Suriyeli rapçi savaşın tüm taraflarına veryansın etti

Suriyeli rapçi "ALMUARRI" etkilendiği isimler arasında Tupac ve Wu-Tang Clan'ı sayıyor

İyi müziğin zor şartlardan doğduğu doğruysa, dünyadaki en ölümcül yerlerden birinde yaşayan bir rapçinin sesini duyurması şaşırtıcı olmamalı.

Rus güçlerinin ve Suriye hükümet güçlerinin sert saldırısının binlerce kişinin kaçmasına neden olmasıyla Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'e bağlı bütün kasabalar ve köyler, son birkaç ay içinde boşaltıldı. Yaklaşık 3 milyon sivilse orada sıkıştı. Birçoğu, yaklaşan şiddetli saldırıdan kaçma umuduyla çadırlarda yaşıyor ya da ağaçların altında uyuyor. Geçen ay, günde bir çocuk öldürülüyordu.

Memleketinde tanık olduğu acılar, rapçi Amir ALMUARRI'ya, Tüm Cephelerde (On All Fronts) adlı şarkısında Suriye'de savaşan tarafları hedef alması için ilham verdi. Şarkı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye yönetiminden İdlib'in kontrolünü elinde bulunduran cihatçı gruplara kadar Suriye'deki savaşın tüm büyük oyuncularına yöneltilmiş yoğun bir saldırı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 yaşındaki Amir, “Sivillerin bombalamalarla ve Rusya'yla Suriye yönetiminin İdlib'e yönelik saldırısıyla mücadelesine, muhalif grupların sivillere karşı uyguladığı istismarlara, özgürleştirilmiş kuzeybatı Suriye’de tüm bu olanlara karşı güçlü bir tepki gösterme ihtiyacı duydum” dedi.

Şarkı, Suriye İç Savaşı'nda nadiren duyulanlara ses veriyor. Amir, kendini her iki tarafın aşırı uçları arasında gerçekleşen savaşın ortasında bulan sivillerden biri. Ve yalnız değil. Ağustos ve eylülde tahrip edilmiş kasabalarda çekilen videoda Amir'le birlikte 60'tan fazla İdlib sakini görünüyor. Bunu yaparak, hepsi kendini yerel silahlı gruplardan ve hükümet güçlerinden misillemeler görme riskine sokuyor.

Amir, şarkının nakaratında Arapça, "Burası Rus liderinin oyun alanı; rejim ve El Kaide arasında seçim yapmak zorunda olduğunuz. Onların tarafını seç ve roketlerinden korun. Şimdi Soçi’de konuşmanın bunu ne kadar durdurabildiğini görün" diyor - Rusya'nın sahil kentinde gerçekleştirilen barış görüşmelerinden bahsediyor.

Amir'i sıradan sakinlerle birlikte kurşunlanmış okullar ve yıkılmış binalar önünde rap yaparken gösteren video, sadece bir haftada 25 binden fazla izlendi.

Amir'in rap aşkı savaştan önce, küçük yaşlarda başladı. Amir, Beşar Esad yönetimine karşı muhalefete egemen olmaya gelen aşırılık yanlısı gruplara geleneksel olarak muhalif bir kasabada, Maarat El Numan'da büyüdü.

Onun kuşağı savaşla büyüdü ve Amir savaş sırasında birçok arkadaşını kaybetti.

 

 

The Independent'a konuşan Amir, “Devrimin başından bu yana İdlib’de birçok genç gözaltına alındı. Diğerleri mücadele etmek için rejimin saflarına katıldı ya da para kazanabilmek için belirli sektörlerde çalışmak üzere okullarını bıraktı. Bazılarıysa hem okulu hem de işi bırakıp Esad ve Rusya'ya karşı savaşmak için muhalif grupların saflarına katıldı" diyor.

Genç rapçi etkilendiği isimler arasında Tupac Shakur, Tech N9ne, Wu-Tang Clan ve Ice Cube'u sayıyor. Arapça rapteyse ShiBoBa, Bu Kolthoum ve Anas Arabi Katbi dinliyor.

2008'de rap müzik dinlemeye başladığımda 9 yaşındaydım. Ritimleri ve şarkı sözlerini, özellikle de belirli bir tempoya oturanları seviyorum. 

 

afp.jpg
Ağustosta bölgede yaşayan Suriyeliler İdlib vilayetinin kuzeybatısındaki Maaret El Numan kasabasından ve çevresindeki kırsaldan kaçmıştı (AFP)

 

Amir, bir yıldan biraz fazla bir zaman önce rap yapmaya başladı. Bir mikrofon, bir laptop ve birkaç kulaklık alıp kendi şarkılarını yazmaya girişti.

Amir, “İlk şarkım, ses mühendisliği ve prodüksiyon açısından çok mütevazıydı. Yurtdışında yaşayan arkadaşlarımdan bazıları bana internet üzerinden bazı mühendislik teknikleri öğretti” diyor.

Müziğim temelde politik meselelere eğiliyor ama aynı zamanda sosyal sorunlara ve tehlikelere de değiniyor. Bazen de kelimelerle, anlamlarla ve akışlarla oynamak adına yazıyorum.

İdlib daha fazla şiddet tehdidi altındayken, Amir şarkısının bombaları atanların kulaklarına ulaşacağını umuyor.

Rapiçi Amir, “Bu şarkının kuzeybatıdaki güvenliğin, askeri ve siyasi durumun kontrolünü elinde bulunduran tüm aktörlere, özellikle de bizi hedef alan saldırıları durduracak güce sahip olanlara ulaşacağını umuyorum” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU