TikTok, Z kuşağının harcamalarını nasıl belirliyor?

Bitmek bilmeyen videolar, 20'li yaşlarındaki gençlerde "para algısı bozukluğuna" yol açıyor

Borsalarda alım ve satım yaparak günde iki saat çalışmayla geçindiğini söyleyen TikTok fenomenleri, sabah 9'dan akşam 5'e kadar çalışmayı değersizleştiriyor (Unsplash)

30 yaşın altındaki birçok Amerikalı, haberleri Çin merkezli ByteDance'in sahip olduğu TikTok'tan takip ediyor. 

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Z kuşağının para yönetimini de bu sosyal medya platformunda gördükleriyle yaptığını belirterek durumu mercek altına aldı.

Tiktok'ta popüler olan Z kuşağının ev alamayacağı, gıda fiyatlarının kontrolden çıktığı ve kredi kartı borcunun kaçınılmazlığı fikirleri, pahalı marka çantalar ve nemlendiricilerin "olmazsa olmaz" görülmesiyle birleşince tüketim çılgınlığı da büyüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onu aşkın genç yetişkinle ve finans uzmanlarıyla röportaj yapan WSJ, bu durumun "Madem ekonomik durum kötü, neden hayatın tadını şimdi çıkarmıyoruz?" önermesinden kaynaklandığını bildiriyor. 

Ekonomistler, "para algısı bozukluğu" diye nitelenen bu bakış yüzünden kötü mali kararlar alınabileceğini, emeklilik ve ev alma gibi somut planların popüler ürünlere sahip olma uğruna feda edilebileceğini vurguluyor. 

27 yaşındaki Caitlyn Sprinkle, TikTok akışında hem cilt bakım kremleri ve el çantaları gibi ürünlerin hem de borç sahibi olmanın kötülüklerine dair ekonomi önerilerinin yer aldığını anlatıyor:

Arkadaşlarınız ve TikTok sayesinde, etrafınıza uyum sağlayabilmek için bazı şeyleri almaya zorlanıyorsunuz. Bu durum her zaman böyle olsa da TikTok'la birlikte daha belirginleşti.

ABD'deki bir varlık yönetimi şirketinde finansal analist olarak çalışan Sprinkle, para biriktirmek için bir bütçe uygulaması kullandığını ve evde yemek pişirdiğini, bu sayede meşhur Lululemon taytlarını alabildiğini söylüyor. 

23 yaşındaki BreAunna Rodriguez, TikTok fenomenlerinin önerdiği ürünleri iki çocuğuna ve kendisine aldığını ifade ediyor:

Eğer bana yarayacağını söylüyorlarsa almak zor olmuyor.

29 yaşındaki içerik üreticisi Evelyn Hidalgo, yaklaşık bir yıl önce işinden kovulmuş. TikTok'ta gördüğü pahalı evlerin, 20 aylık oğlu ve eşiyle sürdürdüğü hayattan çok uzak olduğunun altını çiziyor.

LendingTree'ye göre 1997-2012 doğumlu Z kuşağı mensupları, son iki yılda mortgage dışı borçlarını iki katına çıkardı. Her birinin ortalama 11 bin dolar daha fazla borcu var. Her ne kadar gelirler de artsa da ev almak bir hayal gibi görülüyor.

Washington merkezli Ekonomi Politikaları Enstitüsü'nden (Economic Policy Institute / EPI) kıdemli ekonomist Monique Morrissey gençleri uyarıyor:

Y kuşağının daha genç kesimi ve Z kuşağı, daha sıkı bir işgücü piyasasından faydalandığını fark etmiyor olabilir. Bu durum, daha genç ve düşük maaşlı çalışanlarda sıradışı bir maaş artışına yol açtı.

Pew Araştırma Merkezi verilerine göre ABD'de 18-34 yaşındaki yetişkinlerin yarısından fazlası TikTok kullanıyor. Ülkede yasaklanması gündemde olan bu uygulama, 29 yaş altının yaklaşık üçte birinin düzenli haber kaynağı. 

Citizens Pay'in anketine göre de Z kuşağının yüzde 91'i sosyal medyada gördüğü bir şeyi almış. 

ABD, TikTok'u yasaklayacak mı?

ABD Senatosu iki hafta önce TikTok'un devredilmesinin, aksi haldeyse yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısına onay vermişti.

"Ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu" gerekçesiyle TikTok'un yasaklanmasının önünü açan tasarının yasalaşması halinde, ana ortak konumundaki Çin ByteDance firması, platformu devretmek zorunda kalacak. Aksi takdirde TikTok'un ABD'deki internet uygulama mağazalarından 5 ay süreyle veya tamamen çıkarılması öngörülüyor.

Tasarının yasalaşması halinde TikTok'un ana ortağı ByteDance'in, şirketin devri konusunda Washington ve Pekin'in birbirine zıt taleplerinin baskısıyla karşı karşıya kalması muhtemel.

Öte yandan, TikTok Sözcüsü, ABD'nin sosyal medya platformunu yasaklama girişiminin milyonlarca ABD'linin ifade özgürlüğü hakkının ihlal edileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Çin hükümetinin ByteDance'in TikTok'u ABD'li bir alıcıya satmasına izin verip vermeyeceği belirsizliğini korurken, TikTok CEO'su Shou Zi Chew, satışın bir seçenek olmadığını ima etmişti.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU