Eski ABD Dışişleri Bakanı Kissinger, Almanya'daki Filistin yanlısı gösterileri eleştirdi

100 yaşındaki efsane diplomat, "Ülkeye çok fazla yabancı soktunuz" dedi

Kara harekatı seçeneğini de değerlendiren İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni cumartesiden beri bombalıyor (AFP)

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Almanya'da Filistin'e destek için düzenlenen gösterileri eleştirdi. 

Kissinger, Almanya'nın önde gelen televizyon kanallarından Welt TV'de katıldığı programda, Berlin yönetiminin çok fazla sayıda yabancıyı göçmen olarak kabul ettiğini, bunun büyük bir hata olduğunu savundu.

100 yaşındaki siyasetçi, Avrupa'daki en büyük basım şirketlerinden Axel Springer'ın CEO'su Mathias Döpfner'la söyleşisinde, şu ifadeleri kullandı: 

Tamamen farklı kültür, din ve kavramlara sahip bu kadar çok kişiyi ülkeye almak büyük bir hataydı. Bunu yapan her ülkenin içinde bir baskı grubu oluşuyor.

Kissinger, Hamas militanlarının asıl hedefinin "Arap dünyasını İsrail'e karşı seferber ederek barış görüşmelerini engellemek" olduğunu da öne sürdü.

Hamas-İsrail savaşının bölgedeki diğer ülkelere yayılma riskine de işaret eden Kissinger, şöyle devam etti:  

Ortadoğu'daki çatışmanın tırmanma ve diğer Arap ülkelerini de kendi kamuoylarının baskısı altına alma tehlikesi var.

Almanya'nın güneydoğusundaki Bayvera eyaletinde yer alan Fürth şehrinde Yahudi bir aileye doğan Kissinger, II. Dünya Savaşı'nda 1938'de Nazi Almanyası'ndan kaçmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

22 Eylül 1973 - 20 Ocak 1977'de Richard Nixon ve Gerald Ford hükümetlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Kissinger, Vietnam Savaşı'nda ABD'nin dış politika mimarlarındandı. 

Kissinger ayrıca Nixon'ın Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong'la 1972'de yaptığı görüşmeye önayak olmasıyla da Soğuk Savaş'ın sonlanmasında önemli rol oynamıştı. Nixon, 1973'de Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın cumartesi sabahı roket atışlarıyla başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. 

Hamas militanları Gazze Şeridi'ni geçip İsrailli sivilleri rehin alırken, İsrail ordusu da Gazze'yi ağır bombardımana tutuyor. Tel Aviv, işgal altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki ablukayı sertleştirerek bölgeye gıda, yakıt ve ilaç tedarikini de durdurdu. Gazze'deki tek elektrik santrali de yakıtı bitmesi üzerine dün kapandı.
 


Berlin yönetimi, Hamas'ın saldırılarını kınarken İsrail'e destek verdiklerini duyurmuştu. 

Almanya'da Filistin yanlısı gruplar da hafta sonu sokağa inerek eylem düzenlemişti.  

Başbakan Olaf Scholz, "Hamas yanlısı gösteriler kabul edilemez" derken, İsrail karşıtı Samidoun grubunun da faaliyetlerinin yasaklanacağını bildirmişti. 

Berlin polisi de dün yapılması planlanan Filistin'e destek gösterilerine kamu düzenini tehdit ettiği gerekçesiyle izin vermemişti.



Independent Türkçe, Politico, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU