Bilim insanları evrendeki ilk yıldızların kalıntılarını buldu

Bir görsel sanatçının bu tasviri, resimde çeşitli atomların şematik temsilleriyle çizilen, farklı kimyasal elementler içeren uzak bir gaz bulutunu gösteriyor (ESO/L. Calçada, M. Kornmesser)

Gökbilimciler evrenin ilk yıldızlarının patlamalarının "parmak izlerini" buldu.

Bulgular, araştırmacılara Büyük Patlama'dan sonra ilk yıldızlar oluştuğunda neler olduğuna dair daha iyi bir görüş sağlayabilir.

Araştırmayı yöneten Andrea Saccardi, "İlk kez, çok uzak gaz bulutlarındaki ilk yıldızların patlamalarının kimyasal izlerini tespit edebildik" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, ilk yıldızlar 13,5 milyar yıl önce oluştuğunda, şu anda bizi çevreleyen yıldızlardan çok farklı olmaları gerektiğine inanıyor. İlk yıldızlar daha basitti; hidrojen ve helyumdan oluşuyordu ve belki de güneşimizden yüzlerce kat daha büyüktü.

Bu yıldızların, doğduktan kısa süre sonra süpernova adı verilen devasa patlamalarla öldükleri düşünülüyordu. Bu da onları çevreleyen gaz içerisine daha ağır elementler yayacak, böylece yeni yıldızlar yaratacak ve daha fazla ağır elementi dışarı atacaktı.

Bu süreç, bugün bizi çevreleyen evrenin yaratılmasında çok önemliydi. Ancak bilim insanları nesilleri tükendiği için bu yıldızlar hakkında bilgi edinmekte zorlanıyor.

Fakat araştırmacılar, öldüklerinde geride bıraktıkları kimyasal elementleri bularak onları daha iyi anlayabiliyor. Şimdi, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu'nu kullanarak, araştırmacılar tam olarak bunu yaptı.

Gökbilimciler tarafından gözlemlenen üç uzak gaz bulutu, evren şu anki yaşının sadece yüzde 10 ya da 15'i kadarken de vardı. Bilim insanları, arkalarında bıraktıkları kimyasal parmak izine dayanarak, bunların bu eski yıldızlardan arta kalanlar olduğuna inanıyor.

Bilim insanları onları, süper kütleli kara deliklerden güç alan parlak ışık yayılımları olan kuasarları arayarak tespit etti. Yıldızlar evrende seyahat ederken içinden geçtikleri gazların izlerini toplar ve bilim insanları Dünya'daki ekipmanları kullanarak bunları gözlemleyebilir.

Araştırmacılar bu kalıntılardaki verilerin ilk yıldızları daha iyi anlamak için kullanılabileceğini ve böylece evrenin basit elementlerden bugün bizi çevreleyen güçlü, karmaşık yıldızlara nasıl dönüştüğüne dair bir resim sunabileceğini umuyor.

Bulgular, Astrophysical Journal'da yayımlanan "Evidence of first stars-enriched gas in high-redshift absorbers" (Yüksek kırmızı kayma emicilerinde ilk yıldızlarla zenginleştirilmiş gazın kanıtı) başlıklı yeni bir makalede açıklandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU