Trump'tan İran'a yaptırımları artırma talimatı

ABD Başkanı Trump, "ABD Ticaret Bakanı'na İran'a yönelik yaptırımların önemli miktarda artırılması için az önce talimat verdim" dedi

ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: AFP

ABD ve İran arasında uzun süredir devam eden gerilim, Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesise düzenlenen saldırıların ardından artıyor.

ABD'li yetkililer bu saldırıların arkasında İran'ın olduğunu öne sürmüştü.

Son olarak ABD Başkanı Trump, İran'a yönelik ekonomik yaptırımların artırılması için Ticaret Bakanı Steven Mnuchin'e talimat verdiğini duyurdu.

Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada “ABD Ticaret Bakanı'na İran'a yönelik yaptırımların önemli miktarda artırılması için az önce talimat verdim” ifadesini kullandı. Ancak Trump yaptırımların içeriği hakkında ayrıntı vermedi.


İran ise saldırılarda rolü olduğu yönünde gelen suçlamaları reddediyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırının Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonla savaşan Husiler tarafından yapıldığını söylemiş, "Sizi uyarmak ve size ders vermek için bir sanayi merkezini vurdular. Bölgedeki düşmanlar bu uyarıdan ders almalı ve halkın huzur içinde yaşaması için savaşı sona erdirmeli" ifadelerini kullanmıştı.

Tahran yönetimi ayrıca İsviçre Büyükelçiliği üzerinden ABD'ye protesto notası vermiş, 'ABD'nin İran'a yönelik her türlü girişimine yanıt verileceğini' belirtmişti.

İran siyasi olarak desteklediği Husiler'e silah ve ekonomik yardım yaptığı iddialarını da reddediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın geçen yıl İran ile P5 +1 ülkeleri arasından imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve bu ülkeye yönelik yaptırımlara geri dönmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler giderek kötüleşmişti.

Anlaşmadaki yükümlülüklerini azaltma hamleleri yapan İran, Hürmüz Boğazı yakınında ABD'ye ait bir İHA'yı düşürmüştü. 

Hürmüz Boğazı'ndaki ticari tankerlere yapılan saldırılardan da İran sorumlu tutulmuştu. İran bu suçlamaları da kabul etmemişti.

Ruhani ve Zarif'e ABD vizesi hala çıkmadı

Diğer taraftan bu ay New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in katılamayabileceği belirtiliyor.

IRNA haber ajansı,ABD'nin  İran heyetine henüz vize sağlamadığını duyurdu.

Zarif'in cuma günü, Ruhani'nin de gelecek pazartesi New York'a gitmesi bekleniyordu.

Ruhani 2013'te göreve gelmesinden beri tüm BM Genel Kurul toplantılarında konuşma yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU