Tahar Ben Jelloun, Hamas'ı hedef aldı: "Filistin davası öldürüldü"

Fransızca yazdığı bir makalede "İsrailli kurbanları" savunan Jelloun'un tutumu tartışmalara yol açtı

Fas asıllı Fransız yazar Tahar Ben Jelloun / Fotoğraf: AFP

Fas asıllı Fransız yazar ve romancı Tahar Ben Jelloun (Tahir bin Celun), Fransız dergisi 'Le Point'te 13 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan, Hamas ve İsrail ordusu arasında devam eden savaş hakkında yazdığı makalesiyle Fransa ve Arap dünyasındaki edebiyat ve siyaset çevrelerini şaşırttı.

Makalede, örgütün yaptıklarını "terörizm, vahşet ve barbarlık" olarak nitelendiren Ben Jelloun, "İsrailli kurbanları" da savundu.

Makalesi Fransa'da kısa sürede tartışmalara yol açtı ve ardından Arap dünyasında da yayıldı.

Tahar Ben Jelloun'un makalesinden bazı bölümlerin çevirisi şu şekilde:

Ben Jelloun, makalenin başında şu ifadeleri kullandı:

Doğuştan Arap ve Müslümanım, geleneksel Fas kültürü ve eğitimine sahibim. Hamas savaşçılarının Yahudilere yaptıklarından dolayı duyduğum dehşeti ifade edecek kelime bulamıyorum. Vahşet, kadınları ve çocukları hedef aldığında barbarlığa dönüşür ve hiçbir mazereti veya gerekçesi yoktur.

Dehşete kapıldım, çünkü gördüğüm görüntüler en derin insanlığımı yaraladı. İnsanın işgale direnebileceğine ve sömürgeciliğe karşı savaşabileceğine inanıyorum, ancak böylesine vahşi ve korkunç eylemlerle değil.

Filistin davası 7 Ekim 2023'te öldü, en kötü ideolojilerden biri olan İslami ideolojiye batmış fanatik unsurlar tarafından öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ben Jelloun, makalesinde ayrıca, "Hamas sadece İsrail halkının değil, aynı zamanda Filistin halkının da düşmanıdır. Politik bir anlayışı olmayan acımasız bir düşmandır. Kendi vatanında muhalif gençleri başörtüsü takmadıkları için asan bir ülke tarafından manipüle ediliyor. Rehine tutmak ve onları öldürmekle tehdit etmek, hepimizin öfkesini daha da körüklüyor. Bu vahşet uzaklardan geliyor. Kesinlikle işgalden geliyor, geleceksiz gençlerin maruz kaldığı aşağılanmadan geliyor. Bu gençler kısa sürede İran'a bağlı bir İslami hareket tarafından ele geçirildi ve onun sözde niyetlerine kapıldı. Katliamdan sonra, tarafların her ikisinde de ölü sayısı ne olursa olsun, bu vahşi katliam hayal gücümüzü ele geçirdi. Artık bu insanların, toprakları 'kurtarmak' için bu katliamları gerçekleştirdiğine inanmak zor görünüyor" dedi.

"Hayır, savaş askerler arasında yapılır. Masum sivilleri öldürerek değil" diyen Ben Jelloun, "Hayır, evlerinde, kamplarda ve gençlerin kutlamalar sırasında saldırabildikleri her yerde yaptıklarına hiçbir şey gerekçe gösteremez. Dehşet insani bir duygudur, demek istediğim hayvanlar Hamas'ın yaptığı şeyi yapmazdı. Belki de Netanyahu hükümetinde bir bakan (İsrail Savunma Bakanı Yuval Gallant) Gazze sakinlerini 'hayvanlar' olarak tanımladı.Hayır, vicdansız, ahlaksız ve insani duygulardan yoksun adamlar katliamlar gerçekleştirdi. Ama orada acı çeken bir halk var ne silahlı ne de vahşi" ifadelerine yer verdi.
 


Ben Jelloun, makalesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Hamas ile 2,5 milyon nüfusu ile işgal ve abluka altında yaşayan halkı birbirine karıştırmamak gerekir. Bunu söylüyorum ama ben bunu söyleyen tek kişiyim. Ben, üzüntümde, insan olarak utancımda ve bu insanlardan (Hamas) tiksintimde, onlara ait olmadığımı söylediğimde yalnızım.

'Hayır' diyorum, bu onların davasına saygı duymayan bir mücadele. Bazı Arap başkentlerinde alkışlanmaya hayır. Masumların kanına bulanmış bu zafere hayır. Bu trajedinin iplerini çekenlerin cehaletine hayır.

Filistinli vatandaşlar, er ya da geç bunun bedelini ağır bir şekilde ödeyeceklerdir. Bu trajediyi, tüm insanlığın bir yara olarak hafızamızda taşıyacağız. Asla iyileşmeyecek, asla unutulmayacak bir yara.

 

DAHA FAZLA HABER OKU