Trump’ın ticaret savaşı, Çin-Brezilya ilişkilerini güçlendirdi

Pekin, Latin Amerika’da ticari ve ideolojik nüfuzunu artırmak istiyor

Lula ve Çin, ABD'ye yönelik gümrük vergisi eleştirisinde ortak bir çizgi izliyor (AFP)

ABD'nin başlattığı ticaret savaşı, Çin-Brezilya ilişkilerini daha da güçlendirdi.

Guardian'ın analizinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileriyle başlattığı ticaret savaşının, Latin Amerika'daki nüfuzunu artırmak isteyen Çin'e fırsat sunduğu belirtiliyor.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, başkent Brazilya'da 2 Mayıs'ta düzenlenen 15'inci BRICS Ulusal Güvenlik Danışmanları ve Üst Düzey Ulusal Güvenlik Temsilcileri Toplantısı'nda Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'yle görüşmüştü. Brezilya'yla Çin arasında karşılıklı güven inşa edildiğini ve işbirliğinin derinleştirildiğini söylemişti.  

Bunun ardından Lula, Çin-Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Topluluğu (CELAC) Forumu 4. Bakanlar Konferansı için Pekin'e gitmişti. Çin'in küresel düzendeki önemine işaret edip Trump'ın vergilerini eleştirerek şunları söylemişti:

Amacımız Küresel Güney'in hakkıyla temsil edildiği çok kutuplu bir dünyanın ekseni olmaktır.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de ülkesiyle Latin Amerika ve Karayiplerin "ortak bir geleceği paylaştığını" vurgulamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, Çin ve Brezilya arasındaki görüşmelerde toplamda 4,5 milyar dolar değerinde 20 anlaşma imzalandığına dikkat çekiliyor. Bu anlaşmalar çoğunlukla tarım, madencilik ve enerji gibi sektörlerde işbirliğini içeriyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nden Victoria Chonn-Ching, Çin ve Brezilya arasındaki yakınlaşmanın son birkaç yılda hızlandığına işaret ediyor.

2023'te Çin ve Brezilya arasında 157,5 milyar dolarlık ticaret yapılmıştı. Geçen yıl da Çin, soya fasulyesi ithalatının yüzde 70'inden fazlasını Brezilya'dan gerçekleştirmişti. ABD'li çiftçilerden yapılan ithalattaysa düşüş yaşanmıştı.

Son anlaşmalarda Çin'in en büyük kahve zinciri Luckin Coffee, 5 yıl içinde Brezilya'dan yaklaşık 1,4 milyar dolar değerinde 240 bin ton kahve çekirdeği satın alma taahhüdünde de bulunmuştu.

Analizde Pekin yönetiminin, Latin Amerika ve Karayipler'de sadece ticari değil ideolojik nüfuzunu artırmayı hedeflediği de yazılıyor. Lula yönetiminin, Şi'nin "çok kutuplu dünya düzeni" anlayışına yakın durduğuna işaret ediliyor.

Diğer yandan Brezilya, birçok Latin Amerika ülkesinin aksine Çin'in Kuşak ve Yol projesine katılmıyor. Lula, ülkesinin "hegemonik anlaşmazlıkların sahnesine dönüşmesini istemediğini" belirtiyor.
 


Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti.

Daha sonra taraflar arasında yapılan müzakerelerle ABD, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 30'a, Çin de yüzde 10'a düşürme taahhüdü vermişti. 12 Mayıs'ta alınan kararın 90 gün içinde uygulanacağı bildirilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU