Romanya sandık başında: İlk turu önde bitiren cumhurbaşkanı adayından dünyaya mesaj

"Putin, Ukrayna'da savaş suçları işledi"

Bugün "saygı" yazılı bir kürsünün arkasına geçerek dünya basınına konuşan Simion, Ukrayna'ya askeri yardımların durdurulmasını destekliyor (AP)

Romanya'da seçmenler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bugün sandık başına gidiyor.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi Romanya'da kayıtlı 18 milyon seçmen, oylarını yerel saatle akşam 9'a kadar kullanabilecek.

Seçimin ikinci turunda, radikal sağcı Rumenlerin Birlik İttifakı (AUR) lideri George Simion'la Avrupa yanlısı Bükreş Belediye Başkanı Nicușor Dan yarışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Simion, kampanyasını iptal edilen seçimde birinci çıkan Batı ve NATO karşıtı aday Calin Georgescu'yla birlikte yürüttü.

24 Kasım 2024'teki ilk turda yüzde 22,95'le birinci olan Georgescu'nun TikTok gibi sosyal medya platformlarını kullanarak kazandığı başarı, Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği iddiası üzerine yok sayılmıştı. 

38 yaşındaki Simion, ikinci tur öncesinde verdiği röportajda Moskova'yla arasına mesafe koydu. 

Birleşik Krallık'ın Telegraph gazetesine "Putin, Ukrayna'da savaş suçları işledi. Uluslararası anlaşmaları çiğnedi ve bağımsız bir ülkeye silahlarla tanklar gönderdi" dedi. 

Simion, AB ve NATO'ya da mesaj yolladı:

Hiçbir zaman AB'den çıkmayacağız. Biz burada kalacağız ve bizden kurtulamayacaksınız. NATO'nun doğu kanadını daha da güçlendirmek istiyorum. NATO tarihteki en büyük ve önemli askeri ittifak. Üyelik Romanya, Polonya ve Baltık ülkeleri için hayati önem taşıyor.

Donald Trump ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'ye yönelik övgüleriyle bilinen AUR lideri, ABD Başkanı'nın "Amerika'yı Yeniden Harika Yap" (MAGA) hareketine işaret ederek "MAGA hareketinin dalgası, Avrupa'ya geldi. Donald Trump'ın küreselci değil vatansever olan, onurlu, kendi ülkesini ve çıkarlarını savunan kişileri takdir ettiğini bizzat gördüm" dedi. 

Bağımsız aday Georgescu'nun kazanması üzerine iptal edilen seçimlere de tepki göstererek "Hiçbir kanıt göstermediler. Büyük bir suistimaldi. AB üyelerinde böyle bir şey olmaz. Biz otoriter bir rejim değiliz. Bir demokraside kimin aday olup olamayacağının belirlenmesi kabul edilemez" ifadesini kullandı. 

Romanya'da 24 Kasım 2024'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu, yapılan itirazlar sonucu iptal edilmiş, Anayasa Mahkemesi seçimlerin yeniden yapılmasına hükmetmişti. İlk tur, 5 Mayıs'ta yinelenmişti.

5 Mayıs'ta yapılan ilk turda oyların yüzde 41'ini alan AUR lideri Simion anketlerde de önde görünüyor. Bağımsız aday Dan ise ilk turda oyların yüzde 21'ini almıştı.

Resmi olmayan ilk sonuçların gece yarısından önce açıklanması bekleniyor.


Independent Türkçe, Telegraph, AA

DAHA FAZLA HABER OKU