Tanzanya, komşu ülkelerden gelen aktivistlere işkence yapmakla suçlanıyor

Ana muhalefet partisinin seçimlere girememesi Doğu Afrika'da tepkiyle karşılandı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Atuhaire'ye 2024'te Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü vermişti (AFP)

Komşu ülkelerden Tanzanya'ya giderek muhalif lider Tindu Lissu'nun 19 Mayıs'ta görülen davasını takip etmeye çalışan aktivistler zor günler yaşadığını anlatıyor.

Gazeteci ve avukat Agather Atuhaire, günlerce gözaltında tutulup Tanzanya-Uganda sınırında bulunduktan sonra yaptığı açıklamada komşu ülkede işkence ve tecavüze uğradığını öne sürdü. 

Perşembe gecesi bulunan Atuhaire, sivil kıyafetli kişilerin gözlerini bağlayıp "vahşice" kendisini soyduğunu AFP ve BBC'ye anlattı:

'Tanzanya'da olan Tanzanya'da kalır. Elimizde videoların var' dediler. Cinsel istismara maruz bırakılanların utanmasına alışmışlar ama ben bundan utanacak biri değilim. Bu iğrenç suçu işledikleri için onlar utanmalı.

Atuhaire, zorla sünnet edilmekle korkutulmaya çalışılan Kenyalı aktivist Boniface Mwangi'nin çığlıklarını duyduğunu da aktardı.  

Kenya sınırı yakınlarında perşembe günü bulunan Mwangi de X hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

İşkenceye uğradık. Soyunup banyo yapmamızı söylediler. Yürüyemiyorduk. Sürünmemizi ve üstümüzdeki kanı yıkamamızı istediler.

Mwangi ve Atuhaire'nin ülkeye girmesine izin verilse de duruşmaya katılamadılar. 

Doğu Afrika'daki insan hakları örgütleri soruşturma çağrısında bulunurken ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika İlişkileri Bürosu bu iddiaların kendilerini derinden kaygılandırdığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaları haberleştiren BBC, Tanzanya makamlarının henüz yorum yapmadığını bildirdi. 

2021'de ülkenin lideri olan Samia Suluhu Hassan, komşu ülkelerdeki aktivistlerin Tanzanya'da kaosa neden olup içişlerine karışmasına izin vermeyeceklerini pazartesi günü vurgulamıştı. 

Çarşamba günü Nairobi yönetimi, Mwangi'ye ulaşamadığı için Tanzanya'ya resmi protestoda bulunmuştu. 

Tanzanya'da ana muhalefetteki Demokrasi ve Kalkınma Partisi'nin (Chadema) ekimde düzenlenmesi planlanan seçimlere giremeyeceği geçen ay belli olmuştu.

Gerekli bir belgeyi imzalamadığı için yarışmaktan men edilen Chadema'nın lideri Tundu Lissu'ya da vatana ihanet davası açılmıştı.

"Reform yoksa seçim de yok" sloganını kullanan 57 yaşındaki siyasetçi, tutuklu yargılanıyor ve pazartesi duruşmaya çıktı.

İdama varan cezalarla karşı karşıya olsa da mücadeleye devam edeceğini açıkladı. 

Dava 2 Haziran'a ertelendi. 


Independent Türkçe, BBC, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU