Bilim insanları bir ahtapotu "kabus gördüğü sırada" kayda aldı

Hayvanın aniden uyanıp zıplayarak debelenmeye başladığı görülüyor

Costello, bilimsel adı Octopus insularis olan bir ahtapot grubundan. 2008'de tanımlanan bu tür, Brezilya kıyılarında yaygın görülüyor (Eric Ramos / Rockefeller Üniversitesi)

ABD'nin New York kentindeki bir laboratuvarda görev alan bilim insanları, bir ahtapotun "kabus gördüğü" anları kayda aldı.

Araştırmacılar Costello adını verdikleri ahtapotun uyku düzenini bir ay boyunca takip etti ve hayvanın uykusunun aniden bölünmesine tanıklık etti.

Bunun sonucunda ahtapotun bir tür uyku bozukluğundan mustarip olduğu fikri ortaya atıldı.

Görüntülerde hayvanın önce uykusunda renk değiştirdiği ve sonra aniden uyanıp zıplayarak debelenmeye başladığı anlaşılıyor.

 


Hayvanın tam olarak neden bu şekilde davrandığına dair kanıt yok. Ancak araştırmacılar, kabus görmenin olası bir açıklama olduğuna işaret ediyor.

Vermont Üniversitesi'nden doktora sonrası araştırmacı Eric Angel Ramos, "Ahtapotlar ve diğer kafadanbacaklılar üzerinde yapılan tüm araştırmalara rağmen halen bilmediğimiz çok şey var" dedi.

Görüntüler Rockefeller Üniversitesi'nin laboratuvarındaki akvaryumda kaydedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, Costello'nun uyku sırasında aynı davranışı sergilediği 4 kayıt aldı. Bunlardan ikisinde Costello, suya siyah bir mürekkep de püskürtmüştü.

Bu davranış, genellikle kendini avcılara karşı savunmaya çalışan ahtapotlarda görülüyor. Bu da Costello'nun kabus gördüğü hipotezini güçlendiriyor.

Livescience'a konuşan Ramos "Gerçekten tuhaftı, çünkü acı çekiyormuş gibi görünüyordu. Bir an için acı çekiyormuş gibiydi" ifadelerini kullandı:

Sonra hiçbir şey olmamış gibi ayağa kalktı ve gününe normal bir şekilde devam etti.

San Francisco Eyalet Üniversitesi'nden nörobiyolog Robyn Crook ise, "Kafadanbacaklılarda bırakın kabus görmeyi, rüya görüp görmediklerini bilecek kadar bile bilgimiz yok. Ahtapotlar rüya görse bile insanlardan tamamen farklı bir şekilde bunu yaparlar" diye konuştu:

Kolayca cevaplayabileceğimiz bir şey değil. Bu çok felsefi bir soru.

 

Independent Türkçe, Livescience, All That Interesting

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU