Discovery Channel'da 26 Temmuz'da yayımlanacak yeni bir belgesel, köpekbalıklarının onlarca yıl boyunca kokainle nasıl beslendiğine ışık tuttu.
Kokain Köpekbalıkları (Cocaine Sharks) adlı belgeselde deniz biyologları, ABD'nin Florida eyaleti açıklarındaki köpekbalıklarının balyalarca kokain yemiş olabileceğini dile getiriyor.
Onlarca yıldır Güney ve Orta Amerika'dan kaçırılan büyük miktarda kokain Florida sahillerine vuruyor. Yükler genellikle kolluk kuvvetlerine yakalanmamaya çalışan kaçakçılar tarafından denize atılıyor.
Akıntılar ve gelgitler bu balyalardan bazılarını denize itiyor. Örneğin haziran ayında ABD Sahil Güvenliği, Karayip Denizi ve Atlantik Okyanusu'nda tahmini değeri 186 milyon dolar olan 6 bin 400 kilogram kokain ele geçirmişti.
Sulara bu kadar çok kokain girerken araştırmacı Tom Hird, Florida açıklarındaki binlerce köpekbalığının bu maddeleri yutup yutmadığını ve uyuşturucunun onlar üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını öğrenmek istedi.
Hird bu amaçla Florida Üniversitesi'nden Tracy Fanara ve Discovery Channel'la işbirliği yaptı ve bu soruların peşine düştü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar önce Florida Keys sahilindeki balıkçılarla görüştü. Balıkçılar, okyanus akıntılarıyla bölgeye akan uyuşturucuları tüketen köpekbalıklarına dair bir dizi hikaye anlattı.
Bu hikayelerden birinde Latince adı Carcharhinus plumbeus olan bir kum köpekbalığı görünürde hiçbir şey olmamasına rağmen dar daireler çizerek bir şeye sabitlenmiş gibi yüzüyordu.
Belgeselcilerin kayda aldığı araştırma ekibi köpekbalıklarıyla birlikte dalış yaparak onların tuhaf davranışlarını da videoya çekti.
Daha sonra hayvanların suya düşen balyalara nasıl tepki vereceğini görmek için deney tasarlandı. Deneyde kokain balyalarına benzer şekil ve boyutlarda balyalar hazırlandı ve suya bırakıldı.
Köpekbalıklarının balyalara doğru yönelerek onlardan ısırıklar aldığı görüldü. Gatta bir köpekbalığı balyalardan birini kaptı ve onunla birlikte yüzmeye başladı.
Öte yandan Hird kesin sonuca ulaşmak için bu tarz deneylerin defalarca tekrarlanması gerektiğini vurguladı.
"Burada derin bir hikaye var" diyen Hird, sözlerini şöyle sürdürdü:
Kimyasalların, ilaçların ve yasadışı uyuşturucuların su yollarımıza, okyanuslarımıza girebilir ve daha sonra hassas okyanus ekosistemlerini etkileyebilir.
Indepedent Türkçe, Livescience, Futurism
Derleyen: Çağla Üren