Regl yoksulluğu, tamponları daha uzun süre takmak zorunda kalan kadınların sağlığını riske atıyor

Araştırma kadınların regl ürünleri ve gıda arasında seçim yapmak zorunda kaldığını da ortaya koyuyor

Araştırmacılar, regl ürünlerini satın almakta zorlananların yaklaşık yüzde 8'inin, tek kullanımlık pedleri tekrar kullandığını tespit etti (Pexels)

Regl yoksulluğu, maddi sıkıntılar nedeniyle tamponları tavsiye edilenden daha uzun süre kullanmak zorunda kalan kadınların sağlığını ciddi riske atıyor.

Önde gelen bir sivil toplum kuruluşu olan ActionAid'in yürüttüğü ve yaygın kabullere meydan okuyan yeni araştırma, geçen yıl regl ürünlerini satın almakta zorlananların yaklaşık 10'da 4'ünün menstrüel ped veya tamponları daha uzun süre taktığını gösteriyor.

Araştırmacıların 2 bin 60 yetişkinle yaptığı ankette, regl ürünlerine para vermekte zorlananların yaklaşık yüzde 8'inin tek kullanımlık pedleri yeniden kullandığı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tamponların önerilen süreden daha uzun süre içeride tutulması, kadınların ve adet gören diğer kişilerin toksik şok sendromu adı verilen ve tamponun çok uzun süre içeride bırakılmasıyla tetiklenebilen nadir bir rahatsızlığa yakalanma riskini artırıyor.

Bu sendrom dünya çapında yılda çok az ölüme neden olsa da uzuv kesilmesi de dahil ciddi, kronik ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Araştırmacılar geçen yıl Birleşik Krallık'ta (BK) kendisi ya da bakmakla yükümlü olduğu biri için regl ürünlerini karşılamakta zorlananların sayısının neredeyse iki katına çıktığını ve bu süre zarfında bu oranın yüzde 12'den yüzde 21'e fırladığını ortaya koydu.

Çalışmada, kadınların regl ürünleriyle gıda arasında seçim yapmak zorunda bırakıldığı, geçen yıl regl ürünlerini karşılamakta zorlananların 10'da 6'sının gıdaya öncelik verdiği ve neredeyse yarısının da bunun yerine yakıt veya elektriğe öncelik vermek zorunda kaldığı tespit edildi.

ActionAid UK'den Tasha Burgess şöyle diyor:

Menstrüel ürünlere erişim, bunları kullanmak için güvenli, hijyenik alanlar ve reglini utanmadan veya damgalanmadan geçirme hakkı, adet gören herkes için hayati önemde. Dünyadaki milyonlarca kadının ve kız çocuğunun gerçekliğiyse bu değil.

Son anketimiz endişe verici bir eğilime işaret ediyor. Küresel hayat pahalılığı krizi can yakarken regl yoksulluğu kadınları, kız çocuklarını ve adet gören [diğer] kişileri etkilemeye devam ediyor ve bu da regl sürecini yönetirken tehlikeli yöntemlere başvurulmasına yol açıyor.

Araştırmacılar, BK'de regl olan kadın, kız çocuğu ve diğer kişilerin yaklaşık 10'da 4'ünün regl dönemleri nedeniyle egzersiz veya spordan uzak durduğunu ya da bunları tamamen atladığını, yüzde 14'ününse aynı nedenle ofiste çalışmaktan kaçındığını veya işe gitmediğini saptadı.

Regl oldukları için faaliyetlerini aksatanların neredeyse üçte biri bunu giymesi gereken üniforma veya kıyafet içinde kendisini rahat hissetmediğinden, yüzde 7'si de tercih ettiği regl ürününü kullanmaya parası yetmediğinden yapıyor.

Gençlerin yaklaşık yüzde 22'si regl dönemlerinde utandığını söylerken, burada geçen seneki yüzde 8'lik orana kıyasla önemli bir artış görüldü.

Burgess, "İster alay edilme korkusu isterse regl ürünlerini satın alacak paranın yokluğu nedeniyle olsun, okula gitmemek kız çocuklarının eğitimi üzerinde zararlı bir etki yaratabilir" diye ekliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU