Arjantin'de ocak enflasyonu düşüş gösterse de yıllık enflasyon yüzde 254 seviyesine ulaştı.
Aralıkta göreve gelen Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, alacakları önlemlerle ilk etapta enflasyonun biraz daha artabileceğini ancak sonrasında düşüşe geçeceğini savunmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından La Nacion Mas'a konuşan Milei, "Sadece rakamlara bakarsanız, çok korkutucu. Ancak nerede olduğumuza ve trendin hangi yönde olduğuna bakmalısınız" diye konuştu.
Milei'nin göreve geldiği aralıkta yıllık enflasyon yüzde 211, aylık enflasyonsa yüzde 25,5 seviyesindeydi.
Resmi rakamlara göre ocak enflasyonu yüzde 20,6'ya kadar geriledi.
Buna karşın ulaşım fiyatları ocakta yüzde 26,3'lük artış gösterirken, mal ve hizmet bedellerindeki artışsa yüzde 44,4'e kadar ulaştı.
Sosyal yardımlara ilişkin konuşan Milei, "En kırılgan kesimlere yardım etmeye odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Göreve gelir gelmez Arjantin ekonomisine "şok tedavisi" uygulayacağını söyleyen Milei, enflasyonun kontrol altına alınmasının iki yıl süreceğini ifade etmişti.
Milei göreve pesonun değerini yüzde 50'den fazla develüe ederek başlamış, ardından ülkedeki fiyat kontrolü uygulamalarını kaldırmış ve yakıtla ulaşım için verilen yardımları kesmişti.
Arjantin lideri buna karşın uygulamak istediği ekonomi reformunu parlamentodan geçirmekte zorlanıyor. Zira Milei'nin partisi mecliste çoğunluğu elde edememiş durumda.
Aşevlerinde gıda sıkıntı
Arjantin'de halk yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısıyla boğuşurken, ülkenin yoksul mahallelerinde kurulan aşevlerinde de gıda sıkıntısı baş gösterdi.
Buenos Aires'in yoksul mahallelerinden San Martin'de bir aşevi işleten 50 yaşındaki Carina Lopez, ellerinde az miktarda gıda kaldığını ve günü çıkarmakta zorlandıklarını söyledi.
Ülkedeki aşevleri, artan talebin yanı sıra hükümetin yardımları kesmesi nedeniyle de zor günler geçiriyor.
Milei hükümeti daha önce açıklanan programda her aşevine doğrudan yardım yapılacağını ve aracıların ortadan kaldırılacağını duyurmuştu. Ancak ülkedeki on binlerce aşevi son olarak kasımda, bir önceki hükümet döneminde hükümetten gıda yardımı alabildi.
Lopez konuyla ilgili AFP'ye yaptığı açıklamada, "Yetkililer bana ya bazı günler kapatmamı ya da insanları kovmamı söyledi. Ama hiç kimseyi kovamam. Buraya gelen yeni yaşlı insanlar var" dedi.
Buenos Aires'in bir diğer mahallesi Sal de la Tierra'da da durum benzer.
Mahallede yer alan aşevini ziyaret edenleri doyurmak için geçen hafta 20 kilogram makarna yeterli oluyordu. Ancak fiyatlarda yaşanan yüzde 20'lik artışla birlikte aşevine gelenlerin de sayısı arttı ve makarna ihtiyacı 30 kilograma kadar yükseldi.
Aşevinde gönüllü çalışan Maria Torres, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Verecek şeylerimiz azalırken, açların sayısı artıyor. Birkaç ay önce burada 20 aile yemek yiyordu, şimdi bu sayı 70 aileye kadar ulaştı. Bu insanlar aşevine gitmezse yemek yiyemeyecek durumda" diye konuştu.