Küba'da 1 Mayıs kutlamaları 4 gün gecikmeyle yapıldı

Ülkede yakıt krizi devam ediyor

1959'dan bu yana sosyalist rejimle yönetilen Küba, 11 milyonu aşan bir nüfusa ev sahipliği yapıyor (Reuters)

Binlerce Kübalı, cuma günü başkent Havana'da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı 4 günlük gecikmeyle kutladı.

Ülkedeki 1 Mayıs kutlamaları, adadaki yakıt krizinin toplu ulaşımı sekteye uğratması ve kötü hava koşulları nedeniyle ertelenmişti.

Kutlamalara katılan binlerce kişinin ülke bayrağının renkleri olan bayaz, kırmızı ve mavi tişörtler giydiği ve Fidel Castro'nun posterlerini taşıdığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabah 7'de başlaması planlanan gösteriler için gündoğumundan önce Malecon Bulvarı'nı doldurmaya başlayan Kübalılar, 64. yılını geride bırakan 1959 devrimini kutlayan marşlar söyledi.

Normalde Devrim Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamaları, bu yıl yakıt tasarrufu yapmak adına Malecon Bulvarı'na taşındı. Başkent Havana'nın yanı sıra, ülkenin diğer bölgesel merkezlerinde de benzer kutlamalar yapıldı.

Küba'daki 1 Mayıs kutlamaları geleneseksel olarak Devrim Meydanı'nda yapılıyor ve 2016'da hayatını kaybeden Fidel Castro'nun ateşli konuşmalarına sahne oluyordu.

24 yaşındaki akademisyen Javier Sanchez, "Bu yıl yakıt durumu nedeniyle Devrim Meydanı mümkün olmadı. Ama yine de, bu durum bizi devrimimizi korumaktan alıkoyamadı" dedi.

Küba devlet medyası kutlamalara yaklaşık 100 bin Kübalının katıldığını duyurdu.

Küba'daki yakıt krizi

Havana yönetimi bir süredir Küba'nın onlarca yıldır gördüğü en ağır yakıt krizlerinden biriyle mücadele ediyor. 

Adada günde 500 ile 600 ton arasında akaryakıt tüketildiğini söyleyen Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, buna karşılık ellerinde günde 400 tonluk akaryakıt stoğu bulunduğunu söylemişti.

Diaz-Canel, küresel enerji tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, Küba'nın akaryakıt aldığı ülkelerin sözleşmede yer alan tedariki yapamadığını ve yakıt krizinin sebebinin bu olduğunu ifade etmişti.

Ülkedeki benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken, arabalarında uyuyarak günlerce kuyrukta bekleyen kişilerin olduğu belirtiliyor.

Havana yönetiminin önemli siyasi müttefiklerinden biri olan Venezuela, 2000'den bu yana Küba'nın benzin ihtiyacını karşılıyor.

Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'nın verilerine göre, Küba'ya ocakta günde 40 bin varil benzin gönderilirken, bu rakam şubatta 52 bin varile, martta ise 76 bin varile yükseltildi.

Teksas Üniversitesi Enerji Enstitüsü'nde Jorge Pinon, Küba'daki yakıt kriziyle ilgili, "Bu çöküşteki ilk domino parçası Venezuela. Daha kaliteli ham petrolü nakit ödeyen müşterilerine satıyorlar. Bu nedenle Küba'nın daha önce kullandığı iyi kalitedeki ham petrol artık yok. Çünkü Küba petrol için nakit ödeme yapmıyor" diye konuştu.

Ada ülkesi yaz aylarında da uzun süreli elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalmış ve bunun üzerine ülkedeki termoelektrik santrallerin bakımına yoğunlaşmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU