Rusya ve Myanmar'dan bir ilk: Kremlin, cuntayla ortak askeri tatbikata başladı

Myanmar'da darbe karşıtı gruplarsa cuntaya ait 100 askeri karargahın ele geçirildiğini öne sürdü

Cunta lideri Hlaing (en önde), Myanmar'ın eski başkenti Yangon'da tatbikat öncesi düzenlenen törende Rus donanması askerlerini selamladı (AFP) 

Rusya, Myanmar'daki darbe yönetiminin ordusuyla ortak askeri tatbikata başladı.

Myanmar devletine ait İngilizce yayın yapan Global New Light of Myanmar gazetesinin paylaştığı bilgilere göre, Rusya Deniz Kuvvetleri'nin Pasifik Filosu'yla bugün başlatılan ortak tatbikatlar, 9 Kasım'a kadar devam edecek. 

Haberde, Myanmar ve Tayland'ın batı kıyılarında kalan Andaman Denizi'ndeki tatbikatların güvenlik tedbirleri için düzenlendiği ve operasyona savaş uçaklarının da katılacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Myanmar-Rusya Deniz Güvenlik Tatbikatı (MARUMEX) başlamadan önce Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Nikolay Yevmenov'un, cunta lideri Min Ang Hlaing ve Myanmar Deniz Kuvvetleri Komutanı Moe Ang'la Rus muhribi Tributs'ta buluştuğu bildirildi. 

Fransız haber ajansı AFP ise MARUMEX'in, iki ülke arasında gerçekleştirilen ilk ortak askeri tatbikat olduğuna dikkat çekti

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılmasının ardından Genelkurmay Başkanı Hlaing liderliğinde 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Darbe yönetimi, ülkenin fiili lideri Ang San Su Çi'yi 33 yıl hapse mahkum etmiş, daha sonra devrik siyasetçi hakkındaki cezasnın 22 yıla indirildiğini ve kendisinin ev hapsine alındığını duyurmuştu. 

Başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri darbeyi şiddetle kınarken Pekin ve Moskova ise cuntayla yakın ilişkiler kurmuştu. Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Tom Andrews, mayısta yaptığı açıklamada cuntanın yönetimi ele geçirdiğinden beri Rusya'dan toplamda 406 milyon dolar değerinde mühimmat ve askeri teçhizat satın aldığını bildirmişti. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise marttaki açıklamasında, cuntanın darbe karşıtı gruplara yönelik saldırılarında yaşanan sivil kayıplarının endişelendirici olduğunu ve Myanmar'la askeri işbirliğinin askıya alınabileceğini söylemişti.

Myanmar'da cunta karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nin (NUG) rakamlarına göre, darbeden bu yana yaklaşık 8 binden fazla kişi öldürüldü ve 60 bin kişi gözaltına alındı.
 


Öte yandan cunta, askeri yönetim karşıtı etnik silahlı grupların oluşturduğu Kardeşlik Birliği savaşçılarıyla da çatışıyor. Söz konusu grupta Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu, Arakan Ordusu ve Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu yer alıyor. 

Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun sözcüsü Tar Parn La, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a, 27 Ekim'de başlattıkları saldırılarda, ülkenin kuzeyinde cuntaya ait 100 askeri karargahı ele geçirdiklerini söyledi. Gazete, iddianın bağımsız olarak doğrulanamadığını aktardı. 

NUG'nin silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri'nin de Sagaing bölgesindeki Kawlin şehirnde yer alan kamu binalarının kontrolünü ele geçirdiği öne sürüldü. NUG, orduya karşı verilen mücadelede ilk kez idari bir şehrin kontrolünün kazanıldığını savundu. Cuntadansa iddialara ilişkin açıklama gelmedi.


Independent Türkçe, AFP, Moscow Times, Global New Light of Myanmar, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU