İran'ın Meşhed kentindeki silahlı çatışmada biri polis 28 kişi yaralandı
İran'ın Rezevi Horasan eyaletine bağlı Meşhed kentinde çıkan silahlı çatışma sonucu biri polis 28 kişi yaralandı, 19 kişi gözaltına alındı. İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'na göre, Meşhed'in Ahmedabad bölgesinde silahlı iki grup arasında çıkan çatışmada 19 vatandaş ile çatışmanın taraflarından 8 kişi yaralandı. Silahlı çatışma ihbarı üzerine olay yerine giden polis ekiplerine çatışmanın failleri tarafından ateş açıldı ve olayda bir polis memuru da yaralandı. Söz konusu çatışmanın bir grubun bir genç kızı rahatsız ettiği iddiası üzerine çıktığı bilgisi verildi. Olayla ilgili polisin başlattığı operasyonda çatışmanın taraflarından 19 kişi gözaltına alınırken çok sayıda silah ele geçirildi.
"Anlaşmaya hazırız" diyen Hamas'a İsrail'den dolaylı yanıt: Tüm esirler bırakılsa dahi Gazze'deki savaş sürecek
İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi'nin, Hamas'ın elindeki tüm esirlerin serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonlandırılmasını içeren bir öneriyi kabul etmeyeceklerini dile getirdiği bildirildi. İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, Hanegbi'nin Gazze'deki bazı İsrailli esirlerin yakınlarıyla bir araya geldiği belirtildi. Hanegbi'nin esir yakınlarını azarladığı, görüşmede yer alan bir kadının gözyaşlarıyla toplantıdan ayrıldığı aktarıldı. Hamas'ın elindeki tüm esirlerin serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonlandırılmasını içeren bir öneriyi kabul etmeyeceklerini dile getiren Hanegbi'nin, "Bu hükümet tüm rehinelerin iadesi için savaşın durdurulması yönünde bir karar almayacak." dediği kaydedildi. Hanegbi'nin, İsrailli esirlerin gelecek haftalarda veya birkaç ay içinde getirilmezse bu konuda alternatif bir planlarının olmadığı itirafında da bulunduğu belirtildi.
İstanbul'da uygulamada "dur" ihtarına uymayan araç, polis memuruna çarpıp kaçtı
Maltepe'de uygulama noktasında "dur" ihtarına rağmen polis memuruna çarpıp kaçan aracın lastiklerine ateş edilmesi sonucu bir şüpheli ağır yaralandı, olaya ilişkin iki şüpheli gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, dün gece Aydınevler Mahallesi'ndeki asayiş uygulaması sırasında ''dur'' ihtarına uymayan, M.M.C. (22) isimli şüphelinin de içinde bulunduğu araç, bir polis memuruna çarparak kaçmaya başladı. Uygulama noktasında görevli ekipteki diğer polis memurunun önce havaya, sonra da şüphelilerin bulunduğu aracın lastiklerine ateş açması sonucu M.M.C. yaralandı. Hastaneye kaldırılan şüphelinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Araçta bulunan G.D. (24) ve olay sonrası şüphelilere yardım eden E.K. (32) yakalanırken, yapılan sorgulamada her üç şüphelinin de çok sayıda suç kaydının olduğu tespit edildi. Öte yandan, olay sırasında araçta bulunan ve kaçan iki şüphelinin B.B. (24) ve A.E. (22) oldukları belirlendi. Bu şüphelilerden B.B'nin 28 suç ve 7 aranma, A.E'nin ise 22 suç ve 3 aranma kaydı bulunduğu anlaşıldı. Polisin kaçan şüphelileri yakalamak için başlattığı çalışma sürüyor.
İsrail devlet televizyonu KAN: Mısır ve İsrail, Refah Sınır Kapısı'nı yeniden açmaya karar verdi
İsrail televizyonu KAN'da yer alan haberde, İsrail ile Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı yeniden açmayı kararlaştırdığı aktarıldı. Tel Aviv ile Kahire'nin bu kararı ABD'den gelen baskıların ardından aldığı iddia edildi. Refah'ın yeniden açılması için İsrail yönetiminin askerlerini sınır kapısıdan çekmeyi kabul ettiği öne sürüldü. Haberde, sınır kapısının uluslararası bir kuruluşun kontrolüne bırakılmasının planlandığı, İsrail'in bir kuruluş bulununcaya kadar geçici süreyle Gazze'de "Hamas ile bağlantısı bulunmayan Filistinlilerce" kontrol edilmesini kabul ettiği ifade edildi. İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması uyarısında bulunmuştu. Bunun ardından 7 Mayıs'ta İsrail ordusu, Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. Refah Sınır Kapısı, bölgede İsrail işgalinin başladığı 7 Mayıs'tan bu yana kapalı durumda bulunuyor.
18 yıl önce işlenen cinayeti, özel ekip aydınlattı: Katil kurbanın iş ortağı çıktı
Eskişehir'de polisin kurduğu özel ekibin çalışmasıyla, 18 yıl önce kaybolan ve Kütahya'da cesedi bulunan kişinin öldürülmesine ilişkin gözaltına alınan iş ortağı tutuklandı. Kentteki faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğince çalışma başlatıldı. Bu kapsamda kurulan özel ekip, 2006 yılında Eskişehir'de kaybolan Erhan Küpray'ın (33) öldürülmüş olabileceği ihtimali üzerine çevre illerde o dönem meydana gelen faili meçhul cinayetleri takibe aldı. Özel ekip tarafından yapılan incelemede, Kütahya merkeze bağlı Demirciören köyünde Erhan Küpray'ın kaybolduğu dönemde, kimliği belirlenemeyen bir erkek cesedi bulunduğu bilgisine ulaşıldı. Özel ekibin yaptığı araştırmalarda, ölen kişinin ellerinin kravatla bağlandığı, çok sayıda kesici alet yarası olduğu, başının küt bir cisim ile ezilerek ve kısmen yakılarak tanınmaz hale getirilmeye çalışıldığı belirlendi.
Erkek cesedinin Küpray'a ait olabileceğini değerlendiren özel ekip, olay yerindeki iz ve delillerin DNA örneklerini Küpray'ın arkadaşı ve iş ortağı A.K. (51) ile karşılaştırdı. A.K'ye ait DNA örneği, olay yerindeki delillerle eşleşti. A.K'nin, Küpray'ın cesedini, kendi köyüne yakın bir mevkiye gömmeye çalıştığı ancak ceset kısmen gömüldüğü için o dönemde kısa zamanda bulunduğu tespit edildi. Şüpheli A.K. ve ona cinayette yardım ettiği ileri sürülen Y.Ş (61), Kütahya'da yakalanarak Eskişehir’e getirildi. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Müdürlüğünde ifadesi alınan 2 zanlı, haklarındaki suçlamaları reddetti. Şüpheli A.K, Erhan Küpray'ın arkadaşı ve iş ortağı olduğunu belirterek, öldürülmesine ilişkin herhangi bir bilgisi olmadığını öne sürdü. Emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilen A.K. ve Y.Ş, adliyeye sevk edildi. Polis tarafından adliyeye getirilen A.K, basın mensuplarının "Bunca yıl vicdan azabı çekmedin mi?" sorusuna, "Ben bir şey yapmadım, niye vicdan azabı çekeyim?" yanıtını verdi. Savcılık sorgusunun ardından hakimliğe sevk edilen, "dolandırıcılık" suçundan 8 suç kaydı olduğu öğrenilen orman kesim işçisi A.K, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Diğer şüpheli Y.Ş. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
18 yıl önce işlenen cinayeti, özel ekip aydınlattı: Katil kurbanın iş ortağı çıktıhttps://t.co/nQVbhndx6f pic.twitter.com/58Gq0W6HO7
— Independent Turkish (@TurkishIndy) May 30, 2024
Hamas: Saldırılar durursa anlaşmaya hazırız
Hamas, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması halinde, rehine ve mahkum takasını da kapsayan tam bir anlaşmaya hazır olduğunu duyurdu. Gazze'de İsrail'in sivillere yönelik katliamları devam ederken Hamas'tan açıklama geldi. Hamas, saldırıların durması halinde rehine ve mahkum takasını kapsayan tam anlaşmaya hazır olduklarını bildirdi. Hamas'ın açıklaması şöyle:
Daha önceki tüm dolaylı müzakere turlarında arabulucuların çabalarıyla esneklik ve pozitiflik gösterdik. Yine söylüyoruz. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması halinde, rehine ve mahkum takasını da kapsayan tam bir anlaşmaya hazırız.
Haluk Levent, İsraillilere İbranice seslendi: Geçmişte soykırıma uğramış bir halkın torunları olarak Filistin’deki soykırıma son verin
Sanatçı ve Ahbap Platformu Başkanı Haluk Levent, sosyal medya hesabından yaptığı İbranice paylaşımla İsrail halkına seslendi. Levent’in paylaşımında şu ifadeler yer aldı:
İsrail halkına,
Size ne söylendi bilmiyorum ama geçmişte soykırıma uğramış bir halkın torunları olarak Filistin’deki soykırıma son verin.
לעם ישראל,
— Haluk Levent (@haluklevent) May 30, 2024
אני לא בטוח מה נאמר לכם, אבל בתור צאצאים של עם שסבל משואה בעבר, שימו קץ לרצח העם בפלסטין.
Siirt Valisi, silahlı çatışmanın ortasında kaldı
Siirt'te iki aile arasında çıkan silahlı kavgaya güvenlik güçleri müdahale etti, yaralanan 2 kişi hastaneye kaldırıldı. Dünür iki ailenin fertleri arasında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda henüz bilinmeyen nedenle çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Bölgede bulunan güvenlik güçleri kavgaya müdahale etti. Yaralanan 2 kişi 112 Acil Sağlık ekiplerince Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Kavgaya karıştıkları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı.
Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, beraberinde İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük ile Valilikte yaptığı açıklamada, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki Hacı Fethi Serin Camisi önünde saat 17.00 sıralarında aralarında husumet bulunan dünür iki ailenin fertleri arasında silahlı kavga çıktığını söyledi.
"Bizim de taziye vesilesiyle aynı noktada olmamız dolayısıyla güvenlik güçlerimizin kısa sürede olaya müdahale imkanı olmuştur. Olayda 2 vatandaşımız yaralanmıştır." diyen Kızılkaya, yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı bilgisini aldıklarını belirtti.
Kızılkaya, kavgaya ilişkin 5 kişinin gözaltına alındığını ifade ederek, "Konu hakkında detaylı adli ve idari soruşturma yürütülmektedir. Soruşturmanın neticesi kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bunun haricinde ifade edilen bilgilere itimat edilmemesi kamuoyuna duyurulur." dedi.
Siirt'te iki aile arasında çıkan silahlı kavgada neler yaşandı?
— Independent Turkish (@TurkishIndy) May 30, 2024
O sırada orada olan Siirt Valisi Kızılkaya: Bizim de taziye vesilesiyle aynı noktada olmamız dolayısıyla güvenlik güçlerimizin kısa sürede olaya müdahale imkanı olmuşturhttps://t.co/nQVbhndx6f pic.twitter.com/8lRQxCs9Li
Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Bakanlığın X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, Bakan Fidan'ın, Çekya'nın başkenti Prag'da NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştüğü bildirildi.
Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştühttps://t.co/nQVbhndx6f pic.twitter.com/O9QzjoEb5h
— Independent Turkish (@TurkishIndy) May 30, 2024
Yarın sabah namazında tüm camilerde Filistinliler ve şehitler için dua edilecek
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yarın sabah namazında tüm camilerde Gazze'de soykırıma uğrayan Filistinliler ve şehitler için dua edileceğini duyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erbaş, sosyal medya hesabından "Filistin'e destek, Gazze'ye dua" paylaşımında bulundu. Erbaş, paylaşımında, "Gazze'de soykırıma uğrayan Filistinli kardeşlerimiz ve vatan müdafaasında şehadete kavuşan aziz şehitlerimiz için 31 Mayıs Cuma günü (yarın) sabah namazında tüm camilerimizde dua edeceğiz." ifadesini kullandı. Kendisinin de Ankara Hacı Bayram Veli Camisinde olacağını bildiren Erbaş, herkesi ülkenin dört bir yanında yapılacak dualara katılmaya davet etti.
Slovenya hükümeti Filistin Devleti'ni tanıma kararı aldı
Slovenya hükümetinin, Filistin Devleti'ni tanıma kararı aldığı belirtildi. Slovenya hükümeti bugün düzenlenen oturumunda, Filistin Devleti'nin tanınması maddesini değerlendirdi. Başbakan Robert Golob, oturumun ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini söyledi. Golob, "Bu kararın tek bir mesajı var; düşmanlıkların derhal sona ermesi ve rehinelerin derhal serbest bırakılması isteğimiz. Bu karar, İsrail Devleti'ne ve kimseye karşı bir karar değildir." dedi. Bugünün, Orta Doğu'da kalıcı barışın sağlanması ve iki devletli çözüm yönünde hareket edilmesi için doğru an olduğuna inandıklarını ifade eden Golob, hükümetin bugünkü kararının olumlu sonuçlanmasını ve herkese örnek olmasını diledi. Golob, söz konusu kararı meclise ileteceklerini ve milletvekillerinden destek istediklerini ifade etti. Slovenya Meclisinin Filistin Devleti'nin tanınması maddesini görüşmek üzere gelecek hafta toplanması bekleniyor. Bu arada, İspanya, Norveç ve İrlanda da Filistin'i 28 Mayıs'ta resmen tanıma kararı almıştı.
İsrail'de aşırı sağcı Bakan'dan "Batı Şeria'yı da Gazze gibi harabeye çevirme" tehdidi
İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria'yı da Gazze Şeridi gibi harabeye çevirme tehdidinde bulundu. Smotrich, İsraillilerin Batı Şeria'da gasbettiği Filistin toprakları sınırındaki tel örgülerden yaptığı bir konuşmayı sosyal medya hesabından paylaştı. Batı Şeria'nın Tulkerim, Nur Şems, Şuveyke ve Kalkilya kentlerinde yaşayan Filistinlilere seslenen Smotrich, onları İsraillilere karşı "terörle" suçladı. Smotrich, "Yerleşim birimlerine yönelik terör devam ederse, yaşadığınız bölgeleri Gazze gibi harabeye çevireceğiz." dedi. İsraillileri bir Filistin devletinin kurulmaması konusunda uyaran Smotrich, "Eğer Filistin devleti kurulursa, 7 Ekim'de Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşananlar burada da yaşanabilir." iddiasında bulundu. Smotrich, "Yahudiye ve Samara'yı (Batı Şeria'ya İsrail tarafından verilen isim) kontrole devam edeceğiz." diyerek Batı Şeria'daki işgalin süreceğini ve İsraillilerin Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da gasbettiği Filistin topraklarının İsrail için bir "güvenlik hattı" olduğunu söyledi.
Bursa'da 3 çocuğunu öldüren baba tutuklandı
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde 3 çocuğunu öldüren baba tutuklandı. Nilüfer ilçesindeki evlerinde çocukları M.A.K, A.K. ve Z.K'yi öldürdükten sonra polise teslim olan baba Murat K. (39), emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Murat K, çıkarıldığı hakimlikçe "kasten öldürme" suçundan tutuklandı. Bursa Adli Tıp Kurumundaki otopsi işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edilen çocukların cenazesi ise defin için Erzurum'a götürüldü.
Bursa'da 3 çocuğunu öldüren baba tutuklandıhttps://t.co/nQVbhndx6f pic.twitter.com/OO1i3PXDUJ
— Independent Turkish (@TurkishIndy) May 30, 2024
AB çalışanları Refah'ta ölenler için sembolik cenaze töreni düzenledi
Avrupa Birliği (AB) çalışanları, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB kurumlarının bulunduğu meydanda, İsrail'in Refah'taki saldırılarında hayatını kaybedenler için sembolik cenaze töreni yaptı. Brüksel'de, Birliğin yönetildiği Komisyon ve Konsey binalarının önünde toplanan farklı kurumlardan AB çalışanları, ceketlerini sererek yere yattı. Üzerlerinde kefiyeleri, kanlı el posterleriyle bir süre yerde yatan AB çalışanları, Gazze'de uluslararası hukuk ve acil ateşkes talep etti.
DEM Parti'li Akın'dan sahipsiz hayvan düzenlemesi açıklaması: Köpekler kısırlaştırıldıktan sonra alındığı yere bırakılmalı
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, sahipsiz hayvanlara ilişkin sorunun, köpekler barınaklarda tutularak çözülemeyeceğini söyledi. Akın, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, sahipsiz hayvanlara ilişkin son dönemde üzerinde çalışılan düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hayvan hakları konusunun Türkiye'de çok eski bir tartışma alanı olduğunu belirten Akın, "Türkiye tarih boyunca kedi ve köpeklerle beraber yaşamış, ortak hayatlarını inşa etmeye çalışmıştır. Köpekler sadece sokakta değil evlerde de farklı alanlarda da insanların can yoldaşı olmuşlardır." ifadelerini kullandı. Aydın, geçmişte de sahipsiz hayvan sorunu yaşandığını ve 2004'te, sahipsiz köpeklerin bulunduğu yerden alınarak belediye tarafından kısırlaştırıldıktan sonra aynı yere bırakılması yönünde bir düzenleme yapıldığını hatırlattı. Bu uygulamanın 20 yılda hayata geçirilemediğini söyleyen Akın, sokaktaki her hayvanın saldırgan olmadığını, bunun istisna olduğunu anlattı. Sahipsiz köpekler barınaklarda tutularak sorunun çözülemeyeceğini belirten Akın, "Aslında fiilen öldürme pratikleriyle karşı karşıya kaldığımızı ifade etmek isteriz. Hayvanların barınakta hapsedilmesi, bakılmayan, birbirini yiyen köpekler durumuyla karşı karşıyayız. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir." diye konuştu.
Everest Yayınları, Filistin'le ilgili paylaşımı tepki çeken Azra Kohen'le yollarını ayırdı
Yazar Azra Kohen, Gazze’de Filistinli ailelerin çocuklarını bombalanacak yerlere götürüp yem ederek videolarını çektiğini iddia etti. Everest Yayınları büyük tepki toplayan yazarla yollarını ayırdığını duyurdu. Kohen'in paylaşımı şöyle:
Kendi çocuklarını kendilerine kalkan yapan bir ulus yok olmayı hak ediyor. Filistin’e dünyanın neden yardım etmek istemediğini görüyorum. Benden Arap sevici çıkmaz, soyadım Kohen olduğu için değil, ata soyadım Sarızeybek olduğu için.
Boykot çağrıları üzerine bazı kitap satış siteleri Kohen’in kitaplarını satıştan kaldırdı. Everest Yayınları ise kamuoyuna duyuruda bulunarak Kohen ile yollarını ayırdığını duyurdu.
Kamuoyuna duyuru… pic.twitter.com/Hqi5LsBWeo
— Everest Yayınları (@EverestKitap) May 30, 2024
Suudi Arabistan'dan Filistin-İsrail sorununda "iki devletli çözüm" vurgusu
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşının derhal ve kalıcı olarak durdurulması ve iki devletli çözüme yönelik inandırıcı bir yol" bulunması çağrısı yaptı.
Dışişleri Bakanı Bin Ferhan, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansı'nın açılış töreninde konuştu.
Bin Ferhan, Gazze Şeridi'nde derhal ve kalıcı bir ateşkesle yeterli ve sürekli yardım girişinin sağlanmasının gerekliliğini vurguladı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Filistin- İsrail meselesinde ise "iki devletli çözüme giden güvenilir ve geri dönülmez bir yol bulmanın" gerekli olduğunu sözlerini ekledi.
İsrail Merkez Bankası: Gazze'ye saldırıların maliyeti 2025'e kadar 67 milyar dolara ulaşacak
İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının maliyeti hakkında açıklamada bulundu.
Yaron, Gazze'ye saldırıların savunma harcamaları, sivil ihtiyaçlara yönelik harcamalar ve vergi geliri kayıpları dahil maliyetinin 2023'ten 2025 yılına kadar 67 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Gazze'ye saldırıların maliyetinin bütçe için yük olduğunu belirten Yaron, İsrail ordusuna bütçe konusunda "açık çek" verilmemesi uyarısında bulundu.
Oyuncu Ahmet Uğurlu hayatını kaybetti
Unutulmaz karakterlere imza atan sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Uğurlu yaşamını kaybetti. Sanatçının vefatını X hesabında duyuran oyuncu Zafer Algöz, "Büyük sanatçı, değerli ağabeyimiz Ahmet Uğurlu’yu kaybettik. Çocukluğumuzun ve gençliğimizin Çobanbey Mahallemizin ilk aktörü. Hepimizin ilham kaynağı… Allah rahmet eylesin. Hepimizin başı sağ olsun. Çok büyük kayıp." sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.
Oyuncu Cem Yılmaz da sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "Çocukluk arkadaşlarım Taner kardeşimin ve Tuna abimin dayısı, Mustafa abimizin abisi, değerli büyüğümüz Ahmet Uğurlu abimizin mekanı cennet olsun. Ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar dilerim. Gençlik kahramanımızdı. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.
Usta sanatçı Ahmet Uğurlu, 2 Ağustos 1952'de Konya'da dünyaya geldi. Uğurlu, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun olduktan sonra, pek çok başarılı yapımda oynadı. "Yol Ayrımı", "Behzat Ç.", "Avcı" ve "Tabutta Rövaşata" adlı yapımlarda canlandırdığı karakterlerle izleyicinin hafızasında yer edinen sanatçı, 1979'dan itibaren adım attığı tiyatro sahnesinde "Yangın Duası", "Çöplük", "Abdülcambaz", "İki Efendinin Uşağı", "Önemli Adam", "İstanbul Efendisi" ve "Kösem Sultan" adlı oyunların da aralarında yer aldığı önemli yapımlarda rol aldı.
Alex de Souza: Şehir dışından bile insanların izlemeye geldiği bir Antalyaspor hayalim var
Süper Lig ekiplerinden Antalyaspor'da teknik direktörlüğe getirilen Alex de Souza, güçlü, mücadeleci, taraftarın maç günlerini heyecanla bekleyip şehir dışından bile insanların karşılaşmaları izlemek için kente geleceği bir takım kurma hayali olduğunu söyledi.
Kırmızı-beyazlı kulüple iki yıllığına anlaşan Alex için kentteki bir otelde imza töreni düzenlendi. Alex de Souza ise çok sevdiği Türkiye'ye bu kez teknik direktör olarak geldiği için yaşadığı mutluluğu dile getirdi. Kendisine inanan Antalyaspor camiasına teşekkür eden Alex, kendisini evinde gibi hissettiğini ifade etti.
Alex, teknik direktörlük kariyerinin başında olmasına rağmen dersine iyi çalıştığına işaret ederek, şunları kaydetti:
Antalyaspor benimle iletişime geçtikten sonra bunu kaçırmak istemedim. Karşılıklı değerlendirmeler sonucunda böyle bir anlaşmaya vardık. Güçlü, mücadeleci, taraftarı koşarak tribüne getirtecek bir kadro oluşturmak istiyoruz. Şehir dışından bile insanların izlemeye geldiği bir Antalyaspor hayalim var. İyi oyuncuları Antalyaspor'a getirmek istiyoruz. Antalyaspor'da olmak isteyen oyuncuları transfer etmek istiyoruz.
Alex de Souza: Şehir dışından bile insanların izlemeye geldiği bir Antalyaspor hayalim varhttps://t.co/cKXhulJfnZ pic.twitter.com/kEKb1jHi4c
— Independent Turkish (@TurkishIndy) May 30, 2024
Futbolcuyken Türkiye'den ayrıldığı dönemin hatırlatıldığı Alex, ülkeye teknik direktör olarak dönmenin kendisinde motivasyon kaynağı oluşturup oluşturmadığının sorulması üzerine şöyle konuştu:
O motivasyon içimde her zaman vardı. Tabii ki buradan ayrılırken üzgün ayrıldım ama buradan giderken insanların bana yaşattığı o duygular, burada yaşadıklarım, buradan benim mutlu ayrılmamı sağladı. Bir taraftan böyle bir fırsat geldiği için tabii ki mutlu oldum. Burada bulunduğum süre içerisinde yaşamış olduğum iyi hisleri, iyi hatıraları devam ettirmek istiyorum. Bana bu hisleri yaşattıkları için Türk halkına teşekkür ediyorum.
Bir basın mensubunun Alex'e Antalyaspor'u teknik direktörlük kariyerinde "basamak" olarak görüp görmediği sorusu üzerine, Antalyaspor Başkanı Boztepe bu kelimeye tepki gösterdi.
Bunun üzerine konuşan Alex de "Benim cevabım buna çok basit. Başkan, burada çok haklı bir tepki verdi. Benim burada bir sözleşmem var. Sözleşme gereği olarak Antalyaspor'da hocalık kariyerimi sürdüreceğim ve her gün kendimi geliştirerek, takımımı geliştirmeye, iyi sonuçlar almaya çalışacağım. Gelecekle ilgili bir şey söylemek şu an için doğru olmaz. Gün gün bakacağız, sabahtan akşama kadar bütün emeğimizi, bütün mücadelemizi Antalyaspor için vereceğiz. Mesela ben Brezilya'da oynarken Türkiye'de kariyerime başlayacağımı hiç düşünmemiştim. Fenerbahçe'ye geldikten sonra da Türkiye'de kariyerimi sonlandıracağımı düşünmüştüm. Buradan futbolda hiçbir şeyin planladığınız gibi gitmediğini anlayabilirsiniz. Dolayısıyla ben burada mutluyum. Antalyaspor'da olmaktan mutluyum" ifadelerini kullandı.
Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin 9 sanığa 22 yıl 6'şar ay hapis talebi
Beşiktaş'ta gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin 9 şüpheli hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan ayrı ayrı 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübünde 2 Nisan'da tadilat sırasında çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, 7'si tutuklu 9 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianame, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyetinin, 27 kişinin "müşteki" olarak yer aldığı iddianameyi incelemesi sürüyor.
HSK, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Tabur hakkında soruşturma başlattı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK), İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Oktay Tabur hakkında kamuoyuna yansıyan görüntüleri ve iddialarla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldığını, komisyon başkanlığı yetkisinin de sonlandırıldığını bildirdi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakim ve Cumhuriyet savcılarının yargı etiği ilkeleri çerçevesinde, tüm faaliyetlerinde uygunsuz davranışlardan kaçınmak zorunda olduğunu belirtti. Tunç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Bu kapsamda, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı hakkında kamuoyuna yansıyan görüntüler ve iddialarla ilgili olarak Hakimler ve Savcılar Kurulunca inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca ilgilinin, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı yetkisi sonlandırılmıştır.
Ümraniye'de işçi konteynerlerindeki ilaçlamadan etkilenen 28 kişi hastaneye kaldırıldı
Ümraniye'de bir inşaat şantiyesinde işçi konteynerlerinde yapılan ilaçlama çalışmasından etkilenerek hastaneye kaldırılan 28 kişi, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Hekimbaşı Mahallesi Evliya Çelebi Caddesi'ndeki şantiye alanında bulunan işçi konteynerlerinde böcek ilaçlaması yapıldı.
İlaçlamadan etkilenen 27'si işçi, biri polis toplam 28 kişi, sağlık ekiplerince kaldırıldıkları hastanelerde gördükleri tedavinin ardından taburcu edildi. İtfaiye, polis, AFAD, zabıta ve sağlık ekiplerinin olay yerindeki çalışmaları sürüyor.
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "hakaret" suçundan yargılandığı dava düştü
Dokunulmazlığı kalkan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın düşmesine karar verildi.
İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Kemal Kılıçdaroğlu katılmazken avukatı hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan avukat Celal Çelik, söz konusu olayda Anayasa'nın 83. maddesi gereğince kovuşturma ve soruşturma yapılamayacağını söyledi. Avukat Çelik, Kılıçdaroğlu hakkında düşme kararı verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Yargılamaya devam olunacaksa ispat hakkımızın kullanılarak delillerin toplanmasını talep ediyoruz, deliller toplandıktan sonra savunma aşamasına geçilecektir, mahkeme önceki ilamında düşme kararı vermiştir" dedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme, Kılıçdaroğlu'nun üzerine atılı suçun şikayete tabii olması, müşteki avukatının 14 Eylül 2023'te mahkemeye sunduğu dilekçede şikayetinden vazgeçmesi, söz konusu olayda şikayet olmaması ve Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar" maddesi ve Anayasa'da yer alan "yasama dokunulmazlığı" maddesi nedeniyle kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceği gerekçesiyle açılan davanın düşmesine karar verdi.
CHP Genel Başkanı Özel, "Ahududu" tiyatro oyununu izledi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yönetmenliğini Nedim Saban'ın yaptığı "Ahududu" isimli tiyatro oyununu izledi.
Partiden yapılan açıklamaya göre, Özel, Ankara MEB Şura Salonu'nda yönetmenliğini Saban'ın yaptığı "Ahududu" isimli tiyatro oyununu izledi, ardından oyuncuları tebrik ederek, çiçek takdim etti.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevine Erhan Usta getirildi
İYİ Parti’den yapılan açıklamaya göre, İYİ Parti Başkanlık Divanı'nda yer alan Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanlığı, "Ekonomi Politikaları" ve "Kalkınma Politikaları" başkanlıkları olarak ikiye ayrıldı.
Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevine Erhan Usta atanırken, İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyeleri Mehmet Aslan ve Ali Demir, Genel Başkan Başdanışmanları olarak görevlendirildi.
Lavrov: Çin, Rusya ve Ukrayna'nın katılacağı bir barış konferansı düzenleyebilir
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, RIA haber ajansında yer alan habere göre Çin tarafından Rusya ve Ukrayna'nın katılacağı bir barış konferansı düzenlenebileceğini söyledi.
Lavrov, RIA ile söyleşisinde Lavrov, "(Çin'in) öncelikle çatışmanın temel nedenlerinin ele alınması ve tüm tarafların yasal çıkarlarının, eşit ve bölünmez güvenlik ilkesine dayalı müteakip anlaşmalarla korunması gerektiği yönündeki tutumunu paylaşıyoruz" dedi.
Lavrov ayrıca, "Tekrar altını çizmek isterim ki bu, orada yaşayan insanların iradesini yansıtan sahadaki gerçeklere saygı gösterilmesini gerektirir" dedi. İki yıldan uzun bir süre önce Ukrayna'yı işgal eden Rusya, defalarca Kiev ve ona destek veren Batı ülkelerinin Ukrayna'daki toprak kazanımlarını tanıması önkoşuluyla görüşme çağrısında bulundu. Kiev bu teklifleri reddetti.
Lavrov ayrıca, nükleer silah taşıma kabiliyetine sahip F-16 uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesi için NATO ülkeleri tarafından yapılan hazırlığı "sinyal eylemi" olarak gördüğünü söyledi. Lavrov, "Bize ABD ve NATO'nun Ukrayna'da hiçbir şeyden çekinmeyeceğini söylemeye çalışıyorlar" dedi.
İsrail'in Refah katliamlarının lanetlenmesine ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de
İsrail'in, Refah kentindeki sivil yerleşim alanlarındaki katliamlarının lanetlenmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanarak "saldırılara son verilmesi" yönünde karar almaya davet edilmesine ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, TBMM Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edilen 1411 numaralı İsrail'in Refah Katliamlarının Lanetlenmesine Dair Karar'da, Netanyahu yönetimindeki İsrail'in sivil yerleşim alanlarını hedef almayı sürdürdüğü bildirildi. "Uluslararası Adalet Divanının operasyonların durdurulması kararına rağmen, siyonistlerin vahşeti tüm dünyanın gözü önünde devam etmektedir." ifadelerine yer verilen kararda, "insanlık cephesi karşısında yalnız kalmaya mahkum İsrail'in Gazzelilere uyguladığı baskı ve zulüm politikalarının" tüm Filistin'i yaşanmaz hale getirdiği vurgulandı.
İşgalci İsrail yönetiminin, Gazzelilerin, güvenli alan olarak gösterilen Refah'taki çadırlarını dahi yakıcı silahlarla bombalayarak yüzlerce masumun kanına girdiği aktarılan kararda, "Uluslararası antlaşmaları ve hukuk kurallarını hiçe sayan Netanyahu ve çetesi, bu cinayetlerle dünyada eşi benzeri olmayan bir ırkçılığı pervasızca sergilemektedir. Son Refah saldırısıyla insanlığa karşı suçların en rezil örneğini gerçekleştiren İsrail'in eylemleri, apartheid rejimi uygulamalarının da ötesine geçerek bir soykırıma dönüşmektedir. Bu katliamlara ve insanlık suçlarına sessiz kalmamak her bir ferdin ve insan haklarına değer veren her bir ülkenin boynuna borçtur." ifadeleri kullanıldı.
Vicdanlı, adil halkların başını çektiği insanlık cephesinin Holokost'u lanetlediği anımsatılan kararda, "Bugün de siyonist çetenin Holokost'un ardına sığınarak Gazzelilere yönelik gerçekleştirdiği bu katliamları ve İsrail yönetimini telin etmektedir. Uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan katliamları bir kez daha lanetliyoruz." denildi. Türkiye'nin tüm kurumlarıyla İsrail'in durdurulması ve ateşkesin sağlanması yönündeki tavrını uluslararası camiada açıkça ilan ettiği kaydedilen kararda, "Milletimizin kalbi de masum Gazze halkıyla birliktedir. Refah'tan gelen görüntüleri hiçbir zaman unutmayacak ve yaşanan katliamın faillerinin hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için çaba sarf etmeye aralıksız devam edeceğiz. Netanyahu ve çetesi, insanlık vicdanında mahkum edildiği gibi uluslararası mahkemeler önünde de yaptıklarının hesabını verecektir." ifadeleri yer aldı.
TBMM Kararında, Türkiye'nin Filistin'e destek olmaya devam edeceği belirtilerek, İsrail'i durdurmak adına da tüm dünya milletlerine ve meclislerine seslenildi.
Tezkerede, şunlar kaydedildi:
Uluslararası toplum ve devletler, Filistin'in tanınması gibi hakkaniyetli ve zorunlu adımları atmaya süratle devam etmeli ve İsrail yönetimi tamamen yalnızlaştırılmalıdır. Esas gaye Filistin halkının insan haysiyetine uygun bir hayata kavuşturulmasıdır. Bu sebeple, öncelikle katliamların derhal durdurulması için harekete geçilmelidir. TBMM olarak ilgili tüm kurumlarımızla birlikte hukuki süreci özenle takip ederek, uluslararası camiada Filistin'e destek sağlamaya devam edeceğiz. Son Refah saldırılarının sorumluları da cezasız kalmayacaktır. Bu vesileyle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acilen toplanmaya ve İsrail'in saldırılarına son vermesi hususunda karar almaya davet ediyoruz. İnsanlık onuruna ve uluslararası hukuka saygı gösterilerek, masum insanların can güvenliği ivedilikle sağlanmalıdır.
Visa ve Mastercard, ATM ücreti davasında uzlaşmak için 197,5 milyon dolar ödeyecek
Visa ve Mastercard, ATM ücretlerini yapay olarak yüksek tutmakla suçlandıkları, tüketicilerin toplu olarak açtığı davada 197,5 milyon dolara uzlaştı. Davacı avukatlarının mahkeme onayına sunduğu uzlaşma anlaşmasına göre, Visa 104,7 milyon dolar, Mastercard ise 92,8 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Anlaşma, 2007 yılından bu yana bankaların işlettiği ATM'lerden nakit çeken tüketicileri kapsıyor. Davacılar, Visa ve Mastercard'ın ATM ağı kurallarının, yapay olarak daha yüksek meblağlar ödemelerine neden olduğu iddiasıyla tazminat talep etmişti.
ÇYDD'den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne dava: Eğitimde geri adım atılmasına, geleceğimizin tehdit edilmesine asla izin vermeyeceğiz
ÇYDD, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. “Eğitim hakkının savunulması ve korunması için kararlılıkla mücadele edeceğiz. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için bu mücadelenin sonuna kadar takipçisi olacağız” açıklamasını yaptı. ÇYDD’den konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adlı eğitim müfredatı hedeflediğimiz çağdaş ve laik eğitim anlayışını tehdit etmektedir. Eğitimde geri adım atılmasına, geleceğimizin tehdit edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu nedenle, ÇYDD olarak dernek tüzel kişiliği adına, ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın Atatürk ilke ve devrimleri ışığında çağdaş, laik ve bilimsel eğitim hakkının savunulması için Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adlı eğitim müfredatı değişikliğinin yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemli olarak Danıştay’da dava açtık. Eğitim sistemimizde geri dönülemez zararların önüne geçmek için açtığımız bu dava, sadece hukuki bir mücadele değil; aynı zamanda Türkiye’nin aydınlık geleceği için bir direniştir. Çocuklarımızın çağdaş, bilimsel ve laik bir eğitim alması en temel haklarıdır. Bizler de bu hakkın korunması için mücadele etmekten geri durmayacağız. Dava süreci ile ilgili gelişmeleri şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. Eğitim hakkının savunulması ve korunması için kararlılıkla mücadele edeceğiz. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için, bu mücadelenin sonuna kadar takipçisi olacağız.
KAMUOYUNA DUYURU pic.twitter.com/mlTRUxKL0w
— ÇYDD-Çağdaş Yaşam (@CagdasYasamDD) May 29, 2024
© The Independentturkish