‘Firavun Tutankhamun neden öldü’ sorusu 2020’de yanıt bulacak

Çocuk yaşta Mısır’a hükmeden Firavun Tutankhamun’un ölüm nedenini belirlemek için yeni bir proje başlatılıyor. Mısır Tarihi Eserler İdaresi Başkanı Havas, yeni cihazlar kullanılarak yapılacak araştırmanın 2020’de sonuçlanacağını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Mısır’ın en ilgi çeken firavunlarından Tutankhamun’un ölüm nedeni üzerindeki sır perdesi 2020 yılında aralanacak. M.Ö. 1336 ile 1327 yılları arasında hüküm süren ve ‘altın kral’ ya da ‘çocuk kral’ olarak anılan Tutankhamun’un mumyası üzerinde yapılacak yeni araştırmalar, firavunun genç ölümünü aydınlatacak. 

Ölümünün sırrı yeni cihazlarla çözülecek 

Şarku’l Avsat’a konuşan Mısır Tarihi Eserler İdaresi Başkanı Arkeolog Dr. Zahi Havas, Tutankhamun’un mumyası üzerinde yeni bir araştırma yapılacağını belirtti.

250 bin dolar değerindeki yeni cihazların kullanacağı projede, testlere önümüzdeki ay başlanacağını söyleyen Havas, araştırmanın firavunun ölüm nedenini de ortaya çıkarabileceğini aktardı. Sonuçların 2020'de duyurulacağını belirten Arkeolog Havas, daha önce gerçekleştirilen mumya testlerinde Tutankhamun’un yumru ayak hastalığından mustarip olduğunu ve sıtma geçirdiğini tespit ettiklerini söyledi.

Fransa'da ziyaretçi rekoru kırıldı

Havas, mart ayında Paris’te açılan ve bu ay sona eren Tutankhamun Sergisi’nin 1 milyon 500 bin ziyaretçiye ulaştığını ve bu rakamın Fransa için rekor olduğunu da sözlerine ekledi.

2006 yılında başlayan ve Tutankhamun’un annesi dâhil tüm mumyaların incelendiği DNA araştırma projesine de başkanlık yapan Havas, iki laboratuvarda Mısırlı uzmanlardan oluşan bir ekibin kapsamlı çalışmalara devam ettiğini belirtti. 

Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenecek

Tutankhamun’un mezarında bulunan ve farklı ülkelerde sergilenen eserlerin önümüzdeki yılın dördüncü çeyreğinde açılacak Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor. Havas, müzenin açılışında Tutankhamun’un hayatını anlatan bir opera hazırladıklarını, yapılacak 10 gösterinin gelirin Büyük Müze için kullanılacağını ifade etti.

Kırık bacak mı öldürdü?

Daha önceki araştırmalarda Tutankhamun’un bacağında bir kırık olduğu belirlenmiş, ölümüne kırık ya da iltihap kapmasının neden olmuş olabileceği iddia edilmişti. Tutankhamun’un mezarını araştıran arkeologlar, Kral’ın yürürken kullandığı 130 adet koltuk değneği bulmuştu. Tutankhamun’un bacağının ise savaş aracı kullanırken yaşanan kaza sonucu kırılmış olduğu ileri sürülmüştü.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU