"Ekonomiyi zayıflatma" davasından: 22'sinde bir öğrenciyim, kıt kanaat geçiniyorum, iki tweet ile ekonomiyi nasıl etkilerim?

"Ekonomik Darbe Girişimi Soruşturması" davasında ilk duruşma bitti, ara kararda mahkeme, sanıkların tamamının ifadesinin alınmamış olması ve dosyanın geldiği aşama itibarıyla derhal beraat taleplerinin reddine karar verdi

Ekonomiyi zayıflatma davasının ilk duruşması İstanbul Adliyesi’ndeki 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü / Fotoğraf: Pixabay

“Ekonomik düzen ve istikrarı hedef aldıkları” gerekçesiyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haklarında suç duyurusunda bulunduğu 38 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

İki Bloomberg muhabiri ve 4 gazeteci dahil 38 kişiyi Sermaye Piyasası Kanunu’ndan 5 yıl hapisle yargıladığı davada gazeteci ve ekonomistler dışında haberler hakkında yorum yapanlar var. 

Yorum yapan kişiler arasında 22 yaşında bir öğrenci, KHK ile ihraç edilenler, beyaz yakalılar, işsizler ve yatırımcılar da bulunuyor.

Bloomberg haber ajansının Türkiye merkezli iki muhabiri hakkında BDDK'nın şikayeti üzerine "Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalıştıkları” gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşmasında sanık olarak Bloomberg çalışanı gazeteciler Kerim Karakaya ile Fercan Yalınkılıç’ın yanı sıra iktisatçı yazar Mustafa Sönmez, gazeteciler Sedef Kabaş ve Merdan Yanardağ da yargılanıyor.

 

zzzzzzzzzzzzz.JPG
Fotoğraf: Twitter @P24DavaTakip

 

Karakaya ve Yalınkılıç, 10 Ağustos’ta dört kaynağa dayandırarak kaleme aldıkları, Türk Lirası’ndaki değer kayıplarının ardından bankaların BBDK ile bir toplantı gerçekleştireceğini anlatan haberleri iddianamede yer almıştı. 

Bugünkü duruşma sona erdi.

Ara kararda İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların tamamının ifadesinin alınmamış olması ve dosyanın geldiği aşama itibarıyla derhal beraat taleplerinin reddine karar verdi. 

Davanın bir sonraki duruşmasının 17 Ocak 2020 saat 10:00’da görülmesine karar verildi.

Duruşma öncesi gazeteci Sedef Kabaş, ekonomist ve yazar Mustafa Sönmez ise sosyal medya üzerinden haklarında açılan davayı eleştirdi. 

 

 

Her iki isim de söz konusu davanın ekonomik krize işaret ettikleri için açıldığını öne sürdü, davayı "trajikomik" olarak niteledi.

 

 

Gazeteci Elif Akgül, P24 Dava Takip ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Twitter hesaplarından davaya ilişkin paylaşımlar yaptı.

Buna göre sanık ifadelerinin bazıları şöyle:

Sanıklardan (işsiz): "Döviz artışının şu an halka bir zararı olmaz. İlerleyen günlerde zamlar .ıçımıza kazık gibi girince nasıl bir tufaya geldiğimizi anlarız" yazdım. Herkes biliyordu yazamıyordum, ben yazdım. Suç ne anlamadım. İki tivitle ekonomi batacaksa bu ülke yansın. O zaman bunları hoş edelim güzel tweetler atsınlar ekonomi kurtulsun.

Sanık, işini yapamayan arkeolog, tasarım şirketi sahibi: TT'deki dolar kurlarını kullanıp tweet attım. O gün dolar Güneş'ten biraz hızlı yükseldiği için TT'deydi. Siyasetçiler açıklama yaptıkça yükseliyordu. Onların açıklamaları değil de bizim tivitlerimiz mi etkiliyor?

Sanık, Bloomberg muhabiri Kerim Karakaya: Yaklaşık 15 yıldır ekonomi haberciliği yapıyorum. Ancak ilk kez hâkim karşısına çıkıyorum. Döviz kuru para piyasası aracıdır, sermaye piyasası aracı değildir. Dolayısıyla suçlamanın buradan kurulması yanlış.

Sanık, gazeteci Merdan Yanardağ: Bu davanın amacıyla ekonomiyi batıran asıl sorumluları gizlemektir. Dava açılacaksa BDDK ile SPK hakkında açılmalı. Bu komik gayri ciddi bi dava. Dava düşürülmeli. Beraatimi istiyorum.

Sanık, gazeteci Sedef Kabaş:  Piyasayı etkileyecek bir pozisyonum bulunmamaktadır. Tweetlerde yatırım tavsiyesi ve yönlendirme bulunmamaktadır. Gazeteci ve yurttaş olarak güncel konulara ilişkin eleştirilerimi dile getirdim. Eleştirilerim ifade özgürlüğü kapsamındadır. Beraatimi talep ediyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanık, ekonomist-yazar Mustafa Sönmez: Tweetler bana ait. İfade özgürlüğü hakkımı kullanıyorum, kullanmaya devam edeceğim. BDDK ve SPK araç olarak kullanılarak muhalif sesler korkutulup susturulmak istenmiştir. BDDK ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunuyorum.Bu komik, gayriciddi davanın derhal düşürülmesini talep ediyorum.

Sanık, kimyager : Bir arkadaşımın AA haberini paylaşması üzerine yorum yaptım. Döviz ya da borsa hesabım yok. Twitter takipçilerim eş dost akraba. Beraat istiyorum.

Sanık, Bloomberg muhabiri Fercan Yalınkılıç: 7 yıllık ekonomi gazetecisiyim. Haberlerimde gazetecilik etiğinden şaşmadım. Söz konusu haberi gözlemlerimize dayanarak ve banka yetkilileriyle konuşarak yaptık. BDDK’dan açıklama gelince karşı tarafın görüşünü haberleştirdik.

Sanık, Öğrenci: 22 yaşımda bir öğrenci olarak SPK'yı nasıl etkileyebilirim bilmiyorum. Öğrenci olarak kıt kanaat geçiniyorum. Menfaat temin etmedim.


İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı iddianamede Bloomberg'in söz konusu haberinde Türkiye bankacılık sisteminin 2001'den bu yana en ciddi döviz krizi ile karşı karşıya olduğu belirtilmiş, döviz hesaplarından para çekilmesine ilişkin taleplerde önemli bir artış olduğu vurgulanmış, BDDK’nın ise 11 Ağustos Cumartesi günü tüm üst düzey banka yetkililerini toplantıya çağırdığı ifade edilmişti.

Türk Lirası, 2018’in ağustos ayında dolar karşısında rekor seviyede değer kaybı yaşamış ve 7 lira üzerine çıkmış, bu durum sosyal medyada en fazla tartışılan konu olmuştu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU