Merz, Almanya'nın Avrupa'ya yeniden liderlik etmesini sağlayabilecek mi?

Ülke tarihinde ilk kez bir başbakan adayı, genel seçimlerin ve başarılı geçen koalisyon müzakerelerinin ardından Federal Meclis'te yapılan oylamanın ilk turunda seçilemedi

Friedrich Merz'in 6 Mayıs'ta göreve başlaması öngörülüyordu (AFP)

Tüm dünya Almanya'nın yeni liderinin resmen belirlenmesini beklerken Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis'te yapılan ilk tur oylamada yeterli oyu alamayarak başbakan seçilemedi.

69 yaşındaki Merz, gizli oylamaya katılan 621 milletvekilinden 310'unun oyunu alırken 307 kişi "hayır" dedi. Üç milletvekilinin çekimser kaldığı, bir oyunsa geçersiz sayıldığı oylamada başbakan seçilmek için gerekli olan 316 "evet" oyuna ulaşamadı.

Alman Anayasası'na göre Federal Meclis, oylamadan sonraki 14 gün içinde üyelerinin yarısından bir fazlasıyla tekrar seçim yapabiliyor. Ancak ikinci turun cuma yapılması için çaba sarf edildiği haberleri geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkinci turda seçilebileceği izlenimi oluşması durumunda Merz, tekrar aday gösterilebilir.

23 Şubat'ta yapılan erken genel seçimden sonra hükümeti kurmak için anlaşan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) 630 kişilik mecliste toplam 328 sandalyesi bulunuyor. SPD'li milletvekillerinin Merz'e destek konusunda üzerlerine düşeni yapmadığı tahmin ediliyor. 

Almanya tarihinde ilk kez bir başbakan adayı, genel seçimlerin ve başarılı geçen koalisyon müzakerelerinin ardından Federal Meclis'te yapılan oylamanın ilk turunda seçilemedi. 

Bunun utanç verici olduğu yorumları yapılırken "Merz, Avrupa'ya liderlik edebilecek mi?" sorusunu olumsuz bir şekilde cevaplayanların oranı da arttı. 

Merz - Reuters

Merz ikinci turdan sonra basit çoğunlukla da seçilebilir (Reuters)


Wall Street Journal, Merz koltuğa oturursa üç ana görevi olacağını ve bunların birbiriyle çatışabileceğini belirtiyor: Komşularla ve Donald Trump'la ilişkileri düzeltmek, Avrupa siyasetini zehirleyen göç krizini sonlandırmak ve kıtanın da rakamlarını düşüren Almanya ekonomisinde büyümeyi sağlamak. 

Internationale Politik Quarterly adlı dış siyaset odaklı derginin genel yayın yönetmeni Henning Hoff, SPD'li Olaf Scholz'un halefinin odak noktasını iç siyasetten dışa kaydıracağını söylüyor:

Merz, Avrupa'ya liderlik yapmak istediği sinyalini veriyor.

Merz'in çarşamba Fransa'ya giderek ilk resmi ziyaretinde Emmanuel Macron'la görüşmesi planlanıyordu. İkilinin Avrupa siyasetinin çizgisini belirlemesi bekleniyor.

Ukrayna savaşı ve gümrük vergisi gibi iki temel konuda ABD yönetimiyle yaşanan anlaşmazlıkta Avrupa'nın ne yapacağı çok önemli. 

Fransa'nın nükleer silahlarıyla hem Almanya'yı hem de diğer Avrupa devletlerini koruma altına alacağı yorumları yapılıyor. 

Almanya'da radikal sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD) "aşırılıkçı" diye sınıflandırılması, ABD'nin tepkisini çekmişti. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, kararı "kılık değiştirmiş tiranlık" diye nitelerken, Başkan Yardımcısı JD Vance de "bürokratların Berlin Duvarı'nı yeniden inşa ettiğini" öne sürmüştü.

Merz'in Paskalya mesajında "Almanya yeniden sorumluluk üstlenecek, hem Avrupa'da hem de dünyada. Gürültücü değil, güvenilir bir şekilde. Kibirle değil, ortak gibi" demesiyse Moskova'yı sinirlendirmişti. 

Hitler dönemine işaret eden Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Merz'in "yeniden" derken hangi dönemden bahsettiğini sormuştu.

Merz'in Ukrayna'ya Taurus seyir füzeleri verme planı, Rusya'nın tepkisini çekiyor. Zaharova, Alman ordusunun doğrudan desteği olmadan Ukrayna'nın bu füzeleri kullanamayacağını söylemiş, Taurusların Rus hedeflerini vurması halinde Almanya'yı savaşa dahil olmuş sayacaklarını bildirmişti. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU