Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazartesi günü resmi ziyaret kapsamında Moğolistan'a gitti. Ulanbator yönetimi üye olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Putin hakkında aldığı yakalama kararını uygulamadığı için eleştiri topluyor.
Konuyla ilgili sorularını Moğolistan yönetimine ulaştıran Politico EU gazetesi, salı günü e-postayla şu yanıtın gönderildiğini aktardı:
Moğolistan petrol ürünlerinin yüzde 95'ini ve elektriğinin yüzde 20'sinden fazlasını yakın komşularından tedarik ediyor ki daha önce teknik gerekçelerle kesintiler yaşanmıştı. Bu tedarik bizim ve halkımızın varlığı için kritik önemde. Moğolistan her zaman tüm diplomatik ilişkilerinde tarafsızlık ilkesini sürdürmüştür ve bugüne kadarki tüm açıklamalarımız da bunu yansıtmıştır.
UCM, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını ve bu kararın ömür boyu geçerli olduğunu Mart 2023'te duyurmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Moğolistan da Roma Statüsü'nü imzalayan ve UCM'ye üye olan 124 ülke arasında yer alıyor.
Ukrayna ve Avrupa Birliği'nin çağrılarını duymazlıktan gelerek Putin'i tutuklamayan Moğolistan'ın bu hamlesinden dolayı UCM'den görebileceği en sert yaptırım, resmi bir kınama.
Roma Statüsü'nü imzalamayan Rusya, bu nedenle UCM'nin yakalama kararının geçersiz olduğunu savunuyor. Moskova karara gerekçe gösterilen suçlamalarıysa "absürt" diye nitelendiriyor.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Georgiy Tihiy, Ulanbator yönetimine tepki göstererek "Moğolistan'ın, Putin'i UCM kararına rağmen tutuklamaması, uluslararası ceza hukuku sistemine ağır bir darbedir" ifadesini kullanmıştı.
Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh tarafından resmi törenle karşılanan Putin, "Rusya, Moğolistan ve Çin'i birbirine bağlayacak, yaklaşık bin kilometre uzunluğundaki Soyuz Vostok doğalgaz boru hattının projelendirmesi tamamlandı. Halihazırda projenin devlet incelemesi yürütülmektedir" demişti.
Khurelsukh da Putin'e ziyareti için teşekkür ederek, Moğolistan halkının Rusya'yla ilişkileri önemsediğini söylemişti.
Moskova, yılda 50 milyar metreküp kapasiteyle Moğolistan üzerinden geçerek Çin'e Rus gazı ulaştırması planlanan Sibirya'nın Gücü 2 projesi üzerinde çalışmalar yürütüyor.
Halihazırda Sibirya'nın Gücü boru hattı üzerinden sevkiyat devam ederken, söz konusu hattın 2025’te 38 milyar metreküp kapasiteye ulaşması bekleniyor.
Uluslararası basında çıkan bazı iddialarda, Rusya ve Çin'in gaz fiyatı üzerinde anlaşmazlık yaşadığı ve ikinci hattın inşasının bu nedenle geciktiği belirtilirken, Rus yetkililer bunu reddediyor.
Independent Türkçe, RT, AA