Tayland "tarihinin en büyük seçimine" gidiyor

Hegemonyayı yıkmak isteyen gençler, "Biz kayıp nesiliz" diyor

Harvard'da eğitim gören Pita, prestijli okuldan uluslararası burs kazanan ilk Taylı olmuştu (Reuters)

Tayland'da pazar günü yapılacak seçimlerde gençler, askeri hegemonyayı yıkmak istiyor.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN'in aktardığına göre, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın Pheu Thai (Taylandlılar İçin) partisi ve işinsanı Pita Limjaroenrat'ın liderliğindeki Phak Kao Klai (İleri Hareket) anketlerde önde gidiyor.

Taylılar İçin partisinin başbakan adayı, milyarder Taksin'in kızı Paetongtarn Şinavatra.

Taksin'in hükümeti 2006'da, onun kız kardeşi Yinglak'ın hükümeti de 2014'te askeri darbeyle devrilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özellikle işçi sınıfı arasında popüler olan partinin sürgündeki iki siyasetçisi hakkında yolsuzluktan hapis cezası kararları bulunuyor. İki politikacı da seçimle iş başına gelmişti.

Fakat seçimlerde asıl sonucu belirleyecek partinin, monarşi ve ordu karşıtı gençleri temsil eden İleri Hareket olduğu düşünülüyor. 2014'te kurulan parti, ilk kez seçimlere girecek. 

Tayland'daki Çulanongkorn Üniversitesi'nden Titinan Pongsudirak, CNN'e "Bu, Tayland'da ortalığı karıştıracak bir durum çünkü monarşi bir tabu" dedi.

Akademisyen, seçimlerin önemine dair şunları söyledi: 

Bu seçim diğerlerine benzemiyor, Tayland tarihindeki en önemli seçim. Çünkü tartışmaların çizgisini, ülkenin sorunlarının özüne yöneltiyor.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın 5 Mayıs'ta paylaştığı iki ankette de İleri Hareket'in 42 yaşındaki başbakan adayı Pita yarışı önde götürüyor. Pita'nın ardındansa Taksin'in kızı Paetongtarn geliyor. Her iki parti de ordu yönetimini sonlandırmak istiyor.

Fakat İleri Hareket, kralı ve monarşiyi eleştirenlere ağır hapis cezaları verilmesini öngören Ceza Kanunu'nun 112. maddesinin de kaldırılmasını talep ediyor. Taylılar İçin partisiyse maddeye dokunmayacaklarını söylüyor.
 


Ülkede ordu ve monarşi karşıtlarının 2020'de düzenlediği büyük protestolarda yer alan İleri Hareket partisi üyelerinden 30 yaşındaki Çontiça Şiaengraev, CNN'e şunları söyledi:

Kayıp nesil olduğumuzu hissediyoruz. En kritik yıllarımızda otoriter bir hükümet altında yaşadık. Bize defalarca daha çok çalışmamız gerektiği söylendi ama bu ülkede ileriyi göremiyoruz. Kendimize bir araba ya da ev bile satın alamıyoruz.

Tayland'da 7 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin tarihi, Kral Maha Vajiralongkorn martta parlamentoyu feshetmesiyle 14 Mayıs'a alınmıştı. 

72 milyona yakın nüfusa sahip ülkede en az 52 milyon seçmenin sandığa gitmesi bekleniyor. 

Tayland'da başbakan, 500 kişilik Temsilciler Meclisi'yle cunta tarafından atanan askerlerden oluşan 250 üyeli Senato'nun ortak oylamasıyla seçiliyor.

2014'teki darbeyle yönetime el koyan ve 2019'daki seçimleri kazanarak başbakan olan General Prayut Çan-oça da seçimlere Birleşik Tayland Halk Partisi'nden katılacak. 

69 yaşındaki Prayut da Reuters'ın paylaştığı anketlerde Pita ve Paetongtarn'ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.


Independent Türkçe, CNN, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU