Yargıtay Cumhuriyet gazetesi davasında bozma kararı verdi, 5 isim tahliye edildi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet gazetesi davasının temyiz incelemesini tamamladı. Daire kararında sanıkların beraat ettirilmelerine hükmetti

Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör ve Hakan Kara, cezaevi çıkışında. (Fotoğraf: Twitter)

Yargıtay 16. Ceza Dairesi Cumhuriyet gazetesi hakkındaki temyiz incelemesini bugün karara bağladı. Daire, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesine uyarak terör örgütüne yardım suçundan verilen mahkumiyet kararını bozdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanıkların beraat ettirilmesine hükmeden 16. Ceza Dairesi, kararın 5 yıl altında ceza alan ve hükmü kesinleştiği için cezaevinde yatan Cumhuriyetçilerin de infazlarının durdurulmarına ve salıverilmelerine karar verdi.

Davanın sanıklarından Bülent Utku'nun yakalama kararını kaldıran yüksek mahkeme Hakan Karasinir, Güray Tekinöz, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Bülent Utku ve Önder Çelik hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

16. Ceza Dairesi, Yunus Emre iper hakkında FETÖ’ye yardım suçlaması ile verilen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasını ve ‘jeansbiri’ hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında FETÖ üyeliği suçlamasıyla verilen 10 yıl hapis cezalarını ise onadı.

Ahmet Şık’ın örgüte yardımdan aldığı kararı da bozan Ceza Dairesi Şık’ın, propaganda suçundan cezalandırılması istedi.

Musa Kart: Her şeyin mizah olduğu bir ülkede yaşıyoruz

Kararın ardından Kandıra Cezaevi'nde bulunan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik akşam saat 21.00 sularında tahliye edildi. Cezaevi çıkışında "Her şeyin mizah olduğu bir ülkede yaşıyoruz" diyen Musa Kart, arkadaşlarıyla beraber yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşamak zordur. Ama her şeyin mizah olduğu ülkede yaşamak daha da zordur. Her şeyin mizah olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dava dosyamızda da bu görülecektir. Çağdaş ülkelerde insanlar önce yargılanırlar sonra cezalandırılırlar. Bizde tam tersi oluyor. 9 ay Silivri’de tutuklu kaldıktan sonra hâkim karşısına çıkabildik. Yani peşinen cezalandırıldık. Bizler için 30-40 yıl ceza isteyen savcı FETÖ’ye üye olmak suçlamasıyla yargılanıyor ve hakkında müebbet hapis cezası isteniyor. FETÖ ile irtibatlandırıldık çünkü herkesin bildiği bir seyahat şirketini, bir pideciyi bir parkeciyi aradık. 5 yıldan fazla ceza alan arkadaşlarımıza Yargıtay’a gitme hakkı verilmişken bizler yani 5 yıldan az ceza verilenler bu haktan mahrum bırakılmış ve ikinci kez cezaevine yollanmıştık. Üstelik AYM Başkanı hak ihlaline işaret etmişken, Adalet Bakanı “Bir gün bile içeride kalmamaları gerekir” demişken…

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU