New York Times'tan dikkat çeken Fransa analizi: Aşırı sağ nasıl siyasetin olgun sesi oldu?

Ülkede yapılan son anketler aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in desteğini büyük ölçüde artırdığını gösteriyor

Son üç cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Marine Le Pen, son iki seçimi de Macron'a karşı ikinci turda kaybetti (Reuters)

ABD merkezli New York Times gazetesi, Fransa'da emeklilik reformu protestolarıyla birlikte yükselişe geçen aşırı sağı konu alan bir görüş yazısı yayımladı.

"Fransa'nın aşırı sağı nasıl odadaki yetişkin oldu?" başlığı taşıyan ve emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran reforma gösterilen tepkiye değinilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

Bu ilk bakışta enerjik solun, merkez sağ bir teknokrat hükümetinden gelen sermaye yanlısı ve işçi karşıtı politikalara karşı işi gibi görünebilir. Gerçekten de, Fransa'da işçi sendikaları birleşerek kendilerini korkutucu bir güç yaptılar. Sol ittifak NUPES'e liderlik eden Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron'a karşı verilen meclisteki kavganın merkezindeydi. Martta neredeyse Macron hükümetini güven oylaması yoluyla düşürüyordu. Ancak bu popüler başkaldırıdan faydalanan Fransa solu değil, aşırı sağ oldu.

2018'de doğalgaz vergilerindeki artışa karşı başlatılan Sarı Yelekliler hareketinin hatırlatıldığı yazıda, hareketi başlatan Jacline Mouraud'un seçimlerde aşırı sağ cumhurbaşkanı adayı Eric Zemmour'u desteklediği ve hareketin pandemi döneminde de aşı ve maske karşıtı komplo teorilerine doğru büyüme kaydettiğine dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarı Yelekliler hareketinin aşırı sağcı Marine Le Pen'in liderlik ettiği Ulusal Birlik'in yükselişinde pay sahibi olduğu belirtilen New York Times analizinde, "Onun yükselişi, rakiplerinin attığı yanlış adımlarla desteklendi. Emeklilik yaşındaki artışı parlamentoyu devre dışı bırakarak yasalaştıran Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu hareketi onun otoriter eğilimlerini teyit etti. Fransa'da merkez siyaset ve merkez sağ, yasaya desek vererek kendini etkisizleştirdi. Merkezdeki siyasetçiler, şiddet eylemlerine destek veren solun ve doğası gereği aşırı sağın demokrasiye gerçek tehdit olduğunu söylediler. Macron'un bakanları medyada bu düşünceyi işlediler" ifadeleri yer aldı.

Bu süreçte Marine Le Pen'in "mantığın sesi" rolünü üstlendiği belirtilen analizde, sağcı liderin bir yandan şiddet eylemlerini kınadığına, diğer yandan da Macron'u sert ifadelerle eleştirdiğine dikkat çekildi.

Yazıda, "Le Pen'in partisinden 88 vekilse, odadaki yetişkin rolünü oynayarak aşırı sağı normalleştirmeyi başardı. Aşırı sağ kendini Macron'un buyruklarıyla tehlikeye giren demokrasinin ve sol kaosla tehdit edilen istikrarın savunucusu olarak sundu" ifadeleri kullanıldı.

Fransa'da yapılan son anketler, geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bugün yapılması durumunda Marine Le Pen'in Macron'u yüzde 55'e yüzde 45'lik oranla geçeceğini gösteriyor. Geçen yıl yapılan seçimlerin ikinci turunu Emmanuel Macron yüzde 58'lik oy oranıyla kazanmıştı.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU