Zelenski, Rusya'nın her saldırıdan sorumlu tutulacağını söyledi

Harkiv Belediye Başkanı "Ruslar yeni yıl arifesinde şehrimizin gözünü korkutmak istiyor" dedi

(Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Servisi)

Moskova'nın savaşın şimdiye kadarki en büyük hava saldırısını gerçekleştirerek en az 41 Ukraynalının ölümüne yol açmasının ardından Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik her saldırıdan sorumlu tutulacağını söyledi.

Cumartesi günü Zelenski "Her Şahid drone'u, her Rus füzesi karşılığında terörist devlet hem siyasi hem de gayet pratik yoldan, hakkıyla sorumlu tutulacak" dedi.

Zelenski, Ukrayna'nın 2024'te daha fazla silah üretmeye hazırlandığını da söyledi.

Ukraynalı yetkililer, yeni yıl arifesine girilen saatlerde Rusya'nın Kiev ve Harkiv'e yeni bir bombardıman başlattığını açıkladı.

Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov şöyle dedi:

Ruslar yeni yıl arifesinde şehrimizin gözünü korkutmak istiyor ama biz korkmuyoruz; biz kırılmaz ve yenilmeziz!

Saldırının boyutu ve meydana gelen hasar henüz netleşmese de Ukraynalı yetkililer Harkiv'de en az 21 kişinin yaralandığını belirtiyor.

Bu saldırı, Rusya'nın 158 füze ve drone'la Ukrayna'ya en büyük hava saldırısını düzenlemesinden bir gün sonra gerçekleşti.

En az 41 kişinin önceki saldırılarda öldüğü teyit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, RIA haber ajansına verdiği ve pazar günü yayımlanan röportajda Moskova'nın Ukrayna'daki askeri operasyona başlamasından bu yana Rus mahkemelerinin 200'den fazla Ukraynalı savaşçıyı hapis cezasına çarptırdığını söyledi.

RIA'ye konuşan Lavrov, "Rusya Federasyonu mahkemeleri halihazırda Ukrayna silahlı oluşumlarının 200'den fazla mensubunu vahşet içeren eylemlerde bulundukları gerekçesiyle uzun süreli hapis cezalarına çarptırdı" dedi.

Lavrov, Ukraynalı askerlerin "vahşet" içeren hangi eylemleri yapmaktan suçlandığını açıklamadı. Rusya, Ukrayna'yı istilasından bu yana Buça ve İrpin'dekiler de dahil bir dizi vahşet içeren eylemle suçlanırken Birleşmiş Milletler, Buça'daki cinayetlerin "muhtemel savaş suçlarına dair ciddi soru işaretleri yarattığını" belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya'nın ana soruşturma organı olan Soruşturma Komitesi'nin yaklaşık 900 Ukraynalı hakkında 4 bin ceza davası açtığını söyledi.

Lavrov, "Bu kişiler arasında sadece radikal milliyetçi derneklerin üyeleri, Ukrayna güvenlik güçlerinin temsilcileri ve paralı askerler değil, Ukrayna'nın askeri ve siyasi yönetiminden temsilcileri de var" dedi.

Bu kişiler arasında gıyaben yargılananlar uluslararası arananlar listesine alındı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU