Pentagon, sızan belgelerin sırlarını en son bilenlerden

Keşfedilmeden aylar önce sızdırılmıştı. Pentagon yeni bilgiler hakkında yorum yapmayı reddetti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binası genel merkezi / Fotoğraf: AFP

New York Times (NYT) tarafından yapılan araştırmada, gizli belgeleri küçük bir sohbet grubuna sızdırmakla suçlanan Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Ulusal Muhafızlarının bir çalışanı olan Jack Teixeir'in bilinenden aylar önce ve çok daha büyük bir gruba hassas bilgiler yaydığını bildirdi.

NYT cuma günü yaptığı açıklamada, Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısından kısa bir süre sonra Discord sosyal ağ platformunda Teixeira'nın gizli istihbarat bilgilerini yaymaya başladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NYT, grubun yaklaşık 600 üyesi olduğunu söyledi. Söz konusu sohbet odasının videolar için YouTube'da herkese açık olarak listelendiğini ve erişiminin kolay olduğunu ekledi.

Pentagon, NYT tarafından bildirilen yeni bilgiler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

NYT tarafından yapılan araştırmada çevrim içi bir grubun lideri olduğu anlaşılan 21 yaşındaki Teixerira tutuklandı ve çok gizli askeri istihbarat belgelerini internet üzerinden sızdırdığı için cezai suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

NYT yeni keşfedilen bilgilerin, Rus ve Ukrayna birliklerinin saflarındaki ölü ve yaralılarla ilgili ayrıntıları, Moskova'daki istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerini ve Ukrayna'ya sağlanan yardımla ilgili güncellemeleri içerdiğini söyledi.

NYT, kullanıcının Ulusal Güvenlik Ajansı, CIA ve diğer istihbarat teşkilatlarından bilgiler sızdırdığını belirtti. 

Bu bilgilerin, 2010 yılında WikiLeaks web sitesinde 700 binden fazla belge, video klip ve diplomatik kablonun yayımlanmasından bu yana en ciddi ABD güvenlik ihlali olduğuna inanılıyor.

Pentagon sızıntıyı 'kasıtlı bir suç eylemi' olarak nitelendirdi.

Belgeler bu tarihte daha önce yayımlanmış olmasına rağmen, sızıntılar nisan ayı başlarında NYT tarafından yayımlanana kadar vurgulanmadı.

Teixeira, hassas savunma malzemelerinin kopyalanması ve aktarılmasıyla ilgili Casusluk Yasasını ihlal etmekle ve savunma malzemelerini yasadışı olarak yetkisiz yerlere transfer etmekle suçlanıyor.

Hukuk uzmanları, daha fazla suçlama ile karşı karşıya kalacağını da söyledi.

 

 

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU