Erdoğan, çiftçi temsilcilerini kabul etti: Belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağız

"Bu badireyi süratle, en az zayiatla atlatacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirai don ve kuraklık olaylarına ilişkin, Tarım ve Orman Bakanlığıyla müşterek çalışmaların yapılacağını belirterek, "Her türlü desteği vererek bu badireyi süratle, en az zayiatla atlatacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve üyelerinin de yer aldığı heyetle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Katılımcılarla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, "Sizlerin şahsında tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü tebrik ediyor, bu anlamlı günün çiftçilerimiz, milletimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Nisan ayında bazı şehirlerde sıcaklığın son 30 yılın en düşük seviyelerini görmesi sebebiyle belli bölgelerde zirai don, kar yağışı ve dolu olaylarıyla karşılaşıldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

Özellikle belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor. Şimdiye kadarki tespitlerimiz kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini gösteriyor.

Stratejik ürünlerle ilgili olarak gıda arz güvenliğimiz açısından hamdolsun bir tehlike söz konusu değil. Tarım Bakanlığımız süreci ilk günden beri yakından takip etmekte. Biz de düzenli olarak Bakanımızdan gerekli bilgileri alıyoruz. Bu süreçte Tarım Sigortası ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nin önemini bir kez daha gördük. Prim bedelinin yüzde 70'e kadarı devletimiz tarafından ödenen TARSİM konusunda maalesef halen arzu edilen seviyenin çok uzağındayız. Çiftçilerimizin kayıt ve sigorta yaptırmasının teşvik edilmesi noktasında sizlerin desteğine güveniyorum.

"Bu badireyi süratle, en az zayiatla atlatacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün 4. Tarım Orman Şurası'nın açılışını gerçekleştireceklerini, çiftçileri ilgilendiren birçok konuya temas edeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

Bugün sadece şunu sizlere ifade etmek isterim; 23 yıl boyunca çiftçilerimizi asla yalnız bırakmadığımızın en yakın şahidi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak sizlersiniz. İnşallah bundan sonra da çiftçilerimizin, üreticilerimizin her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz. Tarım sektörümüzün gelişmesine, güçlenmesine, ilerlemesine verdiğiniz müstesna katkılar için sizlere teşekkür ediyorum. Sizlerin vasıtasıyla ülkemizdeki tüm çiftçilerimize minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum. Rabb'im yol arkadaşlığımızı, dayanışmamızı, muhabbetimizi daim eylesin.

Konuşmasının ardından heyettekilerin taleplerini dinleyen Erdoğan, "İnşallah don, kuraklık, tüm bunlara karşı Bakanlığımızla müşterek çalışmalarımızı yapıp, elimizden gelen her türlü desteği vererek bu badireyi süratle, inşallah en az zayiatla atlatacağız." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuşmasında, tarım kesimi olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteği ve cesaretlendirmesiyle her zaman hep birlikte yekvücut hareket ettiklerini söyledi.

Tarım sektörünün, dışarıdan gelen etkilere son derece açık olduğuna işaret eden Yumaklı, iklim değişikliğinin bu yıl en önemli etkiyi gösterdiğini bildirdi.

Bakan Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, şunları paylaştı:

Her zorluğu zamanında istişare ederek çiftçilerimize doğruyu anlatma yolunda birlikte hareket ediyoruz, birlikte projeler de geliştiriyoruz. Buradaki bütün amacımız, Bakanlığın üzerindeki bir takım hususları, mükerrer yapılan konuları aktararak bu taraftaki arkadaşlarımıza daha fazla zaman kazandırmak.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünü sulama maliyetleri konusunda çalışma yapması için görevlendirdiğini anlatan Yumaklı, fazla sulama maliyetinin tamamının bir seferde alınmamasının önemine işaret etti.

Don felaketinin zararları

TZOB Genel Başkanı Bayraktar da Bakanlık ekipleriyle koordineli çalışmalar yürüttüklerini hatırlatarak, TZOB olarak Çiftçi Kayıt Sistemi yükünü Bakanlıktan almak istediklerini ve bütün illerde işlemleri yapmaya talip olduklarını aktardı.

Bu yıl zirai don felaketinin çiftçileri olumsuz etkilediğini anımsatan Bayraktar, bazı meyve bahçelerinde yüzde 100'e varan zararların olduğunu, Karadeniz'in yüksek bölgelerinde fındık bahçelerinin de olumsuz etkilendiğini belirtti.

Kabulde, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Hakkı Susmaz da hazır bulundu.

Erdoğan, Gıda güvenliği milli güvenlik meselesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Programı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

28 Nisan’da başlayan şurada 3 gün boyunca oldukça verimli, çözüm odaklı istişareler yapıldı. Sürdürülebilir tarımdan sulamaya, üretim desteklerinden gıda güvenliğine, balıkçılık ve su ürünlerinden tarımda dönüşüme kadar 16 farklı alanda stratejiler belirlendi. Tarım faaliyetlerimizi geliştirecek kararların uygulama süreçlerini yakından takip edeceğim. Küresel ölçekte baş gösteren sınamalara her gün yenisi ekleniyor. Salgın hastalıklardan iklim krizine, savaş ve çatışmalara, bambaşka sorunlarla karşımıza çıkıyor. Tüm ülkeler bu sorunlarla bir şekilde yüzleşmek zorunda kalıyor. Akdeniz kuşağında yer alan bir ülke olarak iklim krizinin etkilerini daha fazla hissetmeye başladık. Toprağını suyun, tarım ve hayvancılığın önemi günden güne artıyor.

Gıda güvenliği milli güvenlik meselesine dönüşmüştür. Devrim niteliğindeki üretim planlamasını başarıyla faaliyete geçirdik. Stratejik ürünler başta olmak üzere hangi ürünün ne miktarda ekileceğine biz karar veriyoruz. Çiftçilerimiz hangi ürüne ne kadar destek alacağını önceden biliyor ve ekim planını buna göre şekillendiriyoruz. Hayvancılıkta da ilave teşvik ve desteklerimizi ilan ettik. Olumlu neticelerini 3 yıl içerisinde daha net göreceğiz. Üretimin artması için göreve geldiğimiz günden beri reel olarak 2,1 trilyon lira tarım desteği verdik. Çiftçilerimize 2025 yılında toplam 62,3 milyar lira ödeme yaptık. Yıl sonunda bu meblağ 135 milyar lirayı bulacak. Ülkemizde tam 206 çeşit tarım mahsulü üretiliyor. Bunların birçoğunda hamdolsun kendimize yeter durumdayız. Birçok ürünün üretiminde dünyada ilk sıralardayız. Tarım ve Orman sektörümüz geçen yıl Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme kaydetti. 2002’de 24,5 milyar dolar olan tarımsal hasılamızı 22 senede tam 3 katına çıkartarak 2024 yılında 74 milyar dolara yükselttik. Yine aynı dönemde tarım ihracatımızı 3,8 milyar dolardan aldık, geçtiğimiz sene 32,6 milyar dolara ulaştırdık.

Şurada geleceğimiz için son derece önemli 86 karar alındı. Bir bölümünü burada sizlerle paylaşmak isterim. Tarımsal üretim planlamasında bitkisel ve hayvansal üretimle su ürünleri üretimi için stratejik ürünler listemizi genişleterek uygulayacağız. Acil durum planları hazırlayacağız. Küçükbaş hayvancılığın toplam kırmızı et üretimindeki payını yüzde 35 seviyelerine çıkartmak için destek paketlerini hayata geçireceğiz. Ülke sularımız dışındaki balıkçılık faaliyetlerimizi geliştireceğiz. Gıdalardaki antibiyotik ve pestisit kalıntılarının önlenmesi için önlemler hayata geçireceğiz. Tarım odaklı teknoloji geliştirme bölgeleriyle ar-ge merkezleri inşa edeceğiz. Yapay zeka ve ileri tarım ile araştırma enstitüsünü hayata geçireceğiz. Tarımda ürün bazında kümelenme modeline geçmeyi planlıyoruz. Yangın riski belirleme ve erken uyarı sistemlerini devreye alacağız. 2030’a kadar içme suyu şebekelerindeki kayıtları yüzde 25’e indirmeyi hedefliyoruz. Açık kanal sulama sistemlerini kapalı basınçlı sistemlere dönüştürecek sulama randımanını yüzde 52’den 60’a çıkartacağız. Aşırı hava olaylarına karşı erken uyarı sistemi kuracağız. Tarımsal üretime yönelik yapay zeka destekli tahmin ve izleme sistemlerini kullanıma sunacağız.

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU