"Yüzyılın Anlaşması: ABD, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşmeyi hızlandırmaya karar verdi"

Gazze savaşının 231. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: İzvestiya

Gazze savaşının 231. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 24 Mayıs Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

İsrail ve Hamas yeni bir müzakere turu için baskı yapıyor

Yahudi devletinin yetkilileri anlaşmayla ilgili görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır ancak Mısır'la zorluklar yaşandı

İsrail'in savaş dönemi askeri kabinesi iki haftalık aradan sonra 23 Mayıs’ta Hamas ile dolaylı müzakerelerin yeniden başlamasını onayladı. Kan kanalının haberinde Filistin radikal hareketiyle nihayet, orta yolun bulunması için İsrail'in yeni bir öneri hazırladığı duyuruldu. Görüşmelerin son aşamasının yapıldığı Mısır müzakerelerin tüm katılımcılarının yeni aşamaya hazır olup olmadığını sorguluyor. Bu arada medyada yer alan haberlere göre ABD ve İsrail'in, görüşmelerin yarım kalmasının sorumluluğunu Mısır'ın üzerine atmasının Kahire'de büyük bur hoşnutsuzluk yarattığı ifade ediliyor.

İsrail'in 12. kanalının edindiği bilgiye göre Yahudi devletinin istihbarat başkanları Hamas ile dolaylı müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin 18 Mayıs’ta Başbakan Binyamin Netanyahu'ya öneri sunmuş ancak, hükümet başkanı bu öneriyi geri çevirdi.

Kanalın haberine göre, istihbarat başkanlarının, İsrail'in taviz vermesi konusunda ısrarcı olduğu belirtildi. Ancak güya başbakan şöyle bir cevap verdi: Kendisinin ekibi gereken her şeyi yaptı ancak, Hamas her şeyi geri çevirdi. Yayın kurumunun ifade ettiği üzere Bay Netanyahu "savaşı sonlandıracak hiçbir öneriyi onaylamayacakmış.

Kan'ın haberinde görüşmelerin yeniden başlaması hususunda Netanyahu'yu rehine ailelerinin çağrıları ikna etti.

Bu arada Mısır'ın arabuluculuğu konusunda soru altında kaldı. ABD ve İsrail’in, Mısır’ı görüşmelerin sekteye uğramasından sorumlu tutmasından sonra Kahire arabuluculuk fonksiyonlarından vazgeçebilir.

Mısır'ın hoşnutsuzluğunun başka bir nedeni ise Gazze'deki insani yardım yetersizliğinin tüm sorumluluğunun ABD ve İsrail tarafından Kahire'nin boynuna yüklenmek istenmesidir.

Binyamin Netanyahu, Gazze'deki "niahi zafer"e ilişkin böbürlenmek isteyecek, çünkü Refah'ın teslim alınmasıyla geniş çaplı kara harekatları son bulacaktır. Ancak fiiliyatta Hamas üyeleri Gazze'nin geniş arazilerini kontrol etmeyi sürdürecekken örgütün Gazze Şeridi'ndeki yönetim yapıları yeniden canlanacak. Gazze Şeridi'nin savaştan sonra yeniden yapılanması planının olmaması durumunda Hamas üzerinde kesin bir zafer söz konusu olmayacaktır.


İzvestiya:

Kseniya Loginova'nın haberi özetle şu şekilde:
 

 

Yüzyılın Anlaşması: ABD, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşmeyi hızlandırmaya karar verdi

Bunun ilk aşaması Washington ile Riyad arasında ikili anlaşmalar olmalı

Gazze Şeridi'nde yaşananlara rağmen İsrail ve Suudi Arabistan kendi aralarındaki ilişkileri normalleştirmekten vazgeçmiyorlar. Ancak Riyad ile anlaşma imzalaması için Tel-Aviv'in çok ciddi tavizler vermesi gerekecek. Onlardan bir tanesi ülkelerin uzun süreden bu yana üzerinde kafa yorduğu Bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması için anlaşmaya varılmasıdır. Bu arada kısa süre önce birkaç AB ülkesi Filistin'i tanıdığını açıkladı.

Riyad, Tel-Aviv ile ilişkileri normalleştirmeye Gazze Şeridi'ndeki çatışmanın bitirilmesi ve Filistin Devleti'nin kurulması koşuluyla gitmeye hazır olduğunu artık açıkladı. Ancak geniş çerçevede bakıldığında bugünkü ortamda bu iki koşulun yerine getirilmesi olanağı yok gibi.

Ancak durumun normalleştirilmesi yönünde bugüne kadar İsrail'in herhangi bir ilerleme kaydetmesi görülmedi. Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ABD için çok önemli çünkü, Hindistan'dan başlayacak koridorun Krallık toprakları ve İsrail'den geçmek suretiyle AB'ye uzayacak olmasından dolayı bu anlaşma mihenk taşı olarak görülüyor. Bu güzergahın, Çin'in "Bir Yol Bir Kuşak" projesinin esas rakibi olması gerekir.

Şimdiki aşamada Tel Aviv ile Riyad arasında doğrudan anlaşma imzalamasının fiiliyatta imkânı yoktur.
Böyle bir anlaşmanın imzalanması Suudi Arabistan'ın İslam dünyasının liderliği ve bölge liderliği iddiasından vazgeçmesi anlamını taşıyacak.


Детали (Detaylar):
 

 

CIA Şefi, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı görüşmeleri canlandırmaya çalışıyor

Gazze'deki savaşı durdurma potansiyeli bulunan İsrail ile Hamas arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması girişiminde bulunmak için CIA Başkanı Williams Burns Avrupa'ya geri dönecek. Bu konuda CNN televizyon kanalına bilgiyi adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD'li yönetici verdi.

Üst düzey görevlinin sözlerine göre Burns, Mısır, Katar ve İsrail ile görüşüyor. Burns, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı görüşmelere katılan en üst düzeydeki ABD'li görevli.
 

 

IDF, kaçırılan tek Sderot sakini de dahil olmak üzere 3 rehinenin daha cesedini kurtardı

Elde edilen bilgilere isnat eden İsrail Savunma Ordusu ve İç Güvenlik Servisi 23 Mayıs’ı 24 Mayıs’a bağlayan gece Gazze'deki 3 rehinenin cesedini elde ederek İsrail'e getirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU