurmuştu. Öte yandan Irak hükümeti ise, vatandaşlarını gruplar halinde ülkelerine geri götürerek, rehabilitasyon süreçlerinden geçirdikten sonra yerleşim bölgelerine yönlendiriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU