Seçim arifesinde dış basın neler yazdı?

Pazar günü yapılacak seçimler dünya gündeminden düşmüyor

14 Mayıs'taki seçimlerde 61 milyona yakın yurttaş oy kullanacak (Kolaj: AP/AFP)

Türkiye'de pazar günü düzenlenecek seçimler, dış basının da gündeminden düşmüyor. 

Birçok analizde Türkiye'nin tarihinin en önemli seçimlerinden birine gittiğine işaret edilirken, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve rakibi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki üslup farkları inceleniyor.

BBC: Erdoğan hayatının mücadelesini veriyor

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'nin haberinde, "Erdoğan'ın kendisine karşı birleşen muhalefeti yenmek için hayatının mücadelesini verdiği" yazıldı.

BBC'nin Avrupa editörü Paul Kirby'nin analizinde, 6 Şubat'taki depremlerin ve yüksek enflasyonun seçim sürecinde tartışılan önemli konular olduğuna dikkat çekilirken, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun muhalefet için "umut verici" olduğu değerlendirmesi yapıldı.
 

erdoğan miting.jpg
Erdoğan, 7 Mayıs'ta Atatürk Havalimanı'ndaki mitingine 1,7 milyon kişinin katıldığını söylemişti (Reuters)


Reuters: 20 yıllık iktidarının en büyük meydan okumasıyla karşı karşıya

BK merkezli haber ajansı Reuters da Türkiye'nin modern tarihindeki en önemli seçimlerden birine gittiğini belirterek, "Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarının en büyük siyasi meydan okumasıyla karşı karşıya kalacağını" yazdı. 

Euronews: Deprem bölgesindekiler bölünmüş durumda

Avrupa ağırlıklı yayın yapan Fransa merkezli haber kanalı Euronews'in sitesindeki analizdeyse Erdoğan'ın seçim kampanyasını deprem bölgesindeki inşaat çalışmaları üzerine kurduğuna dikkat çekildi. Bu süreçte 69 yaşındaki cumhurbaşkanının "seçmenleri başarılı bir toparlanma sürecinde ülkeye sadece kendisinin rehberlik edeceğine inandırmaya çalıştığı" yorumu yapıldı. 

Analizde, deprem bölgesindeki yurttaşların bölünmüş durumda olduğu savunularak, afette yönelik yardımların ve müdahalelerin yetersiz kaldığını düşünenlerin muhalefete, hükümetin çalışmalarını olumlu karşılayanlarınsa Erdoğan'a oy atacağı değerlendirmesi yapıldı.

France 24: Kılıçdaroğlu, azınlıkların sesi oldu

Fransız kamu yayımcısı France 24 ise Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasında Alevi kimliğini ön plana çıkararak, "uzun süredir ayrımcılığa uğrayan ve değişim için can atan azınlıkların sesine dönüştüğünü" savundu. 
 

kılıçdaroğlu miting.jpg

Kılıçdaroğlu, 6 Mayıs'ta İstanbul'daki mitinginde değişim vaktinin geldiğini belirtmişti (Twitter / @herkesicinCHP)


CNN: Kılıçdaroğlu imajını tamamen değiştirdi

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Kılıçdaroğlu'nun seçimlere giderken imajını baştan aşağı değiştirdiğini yazdı.

Elizabeth Wells'in analizinde Kılıçdaroğlu'nun, seçim kampanyası boyunca mesajlarının çoğunu "Türk orta sınıfına özgü evinden" yayımladığına dikkat çekildi. Bunun da Kılıçdaroğlu ve CHP'nin bir zamanlar sahip olduğu "seçkinci imajla keskin bir tezat oluşturduğu" yorumu yapıldı. 

Ayrıca 74 yaşındaki siyasetçinin mesajlarının artık "Erdoğan'ın her zaman savunduğu seçmen kitlesine, orta sınıfa ve ezilenlere hitap ettiği" değerlendirmesine yer verildi.

Washington Post: Erdoğan'ın öfkesi, üzerindeki baskıyı gösteriyor

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post (WP) ise Erdoğan'ın seçim günü yaklaştıkça üslubunu sertleştirdiğini vurgulayarak, "geçmiştekine kıyasla daha öfke dolu bu söylemlerin, seçimin Erdoğan üzerinde yarattığı baskıyı gösterdiği" öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WP'nin İstanbul Büro Şefi Kareem Fahim'in kaleme aldığı yazıda, 2017'deki referandumla cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesinin, yetkilerini artırırken Erdoğan'ı zayıflattığı yorumu da yapıldı.

Ülkedeki tüm krizlerden neredeyse Erdoğan'ın sorumlu tutulduğuna dikkat çekilen analizde, bunun "daha önceden bölünmüş ve can çekişen muhalefetin, Erdoğan'ın gücünü artırmasına karşı bir araya gelmesini sağladığı" savunuldu.

New York Times: YSK'nın tarafsızlığı tartışmalı

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'daki (NYT) yazıdaysa Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tarafsızlığından şüphe duyulduğu yorumuna yer verildi.

NYT'nin İstanbul Büro Şefi Ben Hubbard'ın kaleme aldığı analizde, Altınbaş Üniversitesi'nden Hasan Sinar'ın, "Kağıt üzerinde tarafsızlar. Ancak hükümet bu kadar uzun süre iktidarda kaldığında, o pozisyondaki hiç kimse artık tarafsız olamaz" görüşleri de aktarıldı.
 


The National: Kasımpaşa, Erdoğan'ın arkasında

Birleşik Arap Emirlikleri'nde İngilizce yayımlanan The National gazetesi de Erdoğan'ın memleketi Kasımpaşa semtinde seçmenlerle görüştü.

Holly Johnston'ın analizinde, Beyoğlu'ndaki Kasımpaşa semtinde yaşayan yurttaşların, Erdoğan'ın seçilmesi halinde ekonomik sorunların çözüleceğini ve ülkenin istikrara kavuşacağını düşündüğünü aktarıldı.

TASS: Erdoğan, sonuçlara saygı göstereceğini söyledi

Rus devletine ait haber ajansı TASS da Erdoğan'ın "Sandıktan çıkan sonuca saygı gösteririz" sözlerine dikkat çekti. Haberde, ön plana çıkan rakiplerin Erdoğan ve Kılıçdaroğlu olduğu belirtildi.


Independent Türkçe, BBC, Washington Post, New York Times, Reuters, TASS, The National, Euronews, CNN, France 24

DAHA FAZLA HABER OKU