Hamaney: Trump yönetimi tavır değiştirene kadar hiçbir İranlı yetkili ABD'yle görüşmeyecek

İran'ın dini lideri ülkesinin ancak 2015 nükleer anlaşmasına döndüğü takdirde ABD ile çok taraflı görüşmeler yapabileceğini açıkladı

Aramco'ya gerçekleştirilen saldırılar, yakın zamanda Hürmüz Boğazı’nda yaşanan petrol tankerleri krizinin ardından ABD ve Tahran’ı yeniden karşı karşıya getirdi (Reuters) 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin ABD’yle müzakereleri konusunda açıklamalarda bulundu.

İran devlet televizyonu tarafından aktarılan habere göre Hamaney, ülkesinin hiçbir zaman ABD'yle birebir müzakerelere katılmayacağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Hangi seviyede olursa olsun hiçbir İranlı yetkili ABD yetkilileriyle konuşmayacak. ABD'nin politikası şu anda İran üzerinde baskı uygulamak, ancak onların maksimum baskı politikası başarısızlığa uğrayacak.

Ülkesindeki yetkililerin ABD'yle görüşmesi için “ABD'nin tavrının değişmesi gerektiğinin” altını çizen Hamaney şunları söyledi:

Eğer ABD bu konudaki tavrını değiştirir ve 2015 nükleer anlaşmasına geri dönerse, o zaman diğer tarafların da yer aldığı çoklu görüşmelere katılabiliriz. Eğer onların baskı politikalarına sessiz kalıp görüşme gerçekleştirirsek o zaman bu baskı politikası başarıya ulaşmış görünür. Bu politikalarının bizim için hiçbir değeri olmadığını bilmeleri lazım.

İranlı dini otoritelerin de bu görüşü paylaştığını sözlerine ekleyen Hamaney şu anda New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ABD Başkanı Donald Trump’la İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani‘nin görüşme ihtimalinin olduğunu da reddetti.

ABD ile İran arasındaki gerilim, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırının ardından yeniden üst seviyelere tırmandı.

Geçen hafta sonu Yemen'deki Husiler kendilerin ait internet sitesinde Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco’ya ait iki fabrikayaya gerçekleştirilen saldırıyı üstlendiğini duyurmuştu. 

Ancak ABD’li yetkililer somut bir kanıt sunmadan saldırının ardında İran’ın bulunduğunu ileri sürmüştü.

Trump, saldırının ardında İran'ın olup olmadığına yönelik soru üzerine "Öyle görünüyor. Tam olarak ne olduğunu öğrendiğimizde size söyleyeceğiz, şu anda incelemeler devam ediyor" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Suudi Arabistan ilk bulgulara göre saldırıda İran yapımı silahların kullanıldığını açıklamış ve BM gözetiminde uluslararası bir araştırma yapılması çağrısında bulunmuştu.

İran ise saldırının ardında olduğu iddialarını yalanlayarak ABD’nin suçlamalarını reddetmişti.

Diğer yandan, Trump yönetimi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İran’a nükleer anlaşmaya bağlı kalması ve diplomatik müzakerelere bir alan açılmasına yönelik teklif ettiği 15 milyar dolarlık (yaklaşık 85 milyar TL) kredi vaadini değerlendirdiğini açıklamıştı.

Ajanslardan yararlanılmıştır

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU