Batı Papua Ulusal Kurtuluş Ordusu: Taleplerimiz kabul edilmezse Yeni Zelandalı pilotu öldürürüz

Özgür Papua Hareketi, diğer ülkelerden Endonezya yönetimiyle görüşmelerini istiyor

Elinde ayrılıkçı hareketin bayrağını tutan Yeni Zelandalı pilot Mehrtens 14 Şubat'ta rehin alınmıştı (Reuters)

Endonezya'nın Batı Papua bölgesindeki ayrılıkçı militanlar, bağımsızlık taleplerine dair görüşmelerin başlatılmaması halinde, şubatta rehin aldıkları Yeni Zelandalı pilot Phillip Mehrtens'i öldüreceklerini duyurdu. 

Ayrılıkçı Özgür Papua Hareketi'nin silahlı kolu Batı Papua Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (TPNBP) cuma paylaştığı videoda Mehrtens, militanların Endonezya yönetimi tarafından yasaklanan bayrağını tutarak açıklama yaptı.

Mehrtens, örgütün Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerin Endonezya yönetimiyle görüşerek, Batı Papua'nın bağımsızlığını kazanmasını sağlamalarını istediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ellerinde piyade tüfeği tutan savaşçıların arasında konuşan pilot, "Görüşmeler iki ay içinde gerçekleşmezse beni vuracaklarını söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı'ndan kimliğini paylaşmayan bir sözcü, pilotun serbest bırakılması için Endonezya hükümetinden yetkililerle görüştüklerini ve çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Endonezya ordusunun sözcüsü Julius Widjojono ise askeri operasyonlarla kurtarma çalışmalarına devam edileceğini belirtti. 

Fakat Endonezya Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi. 

Yeni Zelandalı pilot, Endonezya merkezli Susi Havayolları'na ait ticari uçağı şubatta Nduga bölgesindeki Paro Havalimanı'na indirdikten sonra militanlar tarafından rehin alınmıştı.

TPNBP, pilotun serbest bırakılması için Yeni Zelanda ve Endonezya hükümetleriyle barış görüşmesi yapmayı teklif etmiş fakat her iki hükümet de bunu reddetmişti. 

Silahlı örgüt, geçen ay pilotu kurtarmak için gönderilen 13 Endonezyalı askeri öldürdüklerini de bildirmişti.

Cakarta yönetimi tarafından "terör örgütü" olarak tanınan TPNBP, Batı Papua bölgesinin bağımsızlığını savunuyor. Bölge, 1969'da yapılan tartışmalı referandumla Endonezya'nın kontrolüne girmişti. Bundan önceyse Hollanda'nın sömürgesiydi.


Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU