Uzmanlar kanseri önlemede etkili olabilecek 6 besini sıraladı

Sağlıklı bir beslenme biçimi riski azaltabilir

Uzmanlara göre hiçbir gıda tek başına kanseri önleyemeye yetmez ama sağlıklı beslenme biçimi bu riski azaltabilir (Pixabay)

Amerikan Kanser Derneği'ne göre, ülkede ortalama her üç kişiden biri, hayatının bir noktasında kansere yakalanıyor. Uzmanlar bu vakaların çoğunun, beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerle önlenebileceğini söylüyor.

Bilim insanları, kanser riskini azaltmak için kırmızı ve işlenmiş etler, fast-food ürünleri, alkol ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerektiğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Seattle kentindeki Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nde kanser önleme araştırmacısı Johanna Lampe, riski azaltmak için kaçınmak gereken ürünlerin yanı sıra tüketmek gereken besinlerin de var olduğunu söylüyor.

Washington DC'deki Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü yetkilisi Nigel Brockton da hiçbir gıdanın tek başına kanseri önleyemeyeceğini ama sağlıklı bir beslenme biçiminin riski azaltacağını belirtiyor.

Uzmanların kansere karşı öğünlere eklenebileceğini söylediği besinler şu şekilde:

Brokoli ve kuzenleri

Dr. Lampe'ye göre brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve lahana gibi turpgiller, hücrelerin toksinleri temizlemesinde ve kendilerini onarmasında rol oynayan bileşikler açısından zengin olduğunu bildiriyor.

Örneğin brokoli, hücrelerde meydana gelen günlük hasara karşı vücudun doğal savunma hatlarını güçlendirebilecek izotiyosiyanat sülforafan maddesi açısından zengin. Bu bileşen aralarında prostat, meme, mesane ve bağırsak kanserlerinin de yer aldığı çeşitli türlere karşı koruyuculuk sağlıyor.

Domates ve domates bazlı ürünler

Araştırmalar, domateslere kırmızı rengini veren güçlü bir antioksidan olan likopeni bol miktarda içerdiğini söylüyor. Bu yüzden domates prostat kanseri riskinin azalmasıyla uzun süredir ilişkilendiriliyor.

Az sayıda araştırma, likopenin meme, akciğer ve kolorektal gibi diğer kanserlere karşı da koruma sağlayabileceğini göstermişti.

Fasulye ve diğer baklagil çeşitleri

Yaygın bulunan fasulye çeşitleriye nohut, bezelye ve mercimek gibi baklagiller yalnızca yüksek protein içeriğiyle ünlü değil. Dr. Brockton, bunların aynı zamanda bağırsak ve bağışıklık sağlığı için çok önemli lif kaynakları olduğunu söylüyor.

Lif ayrıca kolorektal kanserin önlenmesiyle de bağlantılı.

Fındık ve özellikle de ceviz

Önceki araştırmalar, bunları tüketenlerin, başta sindirim sistemi olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskinin azaldığını göstermişti.

Özellikle ceviz, bağırsak bakterileri tarafından kanserin büyüme ve çoğalma yeteneğini azaltabilecek metabolitlere dönüştürülen ve ellagitannin adı verilen bileşikler içeriyor.

Çilek ve kırmızı meyveler

Çilek, yaban mersini, kızılcık, nar ve siyah ahududu gibi etli meyveler, hücreleri stresten ve kanser riskini artırabilecek DNA hasarından koruyan C vitamini ve flavonoidler gibi antioksidanlarla dolu.

Antosiyaninler diye adlandırılan bileşikler, bu meyvelere canlı renk ve antiinflamatuar özellikler kazandırıyor.

Dr. Brockton, iltihabın azaltılmasının önemli olduğunu belirtiyor. Buna göre iltihap, "kanserin büyük bir etkeni".

Sarımsak

Sarımsağa güçlü kokusunu kazandıran allisin maddesi, kanserle mücadele yeteneği kazandırabiliyor.

Çin'in mide kanseri vakalarının yüksek olduğu bilinen bir bölgesinde yaşayan 3 binden fazla kişiyle yapılan uzun vadeli bir çalışmada, tüketilen 2,2 kilo sarımsak başına mide kanseri riskinin yüzde 17 azaldığını göstermişti.

Pekin Üniversitesi Kanser Hastanesi'nde kanser epidemiyoloğu Wen-Qing Li, bunun haftada yaklaşık 5 diş sarımsağa denk geldiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU