ABD'de okul saldırısı mağdurları, öğretmenlerin silahlanmasına karşı çıktı

Yasaya karşı çıkanlar, okuldaki öğretmenlerin silahlandırılmasının "mesleklerini bırakmalarına neden olacağını" söyledi

(Temsili/Reuters)

ABD'nin Nebraska eyaletinde silahlı okul saldırılarını caydırmak amacıyla öğretmenlerin ve diğer okul personelinin ateşli silah taşımasına izin veren bir yasa tasarısı, silahlı saldırıdan sağ çıkanların tepkisini çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nebraska senatörü Tom Brewer'ın sunduğu 1339 sayılı Yasa Tasarısı, okul yönetim kurulu ve diğer eğitim kurumlarına, nitelikli personelin okul arazisinde ve okul etkinlikleri sırasında ateşli silah taşımasına izin veren politikaları hayata geçirme yetkisi veriyor.

17 Ocak'ta Brewer ve diğer 28 senatörle birlikte sunulan tasarı, emekli ve mesai saatleri dışında olan kolluk kuvvetlerinin okul arazisinde silah taşımasına yönelik cezai yaptırımları kaldırmasının yanı sıra okulları acil müdahale sırasında kamu güvenliği teşkilatlarına harita verileri sağlamaya teşvik ediyor.

Uzun süredir silah edinme hakları savunucusu olan Brewer, tasarının tanıtımı sırasında "Çocukların ölmesini istemiyorum" dedi.

Ancak ebeveynler ve eğitimciler de dahil olmak üzere tasarıya karşı çıkanlar, öğrenciler ve okul personeli için ciddi bir tehlike oluşturduğunu savunuyor. Bazıları da silahlandırılmış personelin, intihara meyilli saldırganları teşvik edebileceğini ileri sürüyor. 

13 yıl önce silahlı okul saldırısından kurtulan Millard Eğitim Derneği Başkanı Tim Royers, tasarıdaki önerilere karşı çıkan duygusal bir ifade verdi. 

Royers, 5 Ocak 2011'de okulunun hoparlörlerinden "Kırmızı Kod" anonsu yapıldığında yemekhanede öğrencileri gözetmenlik ediyordu.

O ve diğer öğretmenler mümkün olduğunca çok öğrenciyi toplamak ve saklanacak bir oda bulmak için telaşla harekete geçmişti.

Royers, "O öğrencilerin yüzlerindeki ifadeyi asla unutmayacağım" dedi.

Yetkililer daha sonra Omaha polis teşkilatından bir dedektifin 17 yaşındaki oğlu olan öğrencinin Millard South Lisesi'nden uzaklaştırıldığını ancak aynı gün babasının hizmet tabancasıyla geri döndüğünü söylemişti. İntihar etmeden önce müdür yardımcısını vurarak öldürmüş ve okul müdürünü de yaralamıştı.

Royers, o zamandan beri hiçbir eğitimcinin silahlanma arzusunu dile getirdiğini duymadığını söyledi. Kurula verdiği ifadede Royers, "Birçoğu bana böyle bir hükmün onların mesleklerini bırakmalarına neden olacağını söyledi" dedi.

Nebraska eyaletinin başkenti Lincoln'de eski bir eğitimci olan Sharon O'Neal, Omaha World- Herald'a yaptığı açıklamada, iyi eğitimli polislerin bile yüzde 100 isabetli nişan alamadığını belirterek, daha çok silahın daha fazla masumun zarar görme riskini artıracağını söyledi.

Brewer, tasarıya karşı çıkanların "bırakın okulda koruma görevi yapan polis memuru pozisyonlarını, kolluk kuvveti pozisyonlarını bile dolduramayan" kırsal bölgelerdeki okullara karşı adil davranmadıklarını söyledi.

Brewer, "Biz çocuklarımızı korumamaya karar vermiş bir adayız" dedi.

Giffords Silah Şiddetini Önleme Hukuk Merkezi'ne göre, ABD'nin en az 32 eyaletinde öğretmenlerin ya da diğer okul personelinin okul saatleri içinde silah taşımasına izin veren yasalar bulunuyor. Bu eyaletler arasında Iowa, Missouri, Kansas, Colorado, Wyoming ve Güney Dakota dahil Nebraska'nın tüm komşu eyaletleri de yer alıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU