WSJ: "İsrail'deki rehine krizinde, Türkiye'ye yardım talebi yağıyor"

Türk istihbarat görevlisi, Ankara'nın üstlendiği rolü anlattı

Aile fertleri esir alınanlar, Netanyahu'nun istifasını istiyor (Reuters) 

İsrail'de esir alınan kişilerin aileleri, çaresiz bir bekleyiş içinde. Rehinelerin kimliğini öğrenmek isteyen ülkelerse Türkiye'den ricada bulunuyor. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'nin rehine kriziyle ilgili Hamas'la yaptığı görüşmelerde, militanların ancak İsrail'in hapiste tuttuğu Filistinli savaşçıları serbest bırakması ve bombardımanları durdurması karşılığında esir takasını değerlendireceğini söylediğini yazdı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu kapsamında yaklaşık 150 kişiyi esir aldığı düşünülüyor. Militanlar şimdiye dek kaç kişinin rehin tutulduğuna ve esirlerin nerede tutulduğuna dair bilgi paylaşmadı. İsrail Savunma Kuvvetleri ise en az 120 kişinin esir alındığını doğrulamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre, aralarında ABD, Paraguay ve Tayland'ın da olduğu en az 31 ülkenin yurttaşı militanlar tarafından rehin alındı. 

Hamas ise 22 rehinenin İsrail'in hava saldırıları sonucu öldüğünü duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca İzzeddin Kassam Tugayları'nın yanında savaşan Filistin İslami Cihat Örgütü de 30 kişiyi rehin aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiayı henüz doğrulamadı.

Adının paylaşılmasını istemeyen bir Türk istihbarat görevlisi, esirlerin kimliğinin tespit edilebilmesi için birçok talep aldıklarını söyledi. Yetkili, WSJ'ye "Başta Batılı ülkeler olmak üzere birçok devlet Ankara'yla temas halinde. Mesajları gizlice iletmemizi istiyorlar" dedi.

WSJ, "Türkiye'deki diplomatlara ve istihbarat görevlilerine, Latin Amerika'dakiler dahil birçok hükümetten talep yağıyor" diye yazdı.

Haberde, Türkiye'nin arabuluculuk rolüne dair, "NATO üyesi ülke, kendisini dünyanın kilit barış arabulucularından biri olarak konumlandırmaya çalışıyordu. Yakın zamanda Ukrayna, Rusya ve ABD arasında esir takası ve tahıl anlaşması görüşmelerine ev sahipliği yaptı" ifadeleri kullanıldı.

Ancak Türk istihbarat yetkilisi, savaşın epey kaotik ilerlediğine dikkat çekerek, "Gazze'deki mevcut fiziki durum müzakereye uygun şartları sağlamıyor" dedi. Öte yandan İsrail yönetiminden geçen hafta yapılan açıklamada da Hamas'la esir takası için görüşme yürütülmediği savunulmuştu.

Haberde, Hamas yetkililerinin yaşadığı Katar'ın da rehine krizinde önemli rol oynadığı belirtildi. Doha yönetimi, geçen ay ABD ve İran arasındaki esir takasında da arabuluculuk yapmıştı.

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Savaşın yoğunluğu göz önüne alındığında, rehine meselesiyle ilgili ne kadar umutlu olunabileceğini söylemek için henüz çok erken" demişti. 

Gazze'yle Refah Sınır Kapısı üzerinden sınır komşusu olan Mısır da rehine kriziyle ilgili diplomasi trafiği yürütüyor. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir yetkili, WSJ'ye Hamas'ın Gazze Şeridi'nde açtığı yeraltı tünellerini kullanarak esirleri Sina'ya kaçırmasından endişelendiklerini, bunun Mısır'ı zor durumda bırakacağını söyledi. 
 


İsrail'deyse rehin alınan kişilerin aileleri çaresiz bir bekleyiş içinde. 

Hamas militanları, 7 Ekim'de Gazze yakınında düzenlenen Supernova Festivali'ne de baskın düzenlemişti. İsrail, müzik festivalinde en az 260 kişinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Meirav Gonen, ABD'nin önde gelen gazetelerinden CNN'e festivale katılan kızı Romi'nin Hamas militanları tarafından kaçırıldığını söyledi. Saldırı sırasında kızıyla telefonda konuştuğunu belirten Gonen, "Arkadan Arapça konuşmalar ve bağrışmalar duyuyordum. Birileri onun canlı olduğunu ve onu kaçırmaları gerektiğini söyledi" dedi.

Rehin alınan kişilerin aileleri, cuma günü de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı başkent Tel Aviv'de eylem düzenlemişti.

Protestoculardan Daphna Cohen, "Bu işlevsiz bir hükümet, tüm bu aşırılık yanlısı partiler gitmeli. Bu korkunç durumun çözüm kabiliyetine sahip kişilerce halledilmesine izin vermeliler" dedi. 

İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'deki toplam can kaybı 2 bin 750'ye, yaralı sayısı da 9 bin 700'e yükseldi. İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda en az 1400 kişinin öldüğünü, 3 bin 436 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU