Çin'den ABD'ye savaş gemisi tehdidi: "Provokasyonu durdurun, sonuçları ağır olur"

Tayvan'ın Ukrayna gibi olmasından korkuluyor

USS Milius, 1995'te ABD donanmasına katılmıştı (US Navy)

Çin, ABD donanmasına ait savaş gemisinin tekrar Güney Çin Denizi'ne "hukuksuz" şekilde girdikten sonra dışarı itildiğini iddia etti.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, güdümlü füze taşıyan USS Milius adlı muhribin, Paracel adası açıklarındaki bölgeye Pekin yönetiminden izin almadan girdiği savunuldu. Bunun ardından geminin takibe alındığı ve bölgeden çıkarıldığı öne sürüldü. 

Bugün yaşanan olayla ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ABD'den bu tür provokatif eylemleri derhal durdurmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde öngörülemeyen olaylar nedeniyle ciddi sonuçlara katlanmak zorunda kalırlar.

ABD donanmasıysa iddiaları reddederek, savaş gemisinin uluslararası hukuka uygun şekilde görev yaptığını ve dışarı itilmediğini ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

7. Filo'nun sözcüsü Luka Bakic, USS Milius'un "sefer özgürlüğü" kapsamında faaliyet gösterdiğini savunarak burada Çin, Tayvan ve Vietnam'ın uyguladığı geçiş yasaklarına karşı çıktıklarını ifade etti.

Paracel adaları, Güney Çin Denizi'nde 7 kilometrekarelik alana yayılmış 130'a yakın küçük mercan adası ve resiften oluşuyor.

Pekin yönetimi, kontrol noktaları ve askeri karargahlar kurduğu adaların denetimini fiiliyatta elinde tutsa da Tayvan ve Vietnam da bölgede hak iddia ediyor.

Çin ordusu, dün de aynı savaş gemisinin bölgeye "hukuksuz" giriş yaptığını, bu nedenle dışarı çıkarıldığını öne sürmüştü. ABD donanmasıysa iddiaları yalanlamış, savaş gemisinin uluslararası hukuka uygun biçimde rutin faaliyetler gerçekleştirdiğini savunmuştu.
 


Asya-Pasifik'te Washington ve Pekin arasındaki gerginlik, Tayvan meselesi nedeniyle de artmıştı.

Ağustosta dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei ziyaretinin ardından Pekin, Tayvan üzerinde füze atışları da dahil yoğun askeri tatbikatlar düzenlemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise Çin'in saldırması halinde Tayvan'ı savunacaklarını birçok kez dile getirmişti.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida da ocakta G7 zirvesindeki konuşmasında, "Tayvan'ın sıradaki Ukrayna olabileceği" uyarısında bulunmuştu. Amerikan General Mike Minihan da aynı ay yaptığı açıklamada "2025'e kadar Çin'le savaşabiliriz" demişti.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Tayvan ise bunu reddederek bağımsızlık arayışını sürdürüyor.


Independent Türkçe, AFP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU