Sırbistan tartışmalı Trump oteline yeşil ışık yaktı

“Bomba yağan yerde şampanya içeceksiniz”

Öğrencilerin liderliğindeki aktivistler, Kushner'ın projesini protesto etmişti (Reuters)

Sırbistan yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'ın Belgrad'a otel yapma projesine yeşil ışık yaktı. 

Kushner, Belgrad'ın merkezinde yarım milyar dolarlık bir otel ve apartman kompleksi inşa etmek üzere Sırbistan hükümetiyle bir süredir görüşme yürütüyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lüks otel Trump markasını taşıyacağı için projede Cumhuriyetçi liderin oğulları Eric ve Donald Jr. tarafından yönetilen Trump Organization da yer alıyor.

Ancak proje, 1999'daki Kosova Savaşı sırasında bombalanan Yugoslav Halk Ordusu'na ait karargahın yer aldığı anıt bölgesinde inşa edileceğinden ülkede büyük tartışma yaratmıştı. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi, çoğunluğu elinde bulundurduğu Parlamento'da cuma günü geçirdiği yasayla inşaatın önünü açtı. Politico'nun aktardığına göre, Anayasa'da çok nadir kullanılan bir maddeden yararlanıldı ve proje "ulusal öneme sahip" diye nitelenerek onaylandı.

Muhalefetten hükümetin kararına sert tepkiler geldi. Merkez sol Özgür ve Adalet Parti'den parlamenter Marinika Tepic, Belgrad'ın "Donald Trump'ı memnun etmek uğruna ülkenin tarihini yok ettiğini" söyledi: 

Bir zamanlar bombaların yağdığı bir yerde şimdi şampanya içmeyi planlıyorsunuz.

Vucic, bölgenin kültürel koruma statüsünü geçen yıl kasımda kaldırmıştı. Ayrıca Kushner'ın firması Affinity Partners'la 99 yıllığına kira sözleşmesi imzalanmıştı. Bunun ardından ülkede büyük protestolar patlak vermişti. 

Diğer yandan Sırbistan savcılığının geçen yıl ekimde yaptığı açıklamada, Sırbistan Kültürel Anıtları Koruma Enstitüsü'nün müdürü Goran Vasic'in görevini kötüye kullandığı bildirilmişti. Savcılık, Vasic'in SİT alanının koruma statüsünün kaldırılmasını haklı göstermek için bir belgede tahrifat yaptığını itiraf ettiğini duyurmuştu.

Vasic dahil 35 kişi hakkında başlatılan soruşturma halen sürüyor.

Bunlara ek olarak Sırbistan Maliye Bakanı Sinisa Mali'nin, kültürel miras yetkililerine Trump projesini desteklemeleri veya istifa etmeleri için baskı yaptığı öne sürülmüştü. Kushner'ın firmasının da projeyi yeniden gözden geçirdiği aktarılmıştı.


Independent Türkçe, Politico, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU