İran devlet televizyonu: Devrim Muhafızları, kaçak yakıt taşıyan tankere el koydu

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları’nın Hürmüz Boğazı yakınlarında kaçak yakıt taşıyan bir tankere el koyduğunu duyurdu. 11 kişilik mürettebatın da gözaltına alındığı açıklandı

Hürmüz Boğazı'nda bir anma etkinliğine katılan İran Devrim Muhafızları'na ait sürat teknesi/ Fotoğraf: Reuters

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları'na ait bir devriye gemisinin, Hürmüz Boğazı yakınlarında kaçak yakıt taşıyan bir tankere el koyduğunu duyurdu.

Tankerin 250 bin litre kaçak yakıt taşıdığı iddia edildi. Milliyetleri açıklanmayan 11 mürettebatın da gözaltına alındığı ifade edildi.

İran Devrim Muhafızları komutanlarından General Serheng Muhammed Necefi tankere el konulduğunu doğruladı.

El konulan tanker 11 mürettebatı ile 250 bin litre kaçak mazot taşımaktaydı


Necefi, söz konusu tankerin diğer küçük tankerlerden aldığı yakıtı, büyük yabancı petrol tankerlerine taşıdıklarını söyledi. 

Devlet televizyonunun aktardığına göre, İranlı Tuğgeneral Ali Ozmayi de el konulan tankerin Hürmüz Boğazı'ndaki Bender Lenge limanından, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait sulara ilerlerken durdurulduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran, son olarak 7 Eylül'de,  284 bin litre kaçak yakıt taşıdığını açıkladığı bir gemiye el koymuş ve Filipinli 12 mürettebatı da gözaltına almıştı.

4 Temmuz'da İran'a ait bir tankerin Britanyalı yetkililerin de katılımıyla Cebelitarık'ta alıkonmasının ardından Basra Körfezi'nde ve Hürmüz Boğazı'nda tansiyon yükselmişti.

İran önce 13 Temmuz'da Panama bandralı bir petrol tankerine ardından 31 Temmuz'da menşei açıklanmayan başka bir tankere el koymuştu.

Devrim Muhafızları'na bağlı gemiler ayrıca 19 Temmuz'da Stena Impero isimli bir İngiliz petrol tankerini de 23 kişilik mürettebatıyla birlikte kıyısına çekmişti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Musavi Steno Impero'nun yakın zamanda serbest bırakılacağını açıklamıştı.

Son gelişme Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'nun iki tesisine yapılan saldırıların ardından geldi. 

Washington saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU