Erdoğan'ın yeniden ekim sinyali verdiği kenevirin üretimi ne zaman, neden yasaklandı, kısmi üretim nasıl başladı?

Cumhurbaşkan Erdoğan'ın üretimine yeniden başlanacağını duyurduğu kenevire Türkiye'de bazı şehirlerde izin veriliyor ve yasal düzenlemesi var

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kenevirin Türkiye’de üretiminin destekleneceğini söyledi. 

Külliye’de gerçekleşen etkinlikte açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi: 

 

"Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Burada kenevire dayalı yapılması gereken bazı şeyler varsa o ithal ürünlerle yapıyoruz. Ama şimdi yeniden bu alanda inşallah Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve bu adımları atacağız. Yeniden bunu üreteceğiz."

 

Yasa ne diyor? 

Kenevir üretimi, uyuşturucu madde esrarın hammaddesi olduğu için Türkiye ve birçok ülkede sınırlı. 

Anayasa’da ilk kez 1990’da yer bulan ve 2016’da bir düzenlemeden geçen “Kenevir Yetiştiriciliği Ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği”ne göre Türkiye’de Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabiliyor. 

İhtiyaç halinde yetiştiriciliğin bölgelerini azaltmak ya da çoğaltmak Tarım Bakanlığı’nın yetkisinde. 

Yönetmelikte kenevir yetiştiriciliği, “lif ,tohum, sap ve benzeri amaçlarla yapılan yetiştiricilik yanında, farklı organlarından esrar elde edilebilen, bazı bölgelerde  kendir, Hint keneviri, çedene veya çetene olarak isimlendirilen, cannabis cinsine bağlı bütün tür ve alt türlere ait bitkilerin yetiştirilmesi” olarak tanımlanıyor. 

Çiftçinin, 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında yetiştiricilik yapacağı yerleri mülki idare amirliğine beyan etmesi şart koşuluyor. 

Yetiştiricilik izni, lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik başvurularda en fazla bir üretim dönemi, bilimsel araştırmalar için yapılan başvurularda proje uygulama süresi dikkate alınarak en fazla üç yıl geçerli. 

Bilimsel araştırmaya yönelik kenevir yetiştiriciliğinde araştırmanın amacı, materyal ve yöntemi, araştırma süresi ile proje ekibinde değişiklik olması durumunda bu değişiklik ve gerekçesi bilimsel araştırma yapan kurum tarafından on iş günü içerisinde ilin en büyük mülki idare amirliğine bildirilmek zorunda. 

Kenevir üretimini belli aralıklarla denetleyen Bakanlık, hasar sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için de bitkinin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıklarını mevzuata uygun olarak imha ediyor. 

Kontrollerde esas amaç, izinsiz yetiştiricilik ve uyuşturucu madde üretimine engel olmanın yanı sıra esrarın etken maddesi Tetrahidrokannabinol’u (THC) düşük kenevir çeşitlerinin kullanılmasını sağlamak. 

"Üç yıl içinde kenevir tohumu üreteceğiz" 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, Mayıs 2018’de Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce ‘Endüstriyel Kenevir Gerçeği’ konulu panelde yaptığı konuşmada, üç yıl içinde Türkiye’nin milli kenevir tohumu çeşidini çıkaracağını söylemişti. 

2017’de 70 dekar üretimi yapılan kenevir ağrı kesici, bulantı giderici özelliklere sahip olmasının yanında. Kanser hastalarının tedavisinde kağıt, plastik, tekstil ve inşaat alanlarında kullanılabiliyor. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU