Çin hapishanesinde 5 yıl: "Çıldırmaya başlıyorsunuz"

Cep telefonu ekranını tamir ettirmek için gittiği dükkanda hayatı değişti

Medyanın Pekin'deki cezaevlerini görüntülemesine nadiren izin veriliyor (AFP)

Matthew Radalj, Çin'deki bir hapishanede geçirdiği 5 yıla yakın süreyi Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye anlattı. 

Avustralyalı, Çin'de yaşarken cep telefonu ekranını tamir ettirmek için gittiği bir dükkanda çalışanlarla kavgaya tutuşması üzerine haksız bir şekilde hüküm giydiğini savundu. 

Hırsızlık itirafı imzalamaya zorlandığını ve sonrasında masumiyetini kanıtlamasının imkansız olduğunu öne sürdü. 

Yabancı mahkumların tutulduğu Pekin İki Numaralı Cezaevi'ne Ocak 2020'de sevk edildiğini ve orada uykusuz bırakıldığını, zorla çalıştırıldığını ve kötü hijyenik koşullara maruz kaldığını anlattı:

Geldiğimde çok kötü durumdaydım. Beni ilk götürüldüğüm polis merkezinde iki gün boyunca dövmüşlerdi. 48 saat boyunca ne uyudum ne yemek yedim ne de su içtim. Büyük bir belge yığınını imzalamaya zorlandım.

Hapse atılmadan önce video yapımcılığı yapan Matthew Radalj, başta "geçiş dönemi" muamelesine tabi tutulduğunu belirtti:

Duş almamız ya da temizlenmemiz yasaktı. Bu durum bazen aylar sürüyordu. Tuvalet bile belli zamanlarda açılıyordu. O kadar kirliydi ki üst kattaki tuvaletin pisliği durmadan aşağı damlıyordu.

Radalj, sonrasında normal bir hücreye alındığını ancak oranın da çok kalabalık olduğunu ve ışıkların hiç kapanmadığını aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İyi davranışların puanlandığı sistemle cezaların azaltılabildiğini belirten Avustralyalı, bunun için üç buçuk yıl boyunca her ay maksimum notun alınması gerektiğini ve bu hedefe yaklaşıldığı zaman gardiyanların yemek saklamak ve "yanlış" yürümek gibi küçük kabahatlerden dolayı kesinti yaptığını öne sürdü. 

Bu puanlama sistemini önemsemeyenlerin aileleriyle ayda bir görüşmesine dahi izin verilmediğini sözlerine ekledi. 

Matthew Radalj, genelde pis suyun içindeki bir lahana verildiğini ve çoğu mahkumun yetersiz beslendiğini anlattı. Zorla çalıştırıldıkları çiftliklerde yetiştirdikleri ürünleri yemelerine izin verilmediğini de vurguladı. 

Radalj

Avustralyalı cezaevindeyken Afrikalılarla Tayvanlılar arasındaki kavganın ortasında kalmış (Matthew Radalj)


Kendisiyle alakasız bir kargaşada bir başka mahkuma vurduğu için 194 gün boyunca hücre hapsine alındığını da belirtti:

Çıldırmaya başlıyorsunuz. 4 ay sonunda sürekli kendinizle konuşmaya başlıyorsunuz.

5 Ekim 2024'te serbest bırakılan Matthew Radalj, önce Perth Havalimanı'nda babasıyla kucaklaşmış. Sonrasındaysa uzatmalı sevgilisiyle dünya evine girmiş. 

Çin yönetiminin bu haberle ilişkili yorum taleplerine yanıt vermediğini vurgulayan BBC, eski mahkumlarla yaptığı görüşmelerin Radalj'ın söylediklerini doğruladığını bildiriyor. 


Independent Türkçe, BBC, News18

DAHA FAZLA HABER OKU