Hindistan, silah ihracatını ve yabancı ülkelere gönderdiği savunma ataşesi sayısını artırmayı planlıyor.
Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla Reuters’a konuşan yetkililer, silah satış anlaşmalarının kolaylaştırılması için devlete ait Hindistan İhracat-İthalat Bankası’nın (Exim) düşük maliyetli krediler sunmaya hazırlandığını söylüyor.
Yabancı ülkelerdeki savunma ataşelerinin sayısının artırılmasıyla Hindistan devletinin doğrudan silah anlaşmaları yapmayı hedeflediği belirtiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hintli bürokratlar uzun zamandır Delhi'nin nükleer silahlara sahip iki komşusu Çin ve Pakistan'a karşı Rus savunma şirketi Suhoy’dan savaş jeti, ABD'li firmalardan da obüs almaya odaklanmıştı. Hindistan uzun zamandır küçük silahlar üreten bir sektöre sahipken, özel firmaları son zamanlarda daha üst düzey mühimmat ve askeri teçhizat üretmeye başladı.
Yetkililer, silah ihracatını artırma kararında Rusya-Ukrayna savaşının önemli rol oynadığını söylüyor. ABD’nin Ukrayna’ya silah tedarikine Rusya’nın da savaş için mühimmat üretimine odaklanmasıyla, Washington ve Moskova’dan askeri ekipman alan ülkelerin yeni satıcılar aradığı belirtiliyor.
Hem Batı'dan hem de Rusya'dan askeri teknoloji satın alan Hindistan’ın silah ihracatına talebi artmaya başladığı aktarılıyor. Hükümet verilerine göre Hindistan, 2023-2024 mali yılında 2020'den bu yana yüzde 62 artışla 14,8 milyar dolarlık silah üretti.
Kaynaklar, Delhi yönetiminin yabancı ülkeden gelen heyetlerle silah üreticileri arasında aracılık yapmaya başladığını söylüyor. Askeri tatbikatlarda yeni silahların ve helikopterlerin potansiyel müşterilere tanıtıldığı aktarılıyor.
Haberde, Narendra Modi yönetiminin 2029’a kadar silah ve askeri teçhizat ihracatını iki katına çıkararak 6 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediği yazılıyor.
Küresel bütçelerin daraldığı ve savunma talebinin arttığı bir dönemde Hindistan kendisini nispeten düşük maliyetli bir üretici olarak konumlandırıyor.
Hindistan, 155 milimetrelik topçu mühimmatının tanesini 300 ila 400 dolara üretebilirken, Avrupa'daki muadilleri 3 bin doların üzerinde bir fiyata satılıyor. Benzer şekilde Hintli firmalar obüslerin tanesinin yaklaşık 3 milyon dolara, yani Avrupa yapımı bir obüsün yaklaşık yarı fiyatına satıldığını bildiriyor.
Mühimmat üreticisi SMPP’nin yöneticisi Ashish Kansal, şu ifadeleri kullanıyor:
Değişen bu senaryoyla birlikte, topçu mühimmatına kesinlikle çok büyük bir talep olduğunu görüyoruz.
Reuters, Modi yönetiminin ya da EXIM’in ihracatı artırmaya yönelik yeni programa dair yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.
Independent Türkçe, Reuters, Business Standard