Lübnan’ın güneyinde yaşayanlar savaşa hazırlık için daha güvenli evlere yöneldi

Lübnan ile İsrail arasında şimdilik bir savaş yaşanmadı ancak iki ülke arasındaki sınırda yapılan operasyonlar ve Hizbullah'ın bu savaşa gireceğine dair söylemler bu ihtimali artırdı

İsrail sınırına yakın Jebin kasabasında endişeli bir bekleyiş hakim / Fotoğraf: DPA

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgaline başlamasının hemen ardından Lübnan’ın güneyi ve Beyrut'un güney banliyölerinde yaşayanları güvenli bir yer aramaya ve askeri operasyonların gelişmesinin hemen ardından evlerini boşaltmaya yöneltti. Binlerce aile bölgeden uzaklaşarak kendilerini güvence altına alırken, bölge Temmuz 2006 savaşında olduğu gibi bombalanmaya ve yıkıma karşı savunmasız hale gelebilir.

Şarku’l Avsat’In edindiği bilgilere göre zorlu mali ve ekonomik koşullara rağmen Hizbullah çevresine bağlı aileler, çocuklarının hayatlarını korumak için bu sorunu aşmaya çalışıyor. Information International araştırmacısı Muhammed Şemseddin, Beyrut'un güneyi ve güney banliyölerinden yüzlerce ailenin Cebel-i Lübnan’da ev kiralamaya başladığını ve savaşın her an çıkmasının beklendiğini söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan Şemseddin şu ifadeleri kullandı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Konutlara artan talep sebebiyle fiyatlar beş kat arttı. Şu ana kadar kitlesel bir yerinden edilmeye tanık olmadık ancak İsrail sınırına yakın köy, şehir ve kasabalarda yaşayanların çoğu bir ila üç ay arasında değişen sürelerle ev kiraladı. Güçlü talep Lübnan’ın güneyindeki kuzey kapısı olan İklim el-Hurub bölgesinde. Ayrıca birçok Hristiyan kasabasına da talep var.”

Bu kasabaların daha çok yaz tatili alanları olarak kabul edildiğini söyleyen Şemseddin, daha önce 200 dolara kiralanan evlerin şimdilerde bin dolardan fazlaya ulaştığını, ulaşım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle Kuzey Lübnan'daki bölgelere olan talebin çok zayıf olduğunu bunun da insanların Beyrut'a yakın bölgeleri seçmesine neden olduğunu vurguladı. Ancak savaş çıkması halinde tüm bölgelerin yerlerin edilmiş insanlarla dolabileceğini kaydetti. Şemseddin ayrıca, “Birçok kişinin Beyrut'a göç etme arzusu yok, çünkü orada fiyatlar çok yüksek, ayrıca İklim el-Hurub ve Cebel-i Lübnan bölgelerinde kabul edilebilir fiyatlara sunulan elektrik ve su temininin maliyeti de çok yüksek” dedi.

Emlak komisyoncuları ve ev sahipleri bu tür krizlerden her zaman finansal kazanç elde etmek için yararlanıyor, bu gelenek iç savaş yıllarından beri yaygın.  Cebel-i Lübnan sakinlerinden biri Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Şehrin kiralık evlerinin yüzde 90'ından fazlası yeni kiracılara devredildi. Aynı durum Qamatiya, Kayfun, Deir Qubil, Majdal Baana, Basateen ve Souk El Gharb dahil olmak üzere ilçede bulunan kasabalar için de geçerli” dedi. Bir evin aylık kirasının bin dolardan başladığına dikkat çeken sakin sözlerinin devamında “Bu evlerin sahiplerinin çoğu bir yıl boyunca kiraya vermekte ısrar ediyor ve kirayı da peşin alıyor” ifadesini kullandı.

Bir emlak ofisi sahibi de Cebel-i Lübnan ve kuzey bölgelerinde kira yüzdelerini önemli ölçüde arttığını söyledi. Onlarca ev kiralandığını aktardı. Ayrıca, bu evlerin kiralanmasının en önemli sebebinin yazlık evler olması sebebiyle eşyalı olmasına dikkat çekti.

Emlakçı, en küçük evin yaz sezonu boyunca 800 dolardan kiralandığını ancak artan talep sebebiyle şimdiki fiyatların arttığını söyledi. Birçok kişinin ev arayışında olduğunu dile getiren emlakçı, bazılarının aniden savaş çıkması halinde evsiz kalmak istemedikleri için istenilen rakamları ödediğini aktardı.

Yerinden edilme seçenekleri, bombalamaya maruz kalan Lübnan bölgesinden güvenli bölgelere geçmekle bitmiyor. Şarku'l Avsat’ın konuyu yakından takip eden kaynaklardan edindiği bilgilere göre insanların Lübnan'dan ayrılmak için seyahat bileti rezervasyonu yaptığı kaydedildi. Beyrut Uluslararası Havalimanı’nın kapatılması beklentisiyle alternatif planların hazırlandığı belirtilen haberde, bazılarının kara yoluyla Lübnan’dan Suriye üzerinden Ürdün’e geçmek için taksilerle anlaşma yaptığı kaydedildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU