Ünlü yönetmen Wim Wenders: Bugünün sineması midemi bulandırıyor

"Hikaye böyle anlatılmaz"

Wim Wenders şimdiye dek üç kez En İyi Belgesel dalında Oscar'a aday gösterildi (AFP)

Dünyaca ünlü yönetmen Wim Wenders, ana akım sinemayı eleştirdi. Wenders, Guardian'da dün yayımlanan röportajda yeniden çekilen filmlerin ve "tekrara düşen" film serilerinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi:

Bu benim midemi bulandırıyor.

Alman sinemacı "Artık tüm hayal gücünün 'Yeni bir şeyi nasıl bulurum?'a değil de 'Bunu nasıl değiştiririm?'e yöneldiğini düşünüyorum. "Hikaye böyle anlatılmaz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1987 yapımı filmi Berlin Üzerindeki Gökyüzü'nün (Der Himmel über Berlin) Hollywood'da Melekler Şehri (City of Angels) adıyla uyarlandığını hatırlatan Wenders, şöyle konuştu:

Ana itici güç olarak olay örgüsünü kullandılar. Ancak Berlin Üzerindeki Gökyüzü, olay örgüsünden olabildiğince yoksun. İçindeki küçük olay örgüsünü itici güç haline getirdiler.

Beyazperdede üç boyutlu film metoduna da değinen 77 yaşındaki yönetmen, bu teknolojiye hak ettiği değerin verilmediğini savundu:

Hikaye anlatımının şiirsel imkanlarını üç boyutlu olarak göstermek için bunu birkaç kez denedim… Öğrencileri ve genç film yapımcılarını üç boyutlu filmleri kullanmaya teşvik ediyorum ama nedense hepsi bundan korkuyor. Dağıtımcılardan, sinema salonu sahiplerinden daha çok korkuyorlar çünkü bu insanlar üç boyutlu film teknolojisini sadece ya aksiyon malzemesi ya da çocuklar için kullanıyor.

Wenders, 1984 yapımı Paris, Texas'la Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazanmıştı. Başarılı sinemacı, festivalin o tarihten bu yana çok değiştiğini ifade etti:

Artık burada herkes sinema odaklı değil. Film ticaretini seven pek çok kişi var. Birbirleriyle uyumlu olsa da ticaret birinci odak noktası olmamalı.

Wenders, Olayların Gidişi (Der Stand der Dinge), Ne Kadar Uzak, O Kadar Yakın (In weiter Ferne, so nah!) ve Pina gibi filmlerle tanınıyor. Sinemacı şimdiye kadar Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan, Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü ve Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Gümüş Ayı'yla ödüllendirildi.

Wim Wenders'ın, Alman sanatçı Anselm Kiefer hakkında bu yıl çektiği belgesel Anselm, 17 Mayıs'ta 2023 Cannes Film Festivali'nde gösterildi. Yönetmenin bu yılki diğer filmi Perfect Days ise Altın Palmiye için yarışıyor.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU