“PKK'nin feshi tek başına çözüm değildir” diyen Aydar, sürecin samimiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Zübeyir Aydar, PKK’nin 5-7 Mayıs tarihlerinde yaptığı kongrenin sıradan bir gelişme olmadığını, her kararın tarihsel anlam taşıdığını söyledi. Sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğinin esas olarak Türkiye’nin atacağı adımlarla şekilleneceğini belirtti:
Hareket olarak önemli bir süreçten geçiyoruz. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki PKK'nin her kongresi ve adımı tarihi bir öneme sahiptir. Kararlar yakın zamanda açıklanacak. Şimdi artık bundan sonrası çok önemli. Kim ne yapacak göreceğiz. Biz Kürt tarafı olarak tamamen bu sorunun çözümüne odaklanmış bir haldeyiz ve buna uygun, net ve samimi adımlar atıyoruz.
PKK’nin kendini feshetmesi ya da silah bırakmasının çözüm için yeterli olmayacağını ifade eden Aydar, devletin sorunu doğru tanımlaması gerektiğini belirtti.
PKK'nin kongre yapması, kendisini feshetmesi ve silah bırakması meseleyi tek başına çözmüyor. Türkiye bu açıdan bakmalı ve bu işin adını çok net koymak zorunda. Bu harekete katılanlar paralı askerler değiller! Hepsi fedai militanlar ve siyasi kişiliklerdir!
Aydar, gerçek bir çözüm için anayasal düzeyde reformların ve bağımsız bir çözüm komisyonunun kurulması gerektiğini söyledi:
Çözüm komisyonu oluşturup, anayasadan başlayarak her şeyin gözden geçirilmesi gerekiyor. Gecikmeden, hemen adımlar atılmalı.
"Bu ilk diyalog değil"
Devletin, PKK ile doğrudan ya da dolaylı çözüm arayışlarının yıllardır sürdüğünü vurgulayan Aydar, bugünkü sürecin ilk olmadığını da şu sözlerle ifade etti:
32 yıldır devletin bir biçimde, dolaylı veya yüz yüze çözüm arayışları vardır. Halkımız şunu çok iyi bilmeli ki; bu bizim ilk diyalog sürecimiz değil. Daha önceki süreçlerde samimi yaklaşan bizdik, bozan ve sabote ederek diyaloğu bitiren taraf onlardı. Umarız yine aynısı yaşanmaz.
"Kürt halkı örgütsüz kalmaz"
PKK’nin kongresiyle birlikte yeni bir dönüşüm süreci başlattığını belirten Aydar, bu dönüşümün Kürt halkının örgütlü varlığını sona erdirmeyeceğini söyledi:
PKK'nin şu anda yaptığı bir değişim sürecidir. Örgütsel sistemimizi değiştirebiliriz. Duruma göre yeni perspektiflerle yeni adımlar atılıp yeni örgütler kurulur. Şu açık ve net; bu halk her zeminde kendi örgütlülüğünü geliştirecek. PKK feshedilecek diye Kürtler örgütsüz mü kalacak sanılıyor. Mesele PKK'nin varlığı ya da elindeki silah değil, mesele Kürt sorunudur. Herkesin odağı bu sorunun çözümünde olmalı.
Independent Türkçe