Dişi ahtapotların kendilerini rahatsız eden erkeklere deniz kabuğu ve kum fırlattığı keşfedildi

Araştırmacılar, hayvanların atıcı yönünde kollarını kaldırdığını ya da atıştan peşinen kaçındığını gözlemledi

Vurulan ahtapotların "karşılık verdiği" ve kum veya deniz kabuklarını geri fırlattığı gözlemlenmedi (Unsplash)

Dişi ahtapotların istenmeyen çiftleşme girişimleri sırasında erkeklere kum, deniz kabuğu ve yosun fırlattığı gözlemlendi.

Avustralya kıyılarındaki ahtapotların görüntüleri, 8 bacaklı hayvanların "kollarını, dokularını ve sifonlarından fışkıran suyu koordine ederek kullanabildiğini, böylece su sütunları boyunca materyalleri şiddetle fırlatıp bazen diğer ahtapotlara çarpmasına neden olduğunu" ortaya çıkardı.

Avustralya, ABD ve Kanada'dan araştırmacılar, yaban hayatındaki ahtapotların videosunu inceleyerek genelde dişilerin bir şeyler fırlatma ihtimalinin erkeklerden fazla olduğunu keşfetti.

Aralık 2016'daki örnekte tek bir dişi ahtapot 10 kez malzeme fırlatmıştı; bunlardan 5'i bilim insanlarının onunla birkaç kez çiftleşmeye çalıştığını söylediği, bitişik sığınaktaki erkeğe çarpmıştı.

Dişinin 10 atışının tümü ya bütünüyle ya da kısmen kumdan oluşuyordu. Atışlardan birinde dişinin hazırlık hareketleri arasında erkeğe doğru dönüş de vardı... bu da erkeğin doğrudan atış istikametine girmesini sağladı.

Ateş Hattında: Yabani Ahtapotların Döküntü Fırlatması (In the Line of Fire: Debris Throwing by Wild Octopuses) başlıklı araştırma makalesinin ön baskısında şu ifadeler yer aldı:

Bu atış silsilesi, atışların görünür hedefi olan erkeğin davranışları açısından da önem taşıyor.

4 vakada erkek, atışlardan kaçındı ve silsile boyunca bu hareketler atışla ilgili olarak, daha önce meydana geldi. İlk iki durumda hedefteki ahtapot atışın başlamasından sonra, diğer ikisindeyse atıcı ahtapotun hazırlık hareketleri yaptığı esnada, atış başlamadan önce kaçındı.

Araştırmacılar diğer örneklerde başka ahtapotların kaçmaktansa atıcı yönünde kollarını kaldırdığını ortaya çıkardı. Bazen de ahtapot yerine balıklar vuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vurulan ahtapotların "karşılık verdiği" ve kum veya deniz kabuklarını geri fırlattığı gözlemlenmedi.

Nesne fırlatmak hayvanlar arasında yaygın bir davranış değil ama şempanzeler ve kapuçinler, filler, firavun fareleri ve kuşların bunu yaptığı biliniyor. Diğer hayvan türlerinde de fırlatmayla ilgili eylemler gözlemlenmişti. Bunlar arasında örümceklerin rahatsızlık verici tüylerini fırlatması ve okçu balıklarının su fışkırtması da yer alıyor.

Fırlatma, genelde insana özel ve evrimimizde önemli rol oynayan bir eylem olarak görülüyor.

Ancak araştırmacılar şunları söyledi:

Yabani ahtapotların malzeme fırlatması, en azından burada bahsedilen bölgede yaygın.

Bu atışlar malzemenin toplanıp kollarda tutulması ve daha sonra da basınç altında dışarı itilmesiyle ortaya çıkıyor.

Kuvveti insan atışında olduğu gibi kollar uygulamıyor ama kollar malzemenin su akışıyla fırlatılmasını ayarlıyor.

Araştırmacılar ahtapotların "düzenli olarak nesne fırlatan ya da iten hayvanları içeren kısa listeye kesinlikle eklenebileceğini ve atışlarını diğer hayvanlara yönelten hayvanların olduğu daha kısa listeye de şimdilik alınabilecekleri" sonucuna vardı ve ekledi:

Gerçekten hedefleniyorlarsa bu atışlar sosyal etkileşim esnasında aynı popülasyondaki bireylere yöneliyor, insan dışındaki hayvanlarda görülen fırlatmaların, yaygınlığı en az olan biçimi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU