NATO'daki genel sekreterlik yarışına Birleşik Krallık da dahil oldu

Rishi Sunak'ın Joe Biden'la yapacağı görüşmede konuyu gündeme taşıması bekleniyor

54 yaşındaki Ben Wallace, 2019'dan bu yana Birleşik Krallık Savunma Bakanı olarak görev yapıyor (Reuters)

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın, Jens Stoltenberg'den boşalacak NATO Genel Sekreterliği koltuğu için Savunma Bakanı Ben Wallace'ı önereceği bildirildi.

Telegraph'ın haberinde Sunak'ın Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'la yapacağı görüşmede Wallace ismini gündeme getireceği ifade edildi.

Perşembe günü Beyaz Saray'da görüşecek iki liderin gündeminde Ukrayna'ya destek, enerji güvenliği ve ticari ilişkiler gibi konuların da olması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace daha önce NATO Genel Sekreterliği rolüyle ilgilendiğini açıklamış ve Britanya medyasına böyle bir görevin kendisi için "harika" olacağını söylemişti.

Ukrayna savaşının ardından Moskova'ya yönelik sert yaptırımların savunucularından biri olan Ben Wallace, Ukrayna'ya ileri teknoloji silahlar tedarik edilmesinin de en güçlü taraftarlarından biri olarak öne çıkıyor.

Wallace'ın savunma bakanlığı yaptığı dönemde Birleşik Krallık, Ukrayna'ya modern tank sevkiyatı yapan ilk ülke olmuş, son olarak da Storm Shadow tipi uzun menzilli kruz füzeleri Kiev'e teslim edilmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in 4 yıllık görev süresi Mart 2022'de sona ermiş ancak aynı dönemde başlayan Ukrayna savaşı nedeniyle Stoltenberg'in Eylül 2023'e kadar görevde kalmasına karar verilmişti.

NATO Genel Sekreteri, ittifak üyeleri arasındaki diplomatik görüşmeler sonrasında seçiliyor. Süreçle ilgili resmi bir yöntem bulunmasa da, müttefikler geleneksel olarak üzerinde fikir birliğine varılan bir ismi Genel Sekreter olarak görevlendiriyor. Yine de bazı seçimler ittifak içerisinde çekişmelere neden olabiliyor ve fikir birliği ilkesi rafa kalkabiliyor. 

Örneğin 2009'da NATO Genel Sekreterliği görevine başlayan Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin itirazlarına karşın göreve getirilmişti. Dönemin Ankara yönetimi, Rasmussen'in Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkması ve Danimarka'nın PKK yanlısı Roj TV'nin yayınlarına izin vermesi gibi nedenlerle Danimarkalı siyasetçiyi veto etmiş, daha sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın arabulucuğuyla veto kaldırılmıştı.

Eylül 2023'te göreve başlayacak yeni NATO lideri için ABD yönetiminin kadın bir aday istediği iddia edilmiş ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'le AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in isimleri ortaya atılmıştı.


Independent Türkçe, Telegraph, RT, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU